Susipažino su pasieniečio profesija

pasienis profesijaBalandžio mėnesį Valstybinė sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinės Šilgalių ir Rociškių užkardos pasieniečiai rajono moksleivius supažindino su savo profesija.

Nuotr. Šilgalių užkardoje moksleiviai apžiūrėjo pasieniečių techniką, patys išbandė keturračius.

Rociškių užkardoje apsilankiusius Griškabūdžio gimnazijos moksleivius sudomino kariškos profesijos. Aštuoniolikametis Justas Sinkevičius sakė, kad kilus karui eitų ginti Lietuvos nesudvejojęs nė akimirką. Nuo penkiolikos metų skautaujantis vaikinas su bendraminčiais dalyvauja įvairiuose žygiuose, stovyklose, kur jis gali save išbandyti, patirti sunkumų. J. Sinkevičius įsitikinęs, kad ši gyvenimiška patirtis jam padės ir pasirinkus pasieniečio profesiją.
 
Rociškių užkardos vadas Darius Martinkevičius akcentavo, kad Rociškių užkarda saugo 22 km sienos su Rusijos Federacija. D. Martinkevičius pasidžiaugė, kad šiuo metu kontrabandos pasienyje praktiškai nėra. Pasak vado, prieš trejus metus vyko tikras karas su kontrabandininkais, bet ir tuomet kontrabanda užsiėmė ne mūsų rajono, o gretimų – Jurbarko, Tauragės – gyventojai. Labai retai pasitaikė, kad Šakių rajone kontrabanda užsiėmė nepilnamečiai.

Su ginkluote ir turimomis specialiomis priemonėmis supažindino užkardos vado pavaduotojas Darius Maksvytis. Moksleiviai turėjo progą paimti į rankas automatą ar pasimatuoti 17 kg sveriančią neperšaunamą liemenę. D. Maksvytis aprodė ir pasieniečių transporto parką: visureigius, keturračius. Iš kitų mašinų išsiskyrė ypatingą stebėjimo įrangą turintis automobilis, su kuriuo vykstama į svarbias pasienio apsaugos operacijas. Jis, pasak D. Maksvyčio, kainavo pusantro milijono litų (432027 eurus).
Tiesa, visus pasieniečius baugina nelegalios migracijos problema, jie yra pasiruošę kovoti su migrantais.

Pasienį saugo ne tik žmonės, technika, bet ir šunys. Sargybų skyriaus jaunesnysis specialistas Tomas Švilpa, vokiečių aviganio Bakso šeimininkas, pademonstravo, kaip jo augintinis sugeba surasti daiktus. To paties skyriaus vyr. leitenantas Algis Vaitkevičius su belgų aviganiu parodė, kaip tarnybinis šuo vykdo bendrąsias paklusnumo komandas.

Šilgalių užkardoje vykusių atvirų durų dienoje lankėsi Slavikų, Siesartėnų, Kidulių, Sintautų mokiniai ir Jurbarko jaunieji šauliai.

Šilgalių užkardos vadas majoras Ramūnas Maksvytis svečius supažindino su pasieniečio profesija, valstybės sienos sargų kasdieniniu darbu. Sargybų skyriaus vyresnioji pasienietė Irma Vosylienė mokiniams pademonstravo filmą apie modernią Medininkų pasieniečių mokyklą – vienintelę Lietuvoje profesinę mokymo įstaigą, kuri rengia kvalifikuotus pasieniečius.

Specialiosios paskirties užkardos kinologas Gintaras Naujokaitis su tarnybiniu šunimi „Caras“ atliko tariamo pažeidėjo sulaikymą. Užkardos kinologai Žydrūnas Baltrušaitis ir Giedrius Strakauskas papasakojo apie šunų dresavimo ypatumus, darbo pobūdį.

Mokiniai į namus išvyko pilni įspūdžių, o kiek iš jų pasirinks pasieniečio profesiją, paaiškės ateityje.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.