Dėmesį kreipia į darželinukus ir ukrainiečių vaikus

svietimas plk
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šakių skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Karalienė (viduryje) labiausiai domėjosi, kaip mokyklos laikosi higienos normų reikalavimų, pavyzdžiui, ar yra šiltas vanduo, ar neperpildytos darželio grupės ir pan., o mokytoja Raslita Liudžiuvienė (kairėje) pasidžiaugė, kad nekilo didesnių sunkumų integruotis ukrainietei mergaitei. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Tradiciškai, tik prasidėjus naujiems mokslo metams, savivaldybės administracijos vadovai leidžiasi į išvykas po rajono mokyklas. Šie metai ne išimtis – jau nuo pirmadienio lankomasi ugdymo įstaigose ir žiūrima, kaip joms sekasi dirbti, su kokiais sunkumais bei iššūkiais susiduriama.

Pasak vicemero Dariaus Jakavičiaus, išvykų metu pirmiausiai domimasi, kaip sekasi dirbti darželiams, ar juose yra laisvų vietų, mat valdžios pozicija, kad visi darželinio amžiaus vaikai lankytų darželius, o ne sėdėtų namie. Tad susitikimuose su ugdymo įstaigų vadovais teiraujamasi, ar tikrai jų apylinkėse nėra vaikų, kurie pagal amžių jau turėtų lankyti ugdymo įstaigą, bet nelanko. Tiesa, vicemero ir savivaldybės gydytojos Editos Zubrickienės nuomonės, nuo kokio amžiaus vaikui geriau socializuotis, išsiskyrė. E. Zubrickienė teigė, kad saugaus prieraišumo jausmas vaikui turi būti užtikrinamas iki trejų metų, o D. Jakavičius laikėsi nuomonės, kad prieraišumas yra reikalingas ir turi būti užtikrintas iki vienerių, tad jis tos nuomonės, kad nuo dvejų metų vaikas jau turėtų lankyti ugdymo įstaigą.

Taip pat švietimo sektoriaus atstovai domisi, kaip mokyklose sekasi ukrainiečių vaikams, mat jeigu iki šiol gana lanksčiai buvo žiūrima į šių vaikų ugdymo procesą, tai nuo šių mokslo metų numatyta, kad ukrainiečiai mūsų šalies mokyklas lankyti privalo, tad vietinės bendruomenės narius ragino susižiūrėti, ar nėra ugdymo įstaigas nelankančių karo pabėgėlių.

Štai apsilankius Panemunių mokyklos Plokščių skyriuje užeiname į jungtinę pirmą-antrą klasę, kur ir ugdoma ukrainietė mergaitė. Pasak mokytojos Raslitos Liudžiuvienės, vaikas puikiai jaučiasi, randa bendrą kalbą su bendraamžiais ir jau dvi drauges pamokė rusų kalbos, tad vyksta abipusis pažinimas.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šakių skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Karalienė labiausiai dėmesį kreipė į tai, kad darželio grupės nebūtų perpildytos, o būtų išlaikomas toks vaikų skaičius, koks priklauso pagal higienos normas, taip pat svarbu, kad tiek prie valgyklos, tiek tualetuose ar prie sporto salės būtų praustuvės bei šiltas vanduo rankoms nusiplauti.

„Kur nėra šildymo katilų, kitur ne šildymo sezono metu nėra šilto vandens, vadinasi, neatitinka higienos normos“, – sako R. Karalienė.

Ji taip pat domėjosi, kaip ugdymo įstaigose įrengti sveikatos, logopedo kabinetai, teiravosi, kaip šildant patalpas mokyklose užtikrinama ir reguliuojama reikiama oro temperatūra.

„Natūraliu būdu. Mes dažnai vėdiname patalpas, atidarome langus“, – patikino Plokščių skyriaus direktorės pavaduotojas ūkio reikalams Ričardas Zokaitis.

Po mokyklas vicemeras D. Jakavičius, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas, skyriaus vyriausioji specialistė Ingrida Kasparavičienė, savivaldybės gydytoja E. Zubrickienė bei Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovai važinės ne tik šią, bet ir dalį kitos savaitės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.