Regiono plėtros tarybos posėdis - Šakiuose

zvaliauskasAsta GVILDIENĖ

Rugsėjo 19 dieną Šakiuose vyko 12 – asis Marijampolės regiono plėtros tarybos posėdis. Jame buvo aptarti Marijampolės regiono investicijų poreikiai 2014 – 2020 metams, patikslinti 2007 – 2010 ir 2011 – 2013 metų laikotarpio projektų sąrašai ir patys projektai, informuota apie ES fondų lėšų panaudojimą visose regiono savivaldybėse, kalbėta kitais aktualiais klausimais. Taip pat buvo susitarta ir dėl atlyginimo skyrimo tarybos pirmininkui.

Nuotr. Posėdyje savivaldybių merai nusprendė Marijampolės regiono plėtros tarybos pirmininkui A. Žvaliauskui už jo darbą mokėti atlyginimą.

Marijampolės regiono plėtros tarybos pirmininkas Algis Žvaliauskas, apžvelgdamas Marijampolės regiono investicijų poreikius, teigė, kad bus stengiamasi taip organizuoti darbą, kad savivaldybėms būtų kuo didesnė parama, kad būtų pritraukta daugiau paramos. Jis informavo, kad  2014 - 2020 metais regionams numatyta skirti 15, 5 mlrd. litų. Iš jų į Marijampolės apskritį galima tikėtis pritraukti apie 830 mln. litų. Išdalinus šiuos pinigus savivaldybėms pagal gyventojų skaičių, Šakių savivaldybei tektų apie 165, 5 mln. litų, projektų kofinansavimui reikėtų apie 12, 4 mln. litų (per septyneerių metų laikotarpį).
 
Regioninės plėtros departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Marijampolės apskrities skyriaus vedėjas Evaldas Ulevičius trumpai pristatė Vyriausybei pateiktą Regioninės plėtros tarpinstitucinį veiklos plano projektą 2014 – 2020 metams ir jo uždavinius bei lėšų paskirstymą. Jis pasidžiaugė, kad pagal projektų įgyvendinimo skaičių situacija apskrityje jau keletą metų nesikeičia. Pirmoje vietoje Kazlų Rūdos, antroje – Marijampolės rajono, trečioje – Šakių rajono, ketvirtoje - Kalvarijos, penktoje – Vilkaviškio rajono savivaldybė. Pagal ES lėšų įsisavinimą Marijampolės regionas respublikoje užima penktąją vietą. Tai, pasak A.Žvaliausko, labai geras rodiklis ir įrodymas, kad europiniai pinigai geriau įsisavinami per regionus, o ne per ministerijas.

Regioninės plėtros departamento Marijampolės apskrities skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Pačkauskaitė informavo, kad viena iš sėkmingiausiai įgyvendinamų priemonių yra „Viešosios paskirties pastatų renovavimas regioniniu lygiu“, nes projektų finansavimą sudaro 85 proc. ES ir 15 proc. valstybės biudžeto lėšos. Kadangi čia sutaupytas pinigų likutis, apie 416 tūkst. litų europinių lėšų, todėl atsirado galimybė įgyvendinti į rezervinį sąrašą įrašytus projektus.  

Posėdžio metu buvo aptartas į darbotvarkę įtrauktas papildomas klausimas dėl dviejų Šakių rajono savivaldybės projektų „Zyplių dvaro sodybos tvenkinių būklės gerinimas“ ir „Gelgaudiškio dvaro sodybos tvenkinių būklės gerinimas“ pagal priemonę „Vandens telkinių būklės gerinimas“. Šie projektai įtraukti į pagrindinį sąrašą ir bus pradėti įgyvendinti artimiausiu metu.

Daugiausiai laiko užėmė UAB Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro direktoriaus Antano Mieliausko kalba apie atliekų tvarkymo plano vykdymą. Įmonės politika – vengti atliekų arba jas perdirbti, jei to neįmanoma padaryti, panaudoti energijai išgauti ir tik paskutiniu atveju – išvežti į sąvartyną. Savivaldybių merai kritikavo, kad šiandien dar net 80 proc. atliekų yra vežama į sąvartynus ir per mažai imamasi priemonių atliekoms sumažinti. Vargu, ar iki 2015 metų bus pasiektas užsibrėžtas tikslas – į sąvartynus išvežti 50 proc. regiono šiukšlių. Svarbiausias principas – paslauga turi būti visuotinė, kiekvienas teršėjas privalo susimokėti. Principo „mokėk tiek, kiek terši“ įgyvendinimas - pats sunkiausias. A.Žvaliauskas įmonės direktoriui padarė pastabą, kad kitą kartą paruoštų išsamią ir trumpą ataskaitą apie atliekų  plano priemonių vykdymą, kurioje būtų konkrečiai išdėstyta, kas yra padaryta, o kas ne.

Aptariant einamuosius klausimus, Marijampolės regiono plėtros tarybos pirmininkas paprašė savivaldybių merų skirti didesnį dėmesį ir aktyviai dalyvauti kovo pirmosiomis dienomis Vilniuje vykstančioje tradicinėje Kaziuko mugėje, kur galima reklamuoti savo kraštą. „Turim daryti viską, kad apie mus žinotų, - sakė A.Žvaliauskas. – Kiekviena savivaldybė turi susidaryti savo darbo grupę ir pradėti dirbti šia linkme.“

Šakių meras J.Bertašius pasiūlė kitų savivaldybių merams mokėti atlyginimą Marijampolės regiono plėtros tarybos pirmininkui, kuris kuo toliau, tuo darbo turi daugiau. Draugiškai nuspręsta su A.Žvaliausku sudaryti sutartį, apskaičiavus lėšas, kurias jis išleidžia, dirbdamas šį darbą. Manoma, kad sumą savivaldybių merai pasiskaičiuos pagal gyventojų skaičių ir perves pinigus į pirmininko sąskaitą.

Po posėdžio dalyviai turėjo galimybę apsilankyti mūsų rajono savivaldybės administracijos įgyvendinamų projektų „Mažųjų miestelių turizmo galimybės. Gelgaudiškis“ ir „Gelgaudiškio dvaro sodybos restauravimas ir kompleksiškas pritaikymas turizmo reikmėms“ vietose. Čia jie apžiūrėjo naujai renovuotą Gelgaudiškio kultūros centrą, pasigrožėjo kiekvieną dieną vis labiau  atgimstančiu dvaru.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.