Moksleivių rūkymas – kova su vėjo malūnais?

cigareteAsta GVILDIENĖ
 
Nors informacijos apie rūkymo žalą netrūksta, tačiau noras mėgautis kenksmingais cigarečių dūmais stipresnis už prevenciją. Statistiniai duomenys rodo, kad Lietuvoje jau 1999 metais 15-16 metų moksleivių rūkymas viršijo Europos vidurkį ir ne paslaptis, kad šis rodiklis kiekvienais metais vis didėja. Ne išimtis ir mūsų rajono paaugliai, kurių norą greičiau tapti suaugusiais geriausiai mato šalia mokyklų gyvenantys žmonės, kurie ir kreipėsi į mūsų redakciją.
 
Nuotr. Aplink rajono mokyklas dar šiemet bus patvirtintos nerūkymo zonos, tačiau ar jos padės sumažinti cigarečių dūmais besimėgaujančių moksleivių skaičių?
 
Ne tik rūko, bet ir šiukšlina
 
Aplink Šakių „Varpo“ mokyklą gyvenantys šakiečiai jau įpratę, kad mokykla – svarbiausia įstaiga šioje miesto dalyje ir judėjimas prieš pamokas bei po jų čia labai intensyvus. „Tačiau pertraukų metu situacija keičiasi. Dalis moksleivių, pagal amžių tikrai nepilnamečiai, renkasi prie gyventojų kiemų parūkyti, ant žemės mėto nuorūkas, cigarečių pakelius, paprasčiau tariant, šiukšlina, - piktinosi pas tėvus į svečius atvykstanti buvusi šakietė. – Kur jie perka cigaretes? Kas parduoda? Šiais klausimais tegul domisi atsakingos institucijos. Mano klausimas kitoks. Ar Šakiuose yra nerūkymo zonų? Ar svarstoma galimybė jas sukurti? Jei moksleivių priklausomybė nuo rūkymo  tokia, jog negali  nerūkyti kol pareis namo, gal rūkymo vietas galima įrengti mokyklose? Būtų saugiau patiems moksleiviams, nes žiemą taip galima ir peršalti.“

Problemos neslepia

Kad rūkymo problema mokyklose šiandien yra tokia aktuali jau niekas neslepia. Pasak Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biurui vadovaujančio Viktoro Lebedžinsko, direktoriai kreipiasi prašydami padėti, patarti, kaip surasti efektyviausią sprendimo būdą. „Aš patariau kreiptis į savivaldybės Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės komisiją, patardamas ne tik mokyklų teritorijas, bet ir atstumą aplink jas iki 100 metrų spinduliu paskelbti nerūkymo zonomis“, - teigė V.Lebedžinskas. „Varpo“ mokyklos direktoriaus pavaduotojos Vidos Kočiūnienės teigimu,  rūkymo prevencija vykdoma kiekvieną dieną – mokyklos teritorija kontroliuojama, vyksta mokytojų budėjimas, skambinama tėvams. „Nors atrodo, kad visos šios priemonės – tai  kova su vėjo malūnais, tačiau, kartu susivienijus tėvams ir mokytojams, rūkymą galima nutraukti“, - įsitikinusi V.Kočiūnienė.  Kiek rūkymo kontrolė efektinga – sunku pasakyti. Išvijus mokinius iš vienų patvorių, jie parūkyti eina toliau, o, žiūrėk, jau ir būriuojasi kartu su gimnazistais J.Lingio parke.“ Apie rūkymo vietos įrengimą „Varpo“ mokykloje buvo pradėta kalbėti  dar prieš keletą metų, tačiau tokiai provokacijai švietimo įstaigos vadovai nepasirašė. „Pavyzdys visada užkrečia. Įrengus tokią vietą mokykloje, kyla didelė grėsmė, kad pradės rūkyti ir kiti nerūkantys moksleiviai“, - atviravo V.Kočiūnienė.

Nerūkymo zonos

Praėjusiais metais savivaldybėje patvirtintos Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės komisijos pirmininkas Algimantas Damijonaitis informavo, kad vienas svarbiausių šių metų uždavinių – nerūkymo zonų sukūrimas, pirmiausiai aplink švietimo įstaigas. „Kol kas tik renkame informaciją, kurios mokyklos norės turėti nerūkymo zonas, besitęsiančias nuo 50 iki 100 metrų aplink švietimo įstaigą, - pasakojo A.Damijonaitis. - Draudimas rūkyti tik mokyklos teritorijoje nieko neišsprendžia. Dažnai matome patvoryje numestą kuprinę, o rūkorių traukiantį pypkę anapus tvoros.“ Ateityje planuojama, kad nerūkymo zonomis bus paskelbtos ir teritorijos aplink gydymo įstaigas, seniūniją, savivaldybę. Apie tai bus informuoti policijos pareigūnai, užsakyti nerūkymo zonoms pažymėti specialūs ženklai. Jų nepaisantys piliečiai gali sulaukti atsakingų institucijų įspėjimų arba baudos nuo 20 iki 50 litų.

Parke neketina drausti rūkyti

Nors daug kalbėta, kad būtų tikslinga nerūkymo zona paskelbti ir vienintelį miesto parką, pavadintą J.Lingio vardu, kuriame  įrengus vaikų žaidimo aikšteles, gyvenimas virte verda, tačiau Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės komisijos pirmininkas abejoja, ar tai būtų geras sprendimas. „Šiuo metu kaip tik ketiname čia pritraukti kuo daugiau jaunimo. Jei mes pradėsime nuo draudimų – parkas jiems pasidarys nepatrauklus, - teigė A.Damijonaitis. - Tad draudimas rūkyti gali padaryti „meškos paslaugą“. Aišku, visi šie pamąstymai sulauks ir pritarimų, ir prieštaravimų, tačiau tik diskusijos su visuomene gali padėti padaryti tinkamiausius sprendimus.“

Viena didžiausių priklausomybių

Daugelis gydytojų tikina, kad rūkymas sukelia vieną didžiausių priklausomybių, kurios atsikratyti yra nepaprastai sunku, net ir tada, kai visi aplinkiniai tam skatina. Dažniau rūko tie moksleiviai, kurie prasčiau save vertina, sunkiau mokosi, jaučiasi vieniši ar nesuprasti, neranda malonumą teikiančios veiklos arba neturi šeimoje suformuotos tinkamos vertybių sistemos. Nikotinas stimuliuoja smegenų aktyvumą, pagerina atmintį ir netgi gali sumažinti skausmą. Taip, tai tiesa, bet tai tikrai nėra šios medžiagos nauda, nes šalutinis nikotino poveikis yra kur kas blogesnis. Kai tik smegenys pripranta prie nikotino, įvairūs nerimo, galvos skausmų, pykčio, irzlumo, nemigos ar netgi depresijos simptomai tampa nepakeliami ir tik cigaretė gali juos palengvinti. Ekspertai prognozuoja, kad mažiausiai vienas iš trijų dabar pradedančių rūkyti paauglių mirs anksčiau.

Duomenys nedžiugina

Kaip informavo Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorius, tarptautiniai tyrimų duomenys nebedžiugina. „11 – 15 metų Lietuvos berniukai pirmauja rūkyme net tarp keturiasdešimties pasaulio šalių, mergaitės užima šeštąją vietą nuo galo, tačiau šiandien stebime, kad mergaičių paauglių rūkymo rodikliai padidėjo iki 15,8 proc. Mergaitės sparčiai vejasi berniukus, - tvirtino V.Lebedžinskas. – Tuo tarpu, kai suaugusių vyrų rūkymo rodikliai krenta nuo 52 iki 34 proc., moterų – auga nuo 13 iki 15 proc.“ Skaičiai iš tiesų nedžiugina, tačiau jie dar liūdnesni pažvelgus į šalies savivaldybių HBSC tyrimų duomenis, kuriuos kas ketveri metai atlieka prof.Apolinaras Zaborskis. Pasirodo, šakiečius paauglius lenkia tik marijampoliečiai, o mūsų mergaitės laikosi per vidurį (15,3 proc.). Didžiausias mergaičių paauglių rūkymas nustatytas Šiauliuose. Mažiausiai berniukų rūko Klaipėdos rajone, mergaičių – Lazdijuose. „Todėl ne be reikalo kalba aplinkiniai gyventojai, rajono mokyklų direktoriai, mokytojai. Rūkantys moksleiviai jau nieko nestebina“, - teigė direktorius. Tik kaip rasti efektyviausią šios problemos sprendimo būdą? Ar nerūkymo zonų sukūrimas išspręs šią problemą?

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.