Baseiną apgulė norintys išmokti plaukti antrokai

plaukimo pamokosRita PLAUŠINAITYTĖ - ŠERKŠNIENĖ
 
Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centre nuo rugsėjo vidurio antrokai mokosi plaukimo subtilybių pagal projektą „Mokėk plaukti ir saugiai elgtis vandenyje – 2015“. Šioje programoje dalyvauja iš viso 48 antrokų – po 12 mokinių iš Lukšių Vinco Grybo gimnazijos, Sintautų, Plokščių bei Gelgaudiškio pagrindinių mokyklų.
 
Nuotr. Ankstų antradienio rytą baseine plaukimo mokėsi Sintautų pagrindinės mokyklos antrokai.
 
Kaip sakė Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centro (toliau JKSC) direktorė Roma Paškevičiūtė, dar šių metų pavasarį jų centras gavo Lietuvos plaukimo federacijos pasiūlymą dalyvauti jų finansuojamame projekte. Pirma užduotis – sužinoti skaičių, kiek yra mūsų rajone antros klasės mokinių. Paaiškėjo, kad antrokų rajono mokyklose yra iš viso 166, tačiau Lietuvos plaukimo federacija finansavimą plaukimo pamokoms pagal minėtą projektą skyrė 48 moksleiviams. „Kadangi finansavimas buvo mažesnis, negu yra rajone antrokų, tai mes atrinkome mokyklas labai paprastu principu – kurios mokyklos pirmos užsiregistravo, tos ir dalyvaus šiame projekte“, – aiškino R. Paškevičiūtė.

Iš viso Lietuvoje pagal minėtąjį projektą mokysis plaukti ir saugiai elgtis vandenyje 3410 antros klasės tiek miestų, tiek rajonų ir kaimų mokyklų moksleivių.

Kaip sakė JKSC direktorė R. Paškevičiūtė, šio projekto tikslai yra labai gražūs. Per tokias plaukimo pamokas mokiniai išmoksta saugiai elgtis vandenyje, išsiugdo gyvybiškai svarbius ir reikalingus plaukimo įgūdžius. Pamokų metu vaikai yra skatinami ugdytis atsakomybę už save ir aplinkinius, laikytis saugaus elgesio taisyklių. Moksleiviams šios pamokos yra nemokamos, tačiau jų mokymosi įstaigos turi pasirūpinti vaikų atvežimu iki Šakių JKSC.

Kaip sakė edukacines plaukimo pamokas antrokams dėstantis JKSL plaukimo mokytojas Aurelijus Marčiulionis, šio projekto uždaviniai yra paprasti, bet kartu ir daug žadantys, turint omenyje, kad kai kurie vaikai ateityje gali  susieti savo gyvenimą su vandens sportu. Tačiau, anot plaukimo mokytojo, po 32 plaukimo pamokėlių antrokai tikriausiai netaps pasaulio čempionais, tačiau per tokį laiką galima pagerinti mokinių fizinį pasirengimą bei paskatinti gabius moksleivius plaukimo treniruotes lankyti ir toliau. Pirmoji užduotis, su kuria susidūrė plaukimo mokytojas A. Marčiulionis pradėjus vaikams lankyti šias pamokas, buvo pasiekti, kad dar nemokantys plaukti kai kurie vaikai apskritai nebijotų vandens, o tie, kurie jau turi šiokius tokius plaukimo įgūdžius, išmoktų vandenyje elgtis saugiai.

„Buvo tokių, kurie visai nemokėjo plaukti ir jie ilgokai dar bijojo vandens, tik po keturių plaukimo pamokėlių kai kurie vaikai pradeda drąsiau jaustis vandenyje. Tačiau tarp antrokų pasitaikė ir tokių, kuriuos plaukti jau buvo išmokę jų tėveliai, šie vaikai vandenyje jaučiasi žymiai drąsiau“, – pasakojo A. Marčiulionis.

Išmokti plaukti, atrodo, ne tokia ir sudėtinga užduotis. Kaip sako A. Marčiulionis, plaukti išmoksta kiekvienas vaikas anksčiau ar vėliau, tačiau ar jie išmoksta iš karto taisyklingai, ar tik elementariai išsilaikyti vandenyje, priklauso ir nuo pačių vaikų fizinio parengimo, tikslų, imlumo bei kitų fizinių ir psichologinių moksleivių savybių. Svarbu ir tai, kad nuo pradžios mokytų plaukti specialistas.

Kaip sako JKSL vadovai ir treneriai, plaukimas yra puiki fizinio aktyvumo forma, viena iš populiariausių sporto šakų pasaulyje.

Plaukimas – gyvybiškai svarbus įgūdis. Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, skendimas – viena didžiausių mirties ir neįgalumo priežasčių pasaulyje. Lietuvoje nuo 2005 iki 2014 m. kasmet vidutiniškai nuskendo po 295 žmonės, iš jų 29 vaikai. Atlikta skendimo priežasčių analizė atskleidė pagrindines nelaimingų atsitikimų vandenyje priežastis, pagrindinė jų – nemokėjimas plaukti (40 proc. žuvusiųjų). Dar labai svarbios priežastys – maudymosi taisyklių nepaisymas, savo galimybių pervertinimas, nepakankama vaikų priežiūra, neatsargus elgesys ant užšalusių vandens telkinių. Plaukimo specialistai sako, kad vaikai priskiriami didesnei rizikos grupei, todėl labai svarbu, kad jie mokytųsi plaukti kuo anksčiau.

Panašius projektus  ankstesniais metais yra įgyvendinusi Kriūkų bendruomenė ir VšĮ „Gelbėkit vaikus“ organizacija. Šiais metais šį projektą patikėta įgyvendinti baseiną ir plaukimo mokytoją turinčiam Šakių JKSC.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.