Pasiruošimas mokyklai gerokai pratuština tėvų pinigines

kancelerines prekesAsta GVILDIENĖ
 
Nors dar porą savaičių galima mėgautis besibaigiančia vasara, daugelis pradeda galvoti ir apie mokslo metų pradžią. Rugsėjo 1 – osios šventė mokiniams ir jų tėveliams atneša ne tik jaudulį ir naujus iššūkius, bet ir gerokai pratuština kišenes. Dažnam tenka pasukti galvas, kaip išruošti savo atžalas į mokyklą - vieni taupo iš anksto, kiti laukia vienkartinių pašalpų.
 
Nuotr. Nors iki mokslo metų pradžios liko tik dvi savaitės, tačiau pirkimų bumo prekybininkai nepastebi - kol kas vaikus apipirkinėja tik pradinių ir jaunesnių klasių moksleivių tėvai.
 
Paramą gauna ne visi
 
Rugsėjis – ne tik mokslo metų pradžia, bet ir papildomos išlaidos. Kasmet maždaug 118 tūkst. šalies mokinukų tėvų prašo pagalbos pasiruošti mokyklai. Vienkartinę 156 litų pašalpą gali gauti ne visi. Ji skiriama šeimoms, kurių mėnesinės pajamos vienam šeimos nariui neviršija 525 litų. Pasak rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos Vydos  Pranckevičienės, šiuo metu yra gauti 735 prašymai nemokamam maitinimui, o tuo pačiu ir pasiruošimo mokyklai paramai gauti. Praėjusiais metais rugsėjo 1 dienai buvo užregistruoti 1147 prašymai.  Vedėjos manymu, šis skaičius bus panašus ir šiemet. Perkant pačias pigiausias prekes, suruošti mokinio krepšelį už 156 litus įmanoma, tačiau visi suprantame, kad dažnai pigios prekės nebūna tokios kokybiškos ir jų reikia daugiau.
 
Žvalgyba prasideda nuo liepos

Artėjant mokslo metams, prekybos centrai pirkėjus masina įvairiomis akcijomis mokyklinėms prekėms. Tačiau iki mokslo metų pradžios likus tik dviems savaitėms, šiemet tokio didelio pirkimo bumo, koks kildavo anksčiau, kai būdavo šluote šluojami parkeriai, sąsiuviniai ir kiti svarbiausi reikmenys, šiandien nesijaučia. Tiesa, pasak Raštinės ir mokyklinių prekių parduotuvės „Jundula“ direktorės Rasitos Grincevičienės, pradinių klasių mokinukų tėveliai reikmenų mokyklai pradeda žvalgytis gerokai anksčiau – dar liepos mėnesį. Todėl nuo šio mėnesio ir pradedama taikyti 10 proc. nuolaida visoms raštinės ir kanceliarijos prekėms. Tai leidžia ir vaikams, ir jų tėveliams neskubant pasirinkti visas reikalingas prekes, atidžiau jas apžiūrint, pačiupinėjant. „Vėliau, kitaip nei didžiuosiuose prekybos centruose, pas mus akcijos mažėja arba būna taikomos tik kai kurioms prekėms, - teigė R.Grincevičienė. – Be to, jei mokyklai būtini reikmenys pradedami pirkti iš anksto, finansinė našta būna lengviau pakeliama. Kainos nėra didžiausios, tačiau, kas nori apsipirkti pigiau – renkasi „Maximos“ siūlomas prekes.“ Kuprinių modelių „Jundula“ parsiveža nedaug, nes tai nėra paklausiausios prekės, tačiau didžiausias dėmesys kreipiamas į kokybę, kad laikytų ne vienerius metus.  Todėl jų kainos svyruoja nuo 32 iki 159 litų.
 
Galimybės supirkti viską nėra

Vyresniųjų klasių mokinių prekės dažnai kainuoja mažiau – iš ankstesniųjų metų paprastai būna likę dar nepanaudoti sąsiuviniai, rašikliai, tvirta kuprinė, tad prekių krepšelį papildyti pakanka tik kai kuriais pirkiniais. Tuo tarpu į mokyklą išleisti pirmoką arba ne vieną, o daugiau vaikų kainuoja daug daugiau. Šiemet pastebima tendencija, kad savo atžalų mokyklai ruošti tėvai neskuba, nors didieji  prekybos centrai ir siūlo nuolaidas vieną savaitę vienoms, kitą savaitę kitoms prekėms. Šakių „Maxima“ parduotuvėse tokių didelių mokyklinių prekių mugių šiemet nėra, gal todėl nėra ir tokio srauto pirkėjų. Žmonės laukia nuolaidų ir perka tik akcijines prekes. Jei akcija kanceliarinėms prekėms – perka tik kanceliarines prekes, o, pavyzdžiui, kuprinių nejudina. Ypač patrauklaus varianto - vaikų apipirkimo nuo A iki Z vienoje parduotuvėje, t.y. galimybės rasti ne tik mokymosi priemones, bet ir drabužius bei avalynę, Šakiuose nėra. Galbūt todėl daugelis tėvelių neskuba šturmuoti miesto turgelių ir prekybos centrų, bet važiuoja į šalies didmiesčius.
 
Gali ne tik apsipirkti, bet ir laimėti

Su mokyklinių prekių akcijomis ir nuolaidų kuponais mokslo metų pradžią pasitinka ir UAB „Gulbelės prekyba“ buities ir kanceliarinių prekių parduotuvė, kuri, kaip ir kasmet, siūlo ypač gausų mokyklinių prekių asortimentą. Pasak parduotuvės vedėjos Sigitos Bernotienės, pasiruošimas mokyklai jau prasidėjo, tačiau kol kas apsipirkinėja tik pradinių arba jaunesnių klasių moksleivių tėvai. Jie renkasi ne vieną kitą mokyklinę prekę, bet stengiasi  supirkti visas mokyklai reikalingas prekes, kuprines, kurių čia pasirinkti tikrai yra iš ko. „Nors pačios brangiausios kuprinės kainuoja apie 160 litų, tačiau jų privalumas – pakietinta nugarinė dalis ir tvirtumas“, - kalbėjo pašnekovė.  Be abejo, jų nenusipirks tie mokiniai, kurie gauna 156 litų paramą, tačiau čia galima rasti ir gerokai pigesnių kuprinių. S.Bernotienės teigimu, pirkėjų srautai ypač padidėja tiek vienos dienos akcijų metu, kai visoms prekėms taikomos nuolaidos, tiek tomis dienomis, kai akcijos skelbiamos atskiroms prekėms. Be to, šioje parduotuvėje iki rugsėjo 8 dienos įsigijus prekių su „Mylimiausia“ kortele ne mažiau nei už 30 litų ir užsiregistravus www.senukai.lt, galima laimėti „Čili“ arba Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centro „Aqua“ prizus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.