Konferencijoje – dėmesys paauglių literatūrai

Paaugliams knygas rašanti Daina Opolskaitė ieško būdų, kaip pritraukti paauglius, kad šie jos knygų nepaleistų, ir to siekia per emociją, gyvenimiškąją patirtį. D. Pavalkio nuotr.

Šakių „Žiburio“ gimnazijoje vyko respublikinė lietuvių kalbos konferencija ,,Paauglių literatūra: nuo pasakos iki romano“. Renginį organizavusios gimnazijos lituanistės kvietė konferencijos dalyvius atkreipti dėmesį į atsinaujinančią lietuvių paauglių literatūrą, į jaunimui aktualias temas, atidžiau pažvelgti į rajono kūrėjus.

Į konferenciją atvykusi paauglių literatūros rašytoja Daina Opolskaitė, dar visai neseniai ir pati mokykloje dėsčiusi anglų kalbą, skaitė pranešimą apie paauglių literatūrą, kuri ne taip ir seniai buvo atskirta nuo suaugusiųjų literatūros. Galima sakyti, kad 2017 m. tapo savotišku paauglių literatūros renesansu.

Mokinių susidomėjimo sulaukė ilgametės Šakių ,,Žiburio“ gimnazijos lietuvių kalbos mokytojos, poetės Onos Jasinskienės pranešimas apie vaizdingą nuo Griškabūdžio krašto kilusio poeto Albino Bernoto žodyną, kuris visai neseniai nacionaliniame konkurse „Mano žodynas“ buvo įvertintas antrąja vieta.

Pranešimus, paremtus pačių stebėjimais, tyrimais, įžvalgomis, skaitė mokiniai iš Kauno Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Vilkaviškio ,,Aušros“, Pilviškių „Santakos“, Jurbarko Antano Giedraičio-Giedriaus, Lukšių Vinco Grybo, Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos ir Šakių „Žiburio“ gimnazijų. Vieni mokiniai pateikė išsamius tyrimus, kokias knygas skaito paaugliai, kiti gilinosi į knygų tematiką, dar kiti sukūrė filmą ar sužavėjo raiškiu žodžiu.

literaturos konferencijaD. Pavalkio nuotr.

Pavyzdžiui, naumiestietės gimnazistės Vakarė Ūsaitė ir Augustė Stadelninkaitė, pristatydamos keletą perskaitytų kūrinių, kalbėjo, kad didžiausios paauglių problemos – vienišumas, bendravimo, meilės stoka, komplikuoti santykiai su tėvais, laisvės troškimas, aptarė skaudžias pasekmes.

Štai lukšietė gimnazistė Akvilė Laukaitytė aptarė įvairią istorinę literatūrą, kurioje vaizduojama skaudi tautų praeitis, žmonių likimai, jų išgyvenimai.

„Jeigu tik šiuolaikinis jaunimas įsigilintų į istorinę literatūrą, suprastų, kaip gerai jie dabar gyvena, manau, liūdnų, piktų ar net turinčių psichologinių problemų paauglių sumažėtų perpus“, – savo pranešimą apibendrino Akvilė.

Gimnazistai mokėsi vieni iš kitų viešojo kalbėjimo, sužinojo daug įdomių faktų apie paauglių literatūrą.

Šakių „Žiburio“ gimnazijos 1 b klasės mokiniai išsakė savo įspūdžius iš Vilniaus knygų mugės ir padovanojo bibliotekai šių metų naujieną – aktoriaus ir rašytojo Juozo Gaižausko knygą ,,Antarktidos pingvinai“, kuri 2023 m. pateko į geriausių grožinių lietuvių rašytojų knygų vaikams bei paaugliams trejetuką.

Konferencijoje dalyvavo ir sveikinimo žodį tarė rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas, Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorius Robertas Sakas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.