Šakių gimnazistai mokosi žurnalistikos paslapčių

vysniauskas
Šakių „Žiburio“ gimnazijos žurnalistikos būrelio komanda visus mokslo metus semsis patirties iš profesionalių šalies žurnalistų. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Į projektą „Žurnalistikos laboratorija“ pateko tik penkios labiausiai motyvuotos komandos iš 20-ties šalies mokyklų. Tarp laimingųjų – ir Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleiviai, kurie visus mokslo metus semsis patirties iš profesionalių šalies žurnalistų.

Lietuvos žurnalistikos centro ir multimedijų agentūros „Nanook“ darbuotojai, savo dalyko specialistai, remiant Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadai Lietuvoje, moksleivius supažindins su pagrindiniais etiškos žiniasklaidos principais, pamokys, kaip, naudojantis vien savo mobiliojo telefono galimybėmis, parengti aukštos kokybės žurnalistinį turinį, diskutuos rūpimomis temomis.

Spalio 17–18 d. Šakių „Žiburio“ gimnazijos žurnalistikos būrelio komanda kartu su mokytojomis Jurgita Bataitiene ir Inesa Merčaitienė žengė pirmuosius žingsnius. Į mokyklą atvykusi Lietuvos žurnalistikos centro vadovė Džina Donauskaitė pravedė paskaitą apie kibernetinį saugumą ir jo svarbą šiuolaikiniame pasaulyje. Pasak gimnazistės Godos Endzelytės, jei prieš dešimt metų kalbėti apie tokį neapčiuopiamą dalyką mums, ko gero, būtų atrodę kiek utopiška, tai šiandien kibernetinės atakos ir kiti internete vykstantys pavojingi dalykai yra vis sparčiau plintantis reiškinys, todėl daugiau apie tai išgirsti buvo išties naudinga ir įdomu.

Lietuvos žurnalistikos centro komunikacijos koordinatorė Akvilė Venckutė bei multimedijų agentūros „Nanook“ tinklalaidžių vedėjas ir prodiuseris Karolis Vyšniauskas kartu su moksleiviais dalijosi mintimis apie būsimo gimnazijos internetinio leidinio viziją ir jos įgyvendinimą, teorinį ir praktinį žurnalistikos meno suvokimą, supažindino juos su publicistiniu rašymo stiliumi ir fotografijos subtilybėmis, ieškojo aktualių temų ir apsvarstė jų vizualizacijas. Moksleiviai džiaugėsi galimybe iš arčiau pažinti žurnalistiką kaip mokslą ir meną bei išreikšti save pasitelkus žodį ir vaizdą, kurie yra ne kas kitas, kaip būdas būti išgirstiems.

vysniauskas2
Šakių „Žiburio“ gimnazijos mentorius multimedijų agentūros „Nanook“ tinklalaidžių vedėjas ir prodiuseris Karolis Vyšniauskas drąsino moksleivius nebijoti kalbėti apie tai, kas jiems rūpi. D. Pavalkio nuotr.


Šakių „Žiburio“ gimnazijos jaunuosius žurnalistus aplankė K. Vyšniauskas, kuris yra ir jų komandos mentorius. Paklaustas apie tai, kodėl jis pasirinko Šakius, svečias juokavo: kadangi yra kilęs iš Gižų, važiuodamas į Suvalkiją turėjo slaptą planą aplankyti ir savo tėvus, o iš tiesų labai norėjo susipažinti su kitomis mokyklomis ir jų kasdieniu gyvenimu.

„Man patiko mokyklos prisistatymas ir paraiška. Atrodė, kad jūs jau iš karto turit žmonių komandą, kuri nori dirbti, jūs turit nemažai temų, kurios yra įdomios“, – atviravo K. Vyšniauskas, neslėpdamas, kad „pats faktas, jog gimnazija neturi savo laikraščio, visai patiko, nes norėjosi čia sukurti kažką naujo“.

Pasak jo, šis projektas yra abipusiai mainai, o tikslas – mokyklų žurnalistiką paversti labiau žurnalistiška, pasikalbėti apie dalykus, kurie rūpi moksleiviams – galbūt tai uniformų nešiojimas ar rūkymo problema, galbūt mokytojų ir mokinių santykiai.

„Norisi parodyti žurnalistiką kaip būdą pačiai mokyklos bendruomenei kalbėtis, todėl labai svarbu sukurti tam erdvę. Tiesa, dar neaišku, kokia tai bus forma, nes tradicinio laikraščio kurti nenorim“, – pristatė bendrą viziją svečias, teigdamas, kad geriau būtų viską, kas vyksta mokykloje, filmuoti ir publikuoti internete sukurtame „Instagram“ profilyje.

Užsiėmimo metu buvo apsitarta, į ką moksleiviams reikėtų atkreipti dėmesį atliekant savo praktines užduotis pasirinkta tema, daug kalbėta apie fotografavimą ir komentarų po nuotraukomis rašymą. Jie kartu pabandė padaryti keletą nuotraukų ir aptarė, kas yra gerai, o ką reikėtų keisti, ko vengti. Kadangi keletas mokinių buvo pradėję rašyti straipsnius, daryti interviu, K. Vyšniauskas juos peržvelgė atkreipdamas dėmesį į gana paprastus, bet labai svarbius dalykus: kokia turėtų būti gero straipsnio pradžia, kaip pasiekti teksto gilumą, kad būtų įdomu skaityti. Jis davė patarimų, kad imant interviu reikia nebijoti improvizuoti, gebėti spontaniškai sureaguoti į pašnekovo atsakymą, suprasti, kad kartais iš anksto pasiruošti klausimai gali visai netikti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.