Operacijos laukianti Birutė labiausiai pasigenda artimųjų palaikymo

damijonaitieneGintarė MARTINAITIENĖ

Po apsilankymo Kauno klinikose sunkiasvorė mūsų rajono gyventoja Birutė Damijonaitienė su nerimu laukia planuojamų operacijų. Be to, dar iki jų moteris turės numesti 20 kg, tačiau ji guodžiasi, kad jai nepakeliamai sunku ne tik dėl didžiulio svorio, bet ir dėl to, kad nejaučia nė menkiausio artimųjų palaikymo.

Nuotr. Virš 200 kg sveriančiai Birutei išlipti iš autobusiuko – nemenka užduotis, kurią padėjo įveikti sąjungos pirmininkė S. Vasaitienė (dešinėje) ir vairuotojas P. Liudžius.

Balandžio 13 dieną dramblialige serganti Gotlybiškių kaimo gyventoja Birutė Damijonaitienė Šakių žmonių su negalia sąjungos autobusiuku buvo nugabenta į Kauno klinikas. Ją apžiūrėjo chirurgas Almantas Maleckas, konsultavo anesteziologas Audrius Macas. Moteriai buvo atlikti įvairūs tyrimai, padaryta širdies kardiograma ir nuspręsta, kad ją operuoti galima, nors svoris tikrai nemažas. Klinikose moteris svėrė 226 kg, o prieš dvi savaites jos svoris siekė 240 kg. „Prieš vizitą Birutė labai jaudinosi, nerimavo, tad, matyt, nerviškai ir svoris šiek tiek pakrito. Ji ir pati tai pajuto, nors iki tol net nežinojo kiek sveria, tačiau suorganizavome ir svėrėme ūkinėmis svarstyklėmis“, - pasakojo Žmonių su negalia sąjungos pirmininkė Stasė Vasaitienė, besirūpinanti sunkiasvore moterimi.
 
Medikai tikino, kad iki operacijos, kuri planuojama birželio mėnesį, B. Damijonaitienė turės numesti 20 kg. „Vien tiems vaistams, kuriuos turės gerti, kad svoris pakristų, reikės skirti 500 litų“, - tikino S. Vasaitienė. Be to, Birutei planuojama daryti ne vieną, o dvi operacijas. „Pirmiau galvojama atlikti skrandžio perrišimo operaciją, o vėliau planuojama dar ir žarnyną trumpinti“, - po apsilankymo klinikose pasakojo sąjungos pirmininkė. Be to, ji aiškino, kad prieš operaciją tyrimai turės būti atlikti ir Šakių poliklinikoje, bus būtina endokrinologo ir gastroenterologo apžiūra.
S. Vasaitienė pasakojo, kad tikriausiai tik iš pirmo žvilgsnio gali susidaryti įspūdis, kad tiek sveriantį žmogų paprasta nuvežti gydytojų apžiūrai. „Birutės vežimėlis per didelis ir pravažiuoti beveik niekur netilpome, tad vis siuntinėjo iš vieno aukšto į kitą. Be to, klinikose ne viena pakyla, tad išpilti prakaito ir vis pasikeisdami su vairuotoju Pranu Liudžiumi stumdėme jį ten, kur reikėjo“, - pasakojo sąjungos pirmininkė. Be to, ir pati kelionės pradžia prasidėjo su netikėtumais, mat nuleido autobusiuko padangą, tačiau gerai tai, kaip svarstė S. Vasaitienė, kas gerai baigiasi. Tuo labiau, kad tikslas kilnus – kiek įmanoma padėti sunkiasvorei moteriai.
 
Pati Birutė sako supranti, kad pasiektas svoris yra kritinis. „Pagalvoju vis apie tas operacijas, bet bijau. Tiek viskuo sirgus gyvenime esu, kad nežinau. Labai sunku, vaikeli, kartais atrodo, kad galėtų žemė atsiverti ir prasmegčiau, nieko nenoriu. Nors artimieji palaikytų, o dabar jokios užuojautos, jokio supratimo, tik užgauliojimai, vyro girtuoklystės ir nieko“, - verkdama guodėsi B. Damijonaitienė. Optimistiškai ją vis stengiasi nuteikti ir Žmonių su negalia sąjungos pirmininkė, kuri jau galvoja, kaip reikės surinkti daugiau pinigėlių, nes dviem operacijoms to, kas suaukota, nepakaks. S. Vasatitienė tikino, kad šiuo metu sąskaitoje beveik šeši tūkstančiai litų, tačiau pirmininkė skaičiuoja, kad suaukotų pinigų pakaks pirmiesiems vaistams ir pirmai operacijai. „Dar pooperacinis laikotarpis, antra operacija, tad iš viso reikės apie 10 tūkst., o mes turime nepilnai šešis“, - skaičiavo moteris. Tiek ji, tiek Birutė dėkoja visiems, parėmusiems ją finansiškai ir toliau tikisi žmonių geranoriškumo.
 
Norintys ir galintys padėti Birutei pinigus gali pervesti į sąskaitą LT934010042100346692.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.