Švietimo įstaigų higienos būklė pagerėjusi, tačiau rasta ir pažeidimų

suolaiAsta GVILDIENĖ
 
Praėjusių metų pabaigoje Marijampolės visuomenės sveikatos centras, vykdydamas periodinę valstybinę visuomenės sveikatos priežiūros kontrolę, šiais mokslo metais patikrino 14 mūsų rajono savivaldybės švietimo įstaigų. Nors ataskaitoje teigiama, kad palyginus su praėjusiais mokslo metais higienos būklė švietimo įstaigose pagerėjo, tačiau rasta ir pažeidimų.
 
Nuotr. Nors klasėse įrengtos drabužinės – vienas iš higienos normų pažeidimų, tačiau pradinukams ir jų mokytojams tai labai didelis patogumas.
 
Patikrinus rajono ugdymo įstaigų higienos būklę, Marijampolės visuomenės sveikatos centro specialistai visose tikrintose mokyklose rado vieną bendrą pažeidimą – ne visi mokiniai yra pasitikrinę sveikatą ir pateikę vaiko sveikatos pažymėjimus.

Trūkumų rasta ir atskirose mokyklose. Kai kuriuos galima ištaisyti palyginus lengvai. Tarkim, kad ir pirmus suolus kai kuriose Šakių „Žiburio“, Lukšių Vinco Grybo, Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijų ir Paluobių bei Slavikų pagrindinių mokyklų  klasėse pastatyti reikiamu atstumu iki lentos. Sunkiau su drabužinėmis, dėl patalpų stygiaus įrengtomis visose Lukšių Vinco Grybo gimnazijos bei kai kuriose pradinėse Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos ir Kidulių pagrindinės mokyklos klasėse. Susijungus dviems Šakių mokykloms rūbinės įrengtos ir penkiose pradinėse Šakių „Varpo“ mokyklos klasėse, tačiau ateinančiais mokslo metais, sumažėjus mokinių skaičiui, jos bus panaikintos.
 

Marijampolės visuomenės sveikatos centro specialistai kaip vieną iš pažeidimų pažymėjo ir sporto salių nebuvimą Žvirgždaičių progimnazijoje, Kidulių pagrindinės mokyklos Sudargo Martyno Sederevičiaus ir Šakių „Varpo“ mokyklos Siesartėnų pagrindinio ugdymo skyriuose bei Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos Panovių pradinio ugdymo skyriuje su ikimokykline – priešmokykline mišria grupe. Mokiniai sportuoja lauke arba koridoriuose. Minimaliai mankštai pritaikytas patalpas turi įsirengę Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos Panovių pradinio ugdymo skyrius bei Šakių „Varpo“ mokyklos Iždagų pradinio ugdymo skyrius. Tačiau katastrofiškai mažėjant mokinių skaičiui, mokyklose, tapusiose skyriais, statyti  šimtais tūkstančių litų kainuojančias sporto sales būtų nelogiška. Deja, realybė tokia, kad prabėgus keletui metų, ir tų skyrių nebeliks.

Prie sporto salės dušų su tualetais neturi Kidulių pagrindinė mokykla, tik dušų neįsirengusi ir Slavikų pagrindinė mokykla. Ne paslaptis, kad dažnai higienos reikalavimai ir lieka tik reikalavimais. Mat mokyklose pertraukos nėra tokios ilgos, jog visi mokiniai po kūno kultūros pamokos spėtų nusiprausti. O štai Lekėčių mokykloje prie sporto salės esančiuose persirengimo kambariuose ir tualetuose būtinas kapitalinis remontas. Tačiau ar tikslinga jį daryti dabar, kai siekiama šią mokyklą išsaugoti europinių pinigų pagalba reorganizuojant į daugiafunkcinį centrą?

Kapitalinis remontas būtinas ir Sintautų pagrindinės mokyklos Beržynų pagrindinio ugdymo skyriuje. Čia sanitariniai įrenginiai susidėvėję, į tualetų prausyklas netiekiamas karštas vanduo. Šios mokyklos kompiuterių klasėje naudojami kompiuteriai su katodinių spindulių kineskopais. Be to, tarp monitorių ekranų šoninių paviršių atstumas yra mažesnis nei 1,2 metrai. Tai yra higienos normos pažeidimas. Kaip pažeidimas įrašytas ir Slavikų pagrindinės mokyklos patalpų  apšildymas krosnimis.

Chemijos kabinetuose, kur vykdomi laboratoriniai darbai, naudojant chemines medžiagas, šalto vandens čiaupai turi būti įrengti prie demonstravimo stalų, tačiau visose gimnazijose ir pagrindinėse mokyklose, išskyrus Griškabūdžio gimnaziją ir Kidulių pagrindinę mokyklą, jie yra iškomplektuoti. Visuomenės sveikatos centro specialistai pastebėjo, kad rajono mokyklose būtina atnaujinti ir sporto aikštynus, išskyrus Lukšių Vinco Grybo gimnazijos 100 metrų bėgimo taką, kitur bėgimo takai ir aikštelės žaidimams neturi specialios dangos, yra padengtos granito atsijomis, peraugę žole ir, esant drėgnam orui šlapi, nesaugūs. Krepšinio aikštelės visose mokyklose, išskyrus Slavikų pagrindinę mokyklą, padengtos nesaugia asfalto danga.

Marijampolės visuomenės sveikatos centro direktorė informavo savivaldybės vadovus apie higienos normų pažeidimus ir rekomendavo aptarti situaciją su švietimo įstaigų vadovais bei numatyti priemones šių pažeidimų  pašalinimui ir apie tai informuoti Marijampolės visuomenės sveikatos centro Šakių skyrių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.