Iššūkių daugėja, pareigūnų mažėja

akelaitisRita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Vasario 2 d. Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos salėje vyko Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato (toliau – VPK) Šakių rajono policijos komisariato (toliau – PK) 2015 m. veiklos rezultatų aptarimas. Apžvelgus metus aiškėja, kad policijos pareigūnų gretos rajone mažėja, tačiau jų darbo kokybė dėl to nesikeičia – didėja nusikalstamų veikų išaiškinimo rodikliai, operatyviai reaguojama į pranešimus apie įvykius.

Nuotr. Šakių policijos komisariato viršininkas Mindaugas Akelaitis (dešinėje) pristatė metinę 2015m. policijos veiklos rezultatų ataskaitą.

Pareigūnų gretos mažėja

Metinę ataskaitą pristatęs Šakių policijos komisariato viršininkas Mindaugas Akelaitis sako, kad yra faktų, kurie mus džiugina, bet savo rajone vis dar turime ir nemažai skaudulių. Be to, sumažėjo tiek statutinių, tiek nestatutinių policijos komisariato darbuotojų: „Jeigu užpernai mes Šakių PK turėjome 69 darbuotojus ir 60 statinių pareigūnų, tai praėjusiais metais liko 55 darbuotojai ir 53 statutiniai pareigūnai.“

Tačiau pasidžiaugti, anot viršininko M. Akelaičio, galime tuo, kad 2015 m. policijos komisariate dirbo daugiau moterų (27), vyrų yra 26. Šeši pareigūnai šiuo metu yra motinystės (tėvystės) atostogose.

Rajono policijos viršininkas džiaugiasi tuo, kad mūsų policijos komisariatas sėkmingai vykdo prevencinę veiklą: „Mes turime 24 policijos rėmėjus, kurie per metus dirba net 483 valandas, palengvindami policijos darbuotojams kasdienybę. Taip pat turime 23 jaunuosius policijos rėmėjus (nepilnamečius), kurie intensyviai įsitraukia į įvairias veiklas su bendruomenės pareigūne Aušra Mockevičiūte.“

Nusikaltimų skaičius auga

Nepaisant to, kad rajono policijos komisariatas intensyviai įsitraukęs į įvairias prevenciją skatinančias veikas – bendradarbiauja ir su jaunimu, ir su bendruomenėmis, ir su seniūnijomis, tačiau nusikalstamumas rajone mažėja nežymiai arba kai kurios jo rūšys netgi auga. 2014 m. mūsų rajone yra užregistruoti 532 nusikalstamų veikų atvejai, o 2015 m. – 553 atvejai. Iš jų pernai išaiškinta 339, o 2014 m. – 329.

Policijos viršininkas teigė, kad mūsų policijos patruliai praėjusiais metais žymiai operatyviau reagavo į iškvietimus. Pavyzdžiui, į A lygio grupės iškvietimus (kai reikia reaguoti per 12 min.) 2015 m. pareigūnai reagavo 81 kartą (2014 m. tik 23 kartus). Reakcija į B grupės iškvietimus taip pat pagerėjo (tai atvejai, kai pareigūnai privalo reaguoti per 20 min.): 2015 m. reagavo 1273 kartus (2014 m. tik 450 kartų).

Taip pat džiugina ir eismo įvykių statistika rajone: 2014 m. keliuose žuvo 25 žmonės, 2015 m. žuvo tik du eismo dalyviai. Pernai mūsų rajone neįvykdyta nė viena žmogžudystė.

Padaugėjo sužeistųjų keliuose

Tačiau praėjusiais metais įvykusi nelaimė su moksleivius vežusiu autobusu padidino eismo įvykių, kada nukentėjo žmonės, statistiką. 2014 m. rajone eismo įvykių metu buvo 26 sužeisti žmonės, o 2015 m.  – net 56 (iš jų 26 asmenys nukentėjo susidūrus mokykliniam ir darbininkų autobusams).

Iš viso 2014 m. sulaikyta 2051 Kelių eismo taisyklių pažeidėjas (iš jų neblaivūs 96), o pernai metais – 1899 (iš jų neblaivūs 75).

Keičiasi rajone ir kontrabandinių prekių sulaikymo statistika – 2014 m. užregistruoti tik 32 atvejai, o 2015 m. rajone užregistruoti net 127 atvejai. Taip pat 2015m. išaiškinta 16 nelegalios prekybos alkoholiu atvejų (2014 m. tik 5). Policijos pareigūnai sulaikė net 326 asmenis, kurie buvo išgėrę viešose vietose (2014m. – 297 asmenis).

„Kaip rodo statistika, Šakių rajone įvykių tikrai nemažėja, pareigūnai puikiai sugeba atlikti savo darbą, nors jų skaičius mažėja ir atlyginimai maži“, – teigiamai įvertino Šakių PK darbą Marijampolės apskrities VPK viršininkas Skirmantas Andriušis.

Policijoje vyksta pertvarka

Anot jo, problemų pačiame policijos restruktūrizavime turime išties nemažai, tačiau tuo norima pasiekti, kad pareigūnai nebūtų vien tik „biuro darbuotojai“, o eitų daugiau į gatvę, būtų su žmonėmis. Tai, anot S. Andriušio, yra vienintelis būdas didinti prevenciją. Tuo keliu šiuo metu einama ir situacija provincijoje turėtų keistis į gera.

Tiek Marijampolės apskrities VPK viršininkas, tiek kartu atvykęs jo pavaduotojas Harimantas Poškevičius, kalbėdami apie smurtą artimoje aplinkoje, įvardija tai kaip vieną opiausių, vis dar visuomenėje egzistuojančių problemų. Su šia problema 2016 m., sutelkdami visas įmanomas pajėgas, ruošiasi kovoti visi policijos padaliniai. Praėjusiais metais mūsų rajone policijos pareigūnai 75 kartus dėl smurto artimoje aplinkoje kreipėsi į Vaikų teisių tarnybą, pranešdami apie įvykius šeimose, kur yra nepilnamečių.

Kasmetiniame policijos veiklos rezultatų pasitarime dalyvavo ir bendruomenių atstovai, ir seniūnai. Jie taip pat išsakė tam tikrus savo pastebėjimus dėl bendradarbiavimo su pareigūnais bei dėl kai kurių prevencijos metodų.

Šakių policijos komisariato darbuotojų netrukus laukia dar viena permaina – po keleto mėnesių jie pradės dirbti naujose patalpose Šaulių gatvėje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.