Kuprinių svėrimo akcijos rezultatai – 35 proc. moksleivių nešioja per sunkias kuprines

kupriniu sverimasRugsėjo mėnesį Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai rajono mokyklose vykdė kuprinių svėrimo akciją, kurioje dalyvavo 2 - 3 ir 5 – 6 klasių moksleiviai. Iš viso pasvertos 632 kuprinės: 151 antrokų, 142 trečiokų, 165 penktokų ir 174 šeštokų. Rezultatai ne tokie džiuginantys, kaip norėtųsi, - 35 proc. moksleivių nešioja per sunkias kuprines.
 
Nuotr. Netaisyklingas kuprinės nešimas ir per didelis kuprinės svoris turi įtakos formuojantis netaisyklingai laikysenai.
 
Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kasmet stebi ir analizuoja mokinių sveikatos sutrikimus. Norėdami atkreipti ne tik tėvelių, bet ir pačių mokinių dėmesį į kuprinės tipą ir jos svorį, biuro specialistai organizavo kuprinių svėrimo akciją. Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, mokinio kuprinės svoris turi būti ne didesnis kaip 10 proc. mokinio kūno masės. Akcijos duomenys parodė, kad net 65 proc. mūsų rajono moksleivių nešioja jų svorį atitinkančias kuprines. Pagal Likusieji 35 proc. kasdien į mokyklą ant pečių neša per sunkias kuprines.

Sunkesnes (iki 15 proc. mokinio svorio) kuprines nešioja 32 proc. rajono moksleivių. Daugiau kaip 15 proc. mokinio svorio sverianti kuprinė, žalinga augančiam jaunam organizmui, nustatyta pas 3 proc. vaikų. Pagrindinės per sunkios kuprinės priežastys - visos savaitės knygų nešiojimasis, pamokų tvarkaraščio nežinojimas, įsigyta higienos normų neatitinkanti daugiau nei 1 kg sverianti kuprinė. Tuščia kuprinė neturėtų sverti daugiau kaip 700 g pradinių klasių mokiniams ir ne daugiau kaip 1 kg vyresniųjų klasių mokiniams.

63 proc. rajono antrokų nešioja jų svorį atitinkančias kuprines. Sunkesnės, iki 15 proc. mokinio svorio sveriančios kuprinės, rastos pas 27 proc. mergaičių ir 33 proc. berniukų, o virš 15 proc. mokinio svorio sveriančios kuprinės -  pas 11 proc. mergaičių ir 3 proc. berniukų.

Akcijos rezultatai parodė, kad savo svorį atitinkančias kuprines nešioja 58 proc., rajono trečiokų sunkesnes, iki 15 proc. mokinio svorio sveriančias kuprines, – 38 proc., virš 15 proc. mokinio svorio sveriančias kuprines – 4 proc.

Pas 68 proc. penktos klasės moksleivių rastos jų svorį atitinkančios kuprinės. Nustatyta, kad 31 proc. penktokų kasdien tampo sunkesnes, nuo 10 iki 15 proc. mokinio svorio sveriančias kuprines, ir tik 1 proc. - virš 15 proc. mokinio svorio sveriančias kuprines.

Savo svorį atitinkančias kuprines kasdien nešioja 69 proc. šeštokų. Viršsvoriai, nuo 10 iki 15 proc. mokinio svorio sveriančios kuprinės, rastos pas 29 proc., virš 15 proc. mokinio svorio sveriančios kuprinės - pas 2 proc. moksleivių.

Atliekant tyrimą buvo renkami duomenys ne tik apie kuprinių svorį, bet ir apie kuprinių nešiojimo būdą bei kuprinių tipą: ar kuprinė su vienu diržu, ar su dviem diržais, ar su rankena, ar turi atšvaitus, yra saugi ir patogi dėvėti.

Visi antrųjų ir trečiųjų klasių moksleiviai nešioja kuprines su dviem diržais. Tik 1 proc. mūsų rajono penktokų ir 3 proc. šeštokų kuprinės - su vienu diržu. Ant vieno peties kuprines nešioja 6 proc. tirtų moksleivių. Nors daug rašoma ir kalbama, kaip svarbu būti matomu tamsiuoju paros metu, bet 28 proc. moksleivių kuprinės neturėjo jokių šviesą atspindinčių priemonių.

Netaisyklingas kuprinės nešimas ir per didelis kuprinės svoris turi įtakos formuojantis netaisyklingai laikysenai. Šiandien mokyklinio amžiaus vaikams neretai diagnozuojamos laikysenos ydos, susijusios su įvairiu stuburo iškrypimo laipsniu. Stebint vaikus, jaunuolius ir net suaugusiuosius galime nesunkiai pamokyti, kad organizmo gebėjimas atlikti bet kokį darbą priklauso nuo to, kokia jo laikysena. Šis dalykas yra suprantamas, kadangi raumenys ir vidaus organai esant taisyklingai laikysenai dirba darniau. Graži, tiesi laikysena - tai estetinė išvaizda, harmoningas judesių atlikimas, puiki psichologinė savijauta.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.