Sudargą turistai galės pasiekti ir vandens keliu

prieplauka sudargas
Savivaldybės meras Raimondas Januševičius (dešinėje), sveikindamas sėkmingai prisišvartavusio pramoginio laivo „Bisena“ kapitoną Antaną Grumuldį, pasidžiaugė, kad, glaudžiai bendradarbiaujant su juo, Sudargo seniūnija, pavyko vos per keletą mėnesių už gana minimalias lėšas pastatyti prieplauką. (L. Poškevičiūtės nuotr.)


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusį penktadienį, prieš pat ant Sudargo piliakalnių vykusį Baltų vienybės sąšaukos renginį, Nemuno upės pakrantėje buvo oficialiai atidaryta pontoninė mobili prieplauka. Ją pirmasis išbandė jurbarkiečio Antano Grumuldžio laivas „Bisena“, o pirmieji Sudargo krašte išsilaipino turistai iš Raseinių.

Šiltą rugsėjo 22-osios pavakarę prie Nemuno upės Sudarge, ties Vorpilio piliakalniu, būriavosi grupelė sudargiškių, tarp jų miestelio seniūnė Rita Grigaitienė, kultūros, bibliotekos darbuotojai, atvyko ir rajono meras Raimondas Januševičius.

Tai neeilinis susitikimas, mat Nemuno pakrantėje visai neseniai įrengta iš pontoninių kubelių pagaminta prieplauka. Kol visi žvalgosi Jurbarko link ir laukia atplaukiančio pirmojo laivo su keleiviais, miestelio seniūnė neslepia džiaugsmo, o kartu ir nerimo: „Kad tik laivas prisišvartuotų prie prieplaukos ir keleiviai saugiai išsilaipintų, kad viskas pavyktų.“

Kol laukiam laivo, seniūnė sako, kad sudargiškiai jau seniai svajoja, jog šalia Sudargo piliakalnių atsirastų prieplauka ir turistai galėtų čia atvykti ne tik sausumos, bet ir vandens keliu. Ji dėkinga A. Grumuldžiui už konsultacijas įrengiat prieplauką, rajono merui R. Januševičiui – už iniciatyvą ją įrengti Sudarge.

R. Januševičius prisiminė, kad dar gegužę buvo pradėti prieplaukos įrengimo pasiruošiamieji darbai, anot jo, prireikė nemažai leidimų dėl nors ir nesudėtingo inžinerinio įrenginio įrengimo.

„Padarėm pirmą susitikimą su A. Grumuldžiu. Apibraidžiojom pakrantes, ieškojom, kurioje vietoje įrengti prieplauką. Tokio analogo, kaip ši prieplauka, Nemune nėra, techninių sprendimų, kaip įrengti, tvirtinti prieplauką, ieškojom kartu su kapitonu, seniūne ir seniūnijos darbininkais“, – prieplaukos atsiradimo istoriją papasakojo meras ir pridūrė, kad tokia prieplauka Sudarge pasiteisina ir galėtų analogiškos ateityje atsirasti Kriūkuose, Plokščiuose.

„Tai istorinis įvykis mūsų kraštui. Manau, ir Sudargo krašto žmonės džiaugsis, kad turistų sulauks ir vandens keliu“, – emocijų neslepia seniūnė R. Grigaitienė.

Seniūnė atskleidžia, kad pontoninės prieplaukos medžiagos atsėjo 3 tūkst. 900 eurų, o Sudargo seniūnijos darbuotojai atliko prieplaukos montavimo darbus. Seniūnė priduria, kad galbūt dar reiktų pailginti patį tiltelį, jungiantį su prieplauka, ateityje įrengti pėsčiųjų takelį nuo piliakalnio iki prieplaukos.

Apie ketvirtą valandą popiet tolumoje pasirodo laivas, pasigirsta garsinis signalas. „Bisena“ greitai artėja prie naujosios prieplaukos, padaro ratą ir saugiai prisišvartuoja. Pirmasis pasirodo laivo savininkas ir šturmanas Simas Grumuldis, jis pritvirtina laivą prie prieplaukos. Džiūgauja ir laivo keleiviai, pedagogai iš Raseinių r., šaukdami – „linkėjimai iš Žemaitijos“, jie pasidžiaugia, kad kelionė neprailgo. „Bisenos“ kapitonas A. Grumuldis pakviečia keleivius po vieną išsilaipinti ant prieplaukos. Tuomet tiek laivo kapitonas, tiek savivaldybės meras R. Januševičius pakviečiami perkirpti simbolinę juostelę, jungiančią prieplauką ir tiltelį. Abu paspaudžia vienas kitam rankas, A. Grumuldis pirmas lipa į krantą, paskui jį išsilaipina keleiviai, o sudargiečiai svečius šnekina, vaišina Sudargo šeimininkių keptais meduoliniais grybukais – šio krašto kulinariniu paveldu.

R. Januševičius pasidžiaugė, kad keleivių išlaipinimo vietą pavyko įrengti su minimaliomis išlaidomis. Jis su laivo kapitonu A. Grumuldžiu diskutavo apie prieplaukos privalumus, kad ją, pasibaigus sezonui, bus nesudėtinga išmontuoti, sandėliuoti seniūnijos patalpose, o kitais metais vėl panemunėje pastatyti.

„Pastebime, kad ir su privačiais kateriukais plaukia vasarą žmonės į marias, į pajūrį, tai, manau, mielai čia prisišvartuos, aplankys piliakalnius ir plauks toliau“, – svarstė A. Grumuldis.

Į pokalbį įsiterpęs MB „Grumsita“ vadovas, laivo šturmanas S. Grumuldis pasakojo, kad į Sudargą nuo Panemunės pilies plaukė apie dvi valandas. Jo pastebėjimu, nors srovė Nemune stipri, bet prisišvartavęs prie naujos prieplaukos laivas stovi stabiliai, prieplauka nepasislinko.

Pasisvečiavusi „Bisena“ vakarop sėkmingai atsišvartavo nuo Sudargo prieplaukos ir pasuko su keleiviais Jurbarko link. Laivo kapitonas A. Grumuldis išplaukdamas žadėjo, kad galbūt, jei bus norinčių plaukti, šiemet dar atplauksi į Sudargą. Kaip vėliau informavo, per pusantros valandos „Bisena“ sėkmingai parplaukė į Jurbarką.

O penktadienio vakarą ant Sudargo piliakalnių susirinkę žmonės klausėsi pasakojamų, legendų ir istorijų, suliepsnojusios ugnies skulptūros priminė apie rugsėjo 22-ąją – Baltų vienybės dieną, rudens lygiadienio šventę.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.