Anoniminių alkoholikų draugijos 25 – mečio proga – auto turas per Lietuvą

Birželio 2-7 dienomis, švenčiant  Anoniminių alkoholikų draugijos veiklos 25 – metį, organizuojamas  auto turas  ,,AA-XXV  per Lietuvą“, kurio tikslas - aplankyti visus Lietuvos regionus, juose surengti susitikimus su visuomene ir žiniasklaida. Auto turo dalyviai birželio 6 d., 14 val., lankysis ir Šakių kultūros centro salėje.
 
Dažnas atvejis, kai žmogus, akivaizdžiai turintis problemų dėl alkoholio, nesugeba susitvarkyti ir degraduoja. Medicinos mokslas konstatuoja,  kad alkoholizmas - tai ne pasileidimas ar valios neturėjimas. Tai klastinga, lėtinė, progresuojanti ir potencialiai mirtina liga, kuri išsivysto ilgą laiką piktnaudžiaujant  alkoholiu. Ji pakerta fizinę bei psichologinę sveikatą, dorovę, visuomeninę padėtį – atima darbą, išardo šeimą, draugystę, nutraukia kitus socialinius ryšius. Alkoholizmo klastingumas pasireiškia lėta eiga. Pažeistas šios ligos žmogus bei jo aplinkiniai nepajėgia arba nenori jos atpažinti. Ligonis jokiu būdu nenori patikėti, kad alkoholinė priklausomybė pažeidė jį patį . Kenčia ne tik pats alkoholikas, bet ir jo artimieji.

Lėtinė liga reiškia, kad alkoholinė priklausomybė nepraeina. Nuo jos neina išgyti, tačiau šią ligą galima sustabdyti - nustoti gerti. Išlikti blaiviam yra labai sunku. Savo jėgomis tai pavyksta padaryti tik kai kuriems. Vienas iš galimų būdų nustoti gerti - Anoniminių alkoholikų draugija, kuri buvo įkurta Jungtinėse Amerikos Valstijose 1935 metais. Pirmąją  Anoniminių alkoholikų grupę  įkūrė du vyrai, padėję vienas kitam atsikratyti šio žalingo įpročio. Abu išbandė visus galimus gydymo būdus, bet nepasiekė norimo rezultato. Susitikę po dvasinės krizės ir baltosios karštligės, jie sukūrė planą,  kaip padėti kitiems. Ėmę padėti kitiems, jie įsitikino, kad kai padedi kitam - pačiam mažiau norisi gerti. Pirmąjį grupės susirinkimą jie surengė Ohajo valstijoje. Draugija plėtėsi, iš grupių darbo atsirado 12 žingsnių sveikimo programa, kuria ir dabar vadovaujasi Anoniminių alkoholikų grupių nariai.  

Lietuvoje pirmoji Anoniminių alkoholikų grupė įsikūrė 1988 m. birželio 30 d. Vilniuje. Pirmajame susirinkime dalyvavo šeši žmonės - trys lietuviai ir trys svečiai iš JAV. 1988 m. liepos 1 dieną įvyko pirmasis atviras Anoniminių alkoholikų susirinkimas vienoje Vilniaus miesto ligoninėje. Jame  dalyvavo Anoniminių alkoholikų draugijos nariai, gydytojai, ligoniai, žurnalistai. Draugija sparčiai išplito po Lietuvos miestus ir miestelius. Šiuo metu Lietuvoje veikia 113 Anoniminių alkoholikų grupių. Net dešimt tokių lietuviškų  grupių įsikūrę užsienyje (Airijoje, Anglijoje, JAV, Švedijoje). Draugijos dėka blaivų gyvenimą gyvena daugiau nei du tūkstančiai žmonių.  

Šiemet sukanka 25 metai, kai Anoniminių alkoholikų draugija gyvuoja Lietuvoje. Šia proga  birželio 2 - 7 dienomis  organizuojamas  auto turas  ,,AA-XXV per Lietuvą“. Birželio 6 dieną, 14 val., jo dalyviai lankysis Šakių mieste. Kviečiame ateiti visus besidominčius ir norinčius sau padėti, taip pat jų šeimų narius  ir visus vertinančius blaivų gyvenimo būdą.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.