Gyvenimas globos namuose brangsta, tačiau rikiuojasi norinčių į juos patekti eilės

seneliu globos namai sakiai
Mažiausi rajone yra Šakių parapijos globos namai, kuriuose gyvena 15 senelių, ir vietų čia daugiau nėra. Šiuo metu trys senjorai laukia eilėje. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Spartus visuomenės senėjimas kelia daugybę rūpesčių. Lietuvoje, kur emigracija, ypač jaunų žmonių, itin didelė, padėtis dar sudėtingesnė. Slaugos ir globos paslaugų poreikis auga kaip ant mielių. Kiek kainuoja gyvenimas rajono globos įstaigose, į kurias norima patekti labiausiai, ar pakanka vietų patenkinti mūsų krašto gyventojų poreikius, kalbėjomės su rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Daiva Pilypaityte.

Socialinės paramos skyriaus vedėja patikino, jog kiekvienas žmogus pats renkasi globos įstaigą ir pastebėjo, kad dažniausiai tą, kuri yra arčiau gyvenamosios vietos, kurioje gyvena pažįstamų ar artimų žmonių arba tiesiog į tuos, kuriuose tuo metu yra laisvų vietų.

Kaip išsiaiškinome, šiuo metu kelias laisvas vietas galėtų pasiūlyti tik Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centras, o štai į Kukarskės globos namus eilėje laukia penki, į Šakių parapijos globos namus – trys senjorai. Pasak D. Pilypaitytės, laukimo laikas įvairus – įstaigose, kuriose daugiau vietų, eilėse laukiama trumpiau, nes didesnė gyventojų kaita, tačiau pasitaiko, kad reikia laukti ir iki pusės metų.

„Šiandien turime tris žmones, kuriuos labai reikėtų apgyvendinti globos namuose, kad jie gautų nuolatinę priežiūrą, tačiau jų niekaip neina prikalbinti pagerinti savo gyvenimo sąlygų“, – atviravo Socialinių paslaugų skyriaus vedėja, pabrėžusi, jog atšalus orams visuomet susidaro tokia situacija, kad daugiau vyresnių žmonių sulaukia ir globos namai, ir slaugos skyriai.

Keičiasi globos namų statusas, griūva stereotipai: jei anksčiau pensinio amžiaus sulaukę ir savimi pasirūpinti negalintys žmonės nenorėjo būti išvežti į globos namus, kurie ubagynais buvo vadinami, tai šiandien požiūris keičiasi.

Kaip pasakojo D. Pilypaitytė, į globos namus pasiprašo ir vieniši, nebeturintys artimųjų seneliai, ir tie, kurių vaikai gyvena ar dirba užsienyje ir negali prižiūrėti savo tėvų, o jų dėl negalios negalima palikti vienų.

Tiesa, yra senjorų, kurie renkasi globos įstaigas ne mūsų rajone – yra išvažiavusių gyventi ir į kitų savivaldybių globos namus, nors, Socialinės paramos skyriaus vedėjos manymu, šiuo metu rajono globos ir slaugos įstaigos patenkina visų rajono gyventojų norus. Be to, neseniai Kudirkos Naumiestyje atidaryti ir antri grupinio gyvenimo namai, todėl, pasak jos, steigti naujų kol kas poreikio nėra, nes reikia galvoti ir apie tai, ar vietos jose pilnai užsipildys.

Pasidomėjus, kiek kainuoja gyvenimas globos namuose, D. Pilypaitytė neslėpė: „Kaip mūsų pačių gyvenimas brangsta, taip ir globos namuose gyvenimas brangsta.“ Šiuo metu Šakių parapijos globos namuose vieta senjorui su negalia mėnesiui kainuoja 1 tūkst. 200 eurų, su sunkia negalia – 1 tūkst. 300 eurų. VšĮ Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centre vieta asmeniui su negalia įkainuota 1 tūkst. 340 eurų, su sunkia negalia – 1 tūkst. 480 eurų.

Nuo sausio 1 d. keičiasi Kukarskės globos namų įkainiai. Rajono savivaldybės taryba lapkritį vykusiame posėdyje patvirtino, kad mėnesinis mokestis senjorui su negalia juose kainuos 1  tūkst. 330 eurų, su sunkia negalia – 1 tūkst. 501 eurą. Šiai sumai surinkti į globos namų sąskaitą nuskaičiuojama 80 proc. senjoro gaunamos pensijos, 100 proc. slaugos ar priežiūros išlaidų išmoka (jei tokią gauna), 1 proc. nuo turimo nekilnojamojo turto vertės, o likusi dalis dotuojama iš Valstybės ir savivaldybės biudžeto lėšų.

Pasak VšĮ Šakių parapijos globos ir užimtumo centro direktorės Vilijos Matulaitinės, jų įstaigoje  gyvena 15 įvairaus amžiaus rajono gyventojų nuo 62-ejų iki 94-erių metų. Vyriausia gyventoja išėjo Amžinybėn nesulaukusi 104-erių. Iki gimtadienio jai buvo telikęs vienas mėnuo. Tad V. Matulaitienė įsitikinusi, kad, sulaukus 80-mečio, jau kiekvieni metai yra jubiliejiniai.

Pasidomėjus, kaip seneliai gyvena globos namuose, V. Matulaitienė neslėpė, kad „kaip viena šeima viename dideliame bute“. Juos čia gali aplankyti ne tik artimieji, bet ir draugai ar pažįstami, be to, ir patys skatinami išeiti pasivaikščioti ar lankytis šalia esančio Šakių kultūros centro renginiuose.

„Bėda, kad daugelis nelabai nori iškelti kojos iš namų. Vieni gyveno dideliame skurde, kiti dideliuose darbuose ir rūpesčiuose, todėl nepratę kažkur eiti ir visos jų pramogos – televizorius, tačiau pastebėjome, kad ir tie, kurie kambaryje turi savo televizorių, dažniausiai ateina kartu pasižiūrėt, tad peršasi išvada, kad vis tiek kolektyve jiems yra smagiau“, – pasakojo direktorė, pabrėždama, kad beveik visi jų gyventojai gyvena po vieną, yra tik trys dviviečiai kambariai.

Kaip informavo VšĮ Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centro direktorius Donatas Jasulaitis, dvejuose grupinio gyvenimo namuose šiuo metu gyvena po 10 senjorų  ir vietų čia nėra, o centriniuose globos namuose, kur yra 60 vietų, neseniai atsilaisvino dvi vietos moterims. Seneliai apgyvendinami dviviečiuose arba triviečiuose kambariuose. Pasak direktoriaus, jie nelabai ir nori gyventi po vieną, nes dažniausiai iki patekimo į globos namus gyveno po vieną, tad pasiprašo kompanijos.

D. Jasulaitis patikino, kad yra keletas vietų tokiems skubiems atvejams, kai prireikia žmogų priimti be eilės. Dažniausiai tai būna likę be artimųjų asmenys, išgulėję visas slaugos dienas skyriuose, ir juos reikia skubiai kažkur apgyvendinti.  

D. Jasulaičio teigimu, be įprastų paslaugų, jų centras gali savo gyventojams pasiūlyti įvairias sveikatingumo centro procedūras ir pasigydymui, ir poilsiui – nuo druskų kambario iki reabilitologo, padėsiančio greičiau atsigauti po insulto.

Kukarskės globos namuose šiuo metu gyvena 45 gyventojai. Iš jų 15 su negalia ir 30 su sunkia negalia. Amžius labai įvairus – nuo 50 metų ir vyresni. Įstaigos direktorė Asta Pranaitienė teigė, kad sulaukia labai daug skambučių su klausimu, kaip patekti į jų globos namus. Pasak jos, galbūt didelę įtaką tam turi gamta, nes globos namai įsikūrę prie miško ant Nemuno kranto, be to, čia pradėtos teikti terapinės rekreacijos paslaugos, globojamiems senjorams organizuojami tiek grupiniai užsiėmimai, tiek ir individualus darbas. Gyventojai pagal amžių, charakterį, komunikabilumą apgyvendinami vienviečiuose, dviviečiuose arba triviečiuose kambariuose.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.