Barzdų ugniagesiai savanoriai stiprina savo pajėgas

gaisrine barzdai
Nuotr. Ugniagesys savanoris Edmundas Grajauskas kartu su kolega savanoriškai remontuoja gaisrinį automobilį ir jį sutvarkę yra pasiryžę toliau gesinti gaisrus.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ  

Barzdų ugniagesių savanorių komanda – bene vieninteliai, kurie dirba iš pasiaukojimo. Negana to, jų garaže remontuojamas dar vienas automobilis. Kaimo gyventojai bei ūkininkai remia nuo nelaimių saugančius ugniagesius savanorius.

Barzdų kaimo ugniagesių komanda buvo panaikinta 2012 metais. Kadangi Šakių rajone veikusios priešgaisrinės komandos buvo pavaldžios seniūnams, turima technika atiteko Barzdų seniūnijai ir buvo nuspręsta įsteigti savanorišką ugniagesių komandą.

Gaisrų gesinti Barzdų seniūnijoje vyksta du ugniagesiai savanoriai – Egidijus Jocius ir Edmundas Grajauskas. Jis pasakojo, jog Barzdų seniūnijoje jie pirmieji atvyksta į gaisrą ir dar aptarnauja kelis aplinkinius kaimus.

„Telefono niekada negaliu išjungti, nes gaunu iš Bendrojo pagalbos centro informaciją apie kilusį gaisrą. Man šis darbas įaugęs į kraują“, – prisipažino E. Grajauskas.

Vyriškis pasakojo, kad turimą 1971 m. gamybos automobilį vyrai suremontavo patys dar 1993m., jis šiuo metu stovi vieno ugniagesio kieme ir paruoštas išvykti pagelbėti gyventojams. E. Grajauskas ir E. Jocius oficialiai įdarbinti seniūnijoje – ugniagesiai savanoriai per pusę dalijasi vairuotojo etatą.

Seniūnaičių sueigoje sužinoję, kad bus Barzdų seniūnija jungiama prie Griškabūdžio, sunerimo ir ugniagesiai savanoriai – koks likimas jų laukia?

„Mes turime pažymėjimus, tačiau esame nelegalai“, – atviravo E. Grajauskas.

Jis parodė ir į sąsiuvinį suklijuotus pirktus degalų čekius, pasirodo, pritrūkę degalų vyrai juos perkasi patys arba nuperka ūkininkai ar kiti kaimo žmonės. Į šią problemą pažadėjo įsigilinti ir seniūnaičių sueigoje dalyvavę rajono vadovai, kurie teigė nežinoję, kad ugniagesiams savanoriams patiems reikia pirktis degalus. Šiems savanoriams Šakių rajono savivaldybės priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba, kuri su barzdiečiais yra sudariusi savanoriškos veiklos sutartį, apmoka už kiekvieną gesinant gaisrus ugniagesio savanorio sugaištą valandą. Tačiau už Barzdų seniūnijai priklausančio gaisrinio automobilio suvartojamus degalus Šakių rajono savivaldybės priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba apmokėti negali.

Nustebino ir Barzdų savanoriškos ugniagesių komandos ryžtas: buvusiame priešgaisrinės komandos pastate stovi dažymui paruoštas gaisrinis automobilis, kurį vyrai taip pat pasišovę sutvarkyti ir toliau važiuoti gesinti gaisrų. Pasak E. Grajausko, pas ūkininkus jie randa užsilikusių detalių, tinkamų remontuojamai mašinai, tikisi ateityje gauti ir gaisro gesinimo įrangą. Šis automobilis priklauso Šakių rajono savivaldybės priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai, pasak šios tarnybos vadovo Gintauto Vedegio, kai gaisrinis automobilis bus parengtas išvykti į gaisrus ir Barzdų ugniagesių savanorių komanda pagal sudarytą sutartį galės juo naudotis, tuomet išsispręs ir klausimas dėl degalų apmokėjimo. G. Vedegys dar pridūrė, kad Barzdų ugniagesių savanorių situaciją žino. Vadovo nuomone, kai bus įvykdytas seniūnijų optimizavimas, tuomet jis spręs ir priims kažkokį sprendimą, jo žodžiais, barzdiečiai nuošalyje neliks.

„Aš neužmiršęs jų veiklos, šiuos ugniagesius savanorius reikia tik skatinti ir jų darbus remti. Mes su jais jau esame kalbėję ir aptarę jų galimas perspektyvas“, – sakė G. Vedegys.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.