Rajono keliuose – vėl dviratininkų antplūdis

grand prix2021
Profesionalios dviračių lenktynės Šakiuose tampa tradicija – šįmet rajono keliais mynė apie 300 dviratininkų. K. Kavolėlio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį savaitgalį Šakių rajonas vėl tapo dviračių sostine – jau penkerius metus būtent mūsų krašte vyksta vienas iš Lietuvos plento taurės etapų „Šakiai Grand Prix“ ir antri metai iš eilės, kai lenktynės neapsiriboja tik viena diena. Renginys tradiciškai pritraukia dviračių sporto entuziastus, jam neabejingi ir kraštiečiai, galintys nekasdienį reginį stebėti tiesiog iš savo namų kiemų.

Birželio 5–6 dienomis Plokščiuose vykusios lenktynės pritraukė apie 300 sportininkų iš Lietuvos bei Latvijos. Kai kurie jau kelias dienas prieš „Šakiai Grand Prix 2021“ atvyko į rajoną, čia įsikūrė ir treniravosi. Pasak pagrindinių organizatorių, Jaunimo kūrybos ir sporto centro direktorės pavaduotojo Pauliaus Puskunigio bei šio sporto entuziasto Dariaus Pavalkio, Plokščiai antri metai varžyboms pasirenkami neatsitiktinai.

grand prix2021 2
Trečiajame divizione, paprasčiau kalbant, trumpesnėje distancijoje nepralenkiamas buvo šakietis Giedrius Vilčinskas. V. Venslovaičio nuotr.

„Čia labai palanki lokacija – tiek į Gelgaudiškio pusę, tiek ir Kriūkų, Šakių link. Plokščiai išvis gerą aurą turi, toks geras vaibas. O ir kalnai įneša prieskonį, reljefas geras, Nemunas šalia, kraštovaizdis puikus“, – motyvus apie pasirinktą vietą varžyboms dėsto ir Plokščiams komplimentų negaili P. Puskunigis.

Beje, šiųmetinės varžybos buvo pirmosios, kada dviratininkams neteko minti į žvyruotą Plokščių įkalnę, mat ji išasfaltuota. Ir nors ši atkarpa būdavo gana sunkiai įveikiama, dviratininkų jau buvo praminta tikra „vyšnia ant torto“, o kai kuriems tiesiogine prasme dviračius į ją tekdavo užsitempti ar užsinešti, kai kam tekdavo ir staigiai pramuštą ratą keisti, bet varžyboms tai suteikdavo intrigos.

Visgi kažkada tik svajoję apie varžybas, jų organizavimą ar dviračių pritraukimą į Šakius, dabar šakiečiai organizatoriai rodo klasę visai Lietuvai ir džiaugiasi, kad Šakiai tampa vis labiau žinomi būtent dėl to. Juk neatsitiktinai visai neseniai ir dviračių treniruotės vaikams Šakiuose pradėtos vesti. Tad D. Pavalkis ir P. Puskunigis sako, kad būtent tai ir yra pridėtinė vertė. Karantino metu varžybos – smagus reginys ir vietiniams gyventojams, kurie varžybas stebėti bei dviratininkus palaikyti išeina tiesiog į kiemą ar palaikymą reiškia nuo kiemo vartų.

Grįžkime prie praėjusio savaitgalio. Nors jis jau prabėgo, bet organizatoriai tikina, jog puikios emocijos lig šiol ima viršų. Tiesa, incidentų išvengti nepavyko – viename iš jų stipriau nukentėjo latvis dviratininkas.  

„Apmaudu, bet tai varžybų dalis. Jei ne incidentas, būtų viskas ypač sklandžiai praėję“, – sako P. Puskunigis ir neatmeta galimybės, kad į jau tradicija tampančias lenktynes reikėtų pritraukti ir daugiau užsieniečių dalyvių, rasti būdų, kaip jas paįvairinti.
„Apetitas kyla bevalgant, pradedi norėti vis daugiau“, – juokiasi pašnekovas ir leidžia suprasti, kad ateityje varžybos gali būti dar spalvingesnės.

Kaip ir ankstesniais metais, bemaž 300 sportininkų buvo suskirstyti į tris pajėgumo divizionus.

Pernai lenktynės startavo prologu, šiųmetinė naujovė, kad jas pakeitė 8,5 km asmeninių lenktynių laikui etapas.

Sekmadienį startavo finalinis ir ilgiausias „Šakiai Grand Prix 2021“ etapas. Pirmojo ir antrojo diviziono distanciją sudarė – 152,8 km, trečiojo – 74,5 km.

grand prix2021 3
Kaip ir pernai, pajėgiausio diviziono nugalėtojams įteikti specialiai šioms varžyboms skulptoriaus Kęstučio Dovydaičio sukurti apdovanojimai. V. Venslovaičio nuotr.

Susumavus dviejų dienų rezultatus pajėgiausiame divizione (D1) nugalėjo Kauno sporto mokyklos „Gaja“ auklėtinis Rokas Kmieliauskas, distanciją įveikęs per 3 val. 19 sek. Vidutinis nugalėtojo greitis 45,87 km/h. Nuo lyderio atsilikęs 9 sek. antrą vietą iškovojo latvis Alekss Krasts („Dobeles dzirnavnieks/FeelFree“), trečias – vilkaviškietis Eimantas Gudiškis („Colibri cycling“).

Kaip ir pernai, šio diviziono sportininkams nugalėtojams įteikti specialiai šioms varžyboms skulptoriaus Kęstučio Dovydaičio sukurti apdovanojimai.

Gausiausiame D2 divizione važiavo 112 dviratininkų, kurie mynė identiškomis trasomis kaip ir pirmojo diviziono dalyviai. Greičiausias buvo Dominykas Burka iš „Antaris Team“ komandos. Jis trasą įveikė per 3 val. 47 sek., vidutinis greitis 40,3km/h.
Trečiajame divizione (D3), kur paprastai važiuoja jaunesni ir vyresni dviračių sporto entuziastai bei naujokai, bendroje įskaitoje nepralenkiamas buvo šakietis Giedrius Vilčinskas („Vėjas-Šakiai“). Jo laikas trasoje 1 val. 45 sek., vidutinis greitis 42,26 km/h.

grand prix2021 1
Dviejų dienų varžybų trasas išbandė ne tik lietuviai, bet ir dviratininkai iš Latvijos. K. Kavolėlio nuotr.

Iš viso šiais metais varžyboms užsiregistravo šeši šakiečiai. Rytis Butkauskas D3 divizione tarp 94 dalyvių finišavo 30-tas, Mažvydas Grumulaitis – 58-tas, Vaidas Kolega – 68-tas. Vienintelis šakietis Žygimantas Žemaitis, pasirinkęs ilgesnę D2 distanciją, finišavo 77 vietoje.

Komandų įskaitoje „Vėjas-Šakiai“ komanda liko antroje vietoje.

grand prix2021 4
Kas iš savų kiemų ar pravažiuojančių automobilių, kas su plakatais šalikelėse palaikė praminančius dviratininkus. K. Kavolėlio nuotr.

Lietuvos plento taurės sezonas bus pratęstas birželio 27-ąją – Mažeikių rajone vyks lenktynės „Septyni keliai“. Iš viso šiais metais Lietuvos plento taurė kalendoriuje – penkerios lenktynės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.