Muzikos ir dailės teks mokytis ilgiau

martinaitisAsta GVILDIENĖ
 
Šakių rajono meno mokyklos direktorius Einaras Martinaitis savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto komiteto nariams pristatė naujieną – rekomendacijas dėl formalųjį švietimą papildančio ugdymo programų rengimo ir įgyvendinimo patvirtinimo, kurio esmė – ilgėjantis mokslas meno mokyklose. Be to, buvo apsvarstytos galimybės Dailės skyriuje įvesti išplėstinio ugdymo programą, kurios pageidavo šiemet šį skyrių baigusių mokinių tėvai.
 
Nuotr. Einaras Martinaitis informavo, kad, jei Meno mokykla nereaguos į naujai pateiktas rekomendacijas, –neteks savo statuso ir liks tik popamokinio būrelio lygio vykdytoja.
 
Pribloškė nauji reikalavimai

Pasak E. Martinaičio, apie tokį projektą buvo kalbama jau seniai. Niekas į jį nekreipė didelio dėmesio ir todėl, kad jis skambėjo kaip rekomendacijos Muzikos skyriuje mokslą ilginti iki aštuonerių, Dailės – iki septynerių metų (atsirastų Pradinio ugdymo skyrius). Niekas nesikeistų tik Choreografijos skyriuje.

„Visai neseniai paaiškėjo, kad šios rekomendacijos, patvirtintos šiemet sausio 27 d., tapo ne rekomendacijomis, o reikalavimais. Švietimo ir mokslo viceministrė informavo, kad, jei neįgyvendinsime mokymo pagal naujas programas, nebūsime laikomi formalųjį švietimą papildančia ugdymo įstaiga. Tada Meno mokykla netektų savo statuso ir liktų popamokinio būrelio lygio. Todėl visos šalies meno mokyklos suskubo ilginti mokslo metus“, – paaiškino Šakių rajono meno mokyklos direktorius.
 
Kaina už mokslą nesikeis

„Lėšų Meno mokyklai išlaikyti šiemet užteks, tačiau vėliau bus reikalingas finansavimas. Tai nebus didelės injekcijos, tačiau jų gali prireikti, – patikino E. Martinaitis. – Kaina už mokslą Šakių rajono meno mokykloje nesikeis. Ji šiuo metu yra optimali – 11,98 Eur. Juo labiau, kad krūviai mokytojams išlieka tie patys. Pakėlę mokestį galime nesurinkti tiek mokinių, kiek šiandien turime.“

Direktorius informavo, kad pailgės ne tik mokymosi metai, bet ir savaitinės valandos. Jei iki šiol Muzikos skyriuje vaikai per savaitę mokėsi penkias, tai, pasikeitus reikalavimams, mokysis septynias valandas. Be to, į Meno mokyklą teks priimti jaunesnius moksleivius, kad baigdami vidurinio ugdymo programą spėtų baigti ir šią mokyklą.

„Suaugusius saugo Darbo kodeksas. O vaikus? – klausė tarybos narė Eglė Dragūnaitytė. – Suskaičiuokit, kiek valandų dirba per dieną, jei po pamokų mokosi muzikos, ruošia pamokas ir dar važinėja į mokyklą.“
 
Pritarė išplėstinio ugdymo programai

Perėjimas prie ilgesnių mokslo metų dabar nebūtų toks drastiškas. Meno mokykloje vykdomas pradinis ir pagrindinis ugdymas. Iki šiol pradinis ugdymas trukdavo trejus metus – jis ilginamas iki ketverių. Tad mokslas prailgėtų tik metais. Teigiama, kad permainos būtų be didelių aukų. Akivaizdžiai ilgiau mokysis tik šiais metais į Meno mokyklą įstoję moksleiviai.

Šiuo metu Meno mokykla prilyginta formalųjį švietimą papildančiai ugdymo įstaigai, tad mėgėjų ir išplėstinio ugdymo programa liks kaip neformalus ugdymas. Šiemet jos Dailės skyrių baigusių moksleivių tėvai pateikė prašymą – leisti jų vaikams mokytis išplėstinio ugdymo programos. Mokslas truktų trejetą metų. Švietimo, kultūros ir sporto komiteto nariai pritarė tokiai iniciatyvai. Be to, paskatino direktoriaus idėją sudaryti galimybes muzikos ar dailės mokytis jau įgijusiems vidurinį išsilavinimą jauniems žmonėms.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.