Plokščiuose rugsėjo 1-oji tradiciškai buvo švenčiama rugsėjo 1- ąją

rugsejo 1Asta GVILDIENĖ
 
Rugsėjo 1-oji – naujų įspūdžių ir pažinčių, senų draugų susitikimo, o ne vienam ir paslėpto liūdesio diena, - vienodai svarbi tiek vaikams, tiek jų tėvams, tiek mokytojams. Kai kam – tai pirmoji mokslo metų šventė, o kai kam – jau ir paskutinė. Šiemet ją tradiciškai rugsėjo 1 dieną, sekmadienį, šventė tik Plokščių mokyklos – daugiafunkcinio centro bendruomenė. Visų kitų rajono mokyklų moksleivius skambutis į klases sukvietė rugsėjo 2 – ąją, pirmadienį.
 
Nuotr. Pirmokams, kuriuos į pirmąją Mokslo ir žinių dienos šventę šiemet atvedė ne dvyliktokai, o dešimtokai, N. Bitinienė įteikė pirmokų pasus.
 
Šiemet į Lietuvos bendrojo ugdymo mokyklų suolus sugrįžo maždaug 351, 4 tūkst. mokinių, iš jų – apie 29 tūkst. pirmokų. Rajono mokyklų duris pravėrė daugiau nei 4 250 moksleivių, iš jų - apie 300 pirmokų. Vieniems prasidėjusių mokslo metų pradžia buvo nemenkas išbandymas naujose mokyklose. Kitus pasitiko įprastos senosios klasės, atnaujinti koridoriai ar renovuoti sporto aikštynai. Treti pateko į visai naujas erdves, skirtas ir mokymuisi, ir prasmingam laisvalaikiui. Šiemet rajone veikia keturios gimnazijos, aštuonios pagrindinės mokyklos, viena progimnazija ir naujai įkurtas pirmasis daugiafunkcinis centras.

Rugsėjo 1 – oji - ypatinga diena plokštiečiams. Jų mokykla, nuo šio rudens tapusi daugiafunkciniu centru, atverčia naują istorijos lapą. Šiandieninėje kaimo mokyklų tuštėjimo situacijoje po vienu stogu organizuoti švietimo, kultūros ir bendruomeninę veiklas buvo ne tik didžiausia Plokščių bendruomenės svajonė, bet ir perspektyviausias sprendimas. Centrui vadovaus ir jo veiklą koordinuos direktorė Nijolė Bitinienė. Rajono meras Juozas Bertašius ir jo pavaduotoja Rima Rauktienė, sveikindami mokyklos bendruomenę su naujųjų mokslo metų pradžia, tradiciškai nepamiršo pasveikinti ir jos gaspadinės,  užrišdami jai simbolinę šeimininkės prijuostę bei įteikdami pilną pintinę „išminties ir gaspadinei reikalingų įrankių“.

Pasak Švietimo ir mokslo ministerijos bendrojo ugdymo departamento Ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skyriaus vedėjos Gražinos Šeibokienės, būtent apie tokią mokyklą, kuri atvira visai bendruomenei, kurioje ne tik mokomasi, bet ir gyvenama, kadaise kalbėjo Lietuvos švietimo reformos pradininkė Meilė Lukšienė, kurios 100-ąsias gimimo metines šiemet minime, tai akcentavo ir Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė, sveikindama visus mokinius ir mokytojus su Mokslo ir žinių diena. „Mokykla – ne tik žinios. Jos misija - didingesnė. Mokykla ir šeima – mūsų namai. Mokykla turi būti tokiais namais, kuriuose užtektų vietos kiekvieno mokinio lūkesčiams ir svajonėms. Moralinės nuostatos, vertybės ir asmenybės stiprybė išsiugdomi mokykloje... Ir tai yra kiekvieno mokytojo įsipareigojimas ir pedagoginio darbo prasmė“, - įsitikinusi Prezidentė.

G. Šeibokienės teigimu, toks daugiafunkcinis centras, koks įsikūrė Plokščių mokykloje, yra pirmasis Šakių rajone, bet ketvirtasis visoje Lietuvoje (po vieną veikia Prienuose, Alytuje ir Alytaus raj.). „Tačiau čia mano širdis džiaugiasi labiausiai, - prisipažino viešnia. – Ten mačiau nuostabias patalpas, bet nemačiau žmonių tokiais švytinčiais veidais. Todėl manau, kad tai ir yra esmė – ne pastatas, o jame esantys žmonės, dėl vieni kitų darantys gerus darbus.“

Rugsėjo 1 – osios šventėje Plokščių mokykloje – daugiafunkciniame centre pirmą kartą dalyvavo Suomijos Respublikos ambasadoriaus Lietuvoje ir Baltarusijoje patarėjas Juha Vänskä su žmona Marit. Juos čia atlydėjo Suomijos Kristijono Donelaičio draugijos, jau ne pirmus metus skiriančios Garbės stipendijas aktyviausiems mokyklos moksleiviams, sekretorė Stase Rajala. Sužavėtas mokyklos aplinka ir Suomijos bei Lietuvos kultūriniais ryšiais, tebepuoselėjamais Plokščiuose, ambasadoriaus patarėjas, linkėdamas sėkmės, naujų draugystės ryšių ir mokymosi džiaugsmo, su dideliu malonumu įteikė Garbės stipendijas šešiems moksleiviams: Gabijai Dobilaitei, Gabrielei Zubrickytei, Ievai Juškaitei, Gyčiui Sutkui, Pauliui Striūpaičiui ir Aivarui Valaičiui.

Visos kitos rajono mokyklos Mokslo ir žinių dieną minėjo rugsėjo 2 – ąją, pirmadienį.  Džiugi ir nerūpestinga šventė greitai baigėsi dėl lietingo oro, o šiandien mokinių ir mokytojų jau laukia ne pramogos, o pamokos, vadovėliai ir sunkus kasdienis darbas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.