Po šeštadieninės mugės neliko miesto simboliu tapusios mergaitės

simboliai laike
Iš karto į įvykį atskubėjo ir partrenktą skulptūrą apžiūrėjo  Šakių kultūros centro direktorius Raimondas Januševičius (dešinėje) ir pats autorius Kęstutis Dovydaitis. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Šeštadienį po Šakių miesto centre vykusios derliaus mugės, kuri beveik visą dieną šurmuliavo Nepriklausomybės gatvėje, į eismo įvykį pateko skulptoriaus Kęstučio Dovydaičio sukurtos skulptūrinės kompozicijos kalbai „Simboliai laike“ mergaitė. Pačiame pėsčiųjų take įkurdintą skulptūrą važiuodamas atbuline eiga partrenkė mugės prekiautojo autobusiuko vairuotojas.

Vairuotojas sako skulptūros nepastebėjęs ir ją partrenkęs netyčia. Per įvykį nublokšta mergaitė krito ant grindinio, nutrūko kojos. Iš karto po įvykio pats vairuotojas išsikvietė policiją ir suformino eismo įvykį. Į vietą, kur ant žemės partrenkta gulėjo bronzinė skulptūrinės kompozicijos „Simboliai laike“ dalis, atskubėjo ir Šakių kultūros centro direktorius Raimondas Januševičius, ir skulptorius K. Dovydaitis. Autorius, pamatęs ant plytelių grindinio gulintį jo rankomis sukurtą kūrinį, sako labai nusiminęs, nes į šią kompoziciją sudėta daug meilės ir visus metus trukusio kūrybinio darbo. K. Dovydaitis konstatavo, kad skulptūrai numuštos ne tik kojos (kurių viena atitrūko nuo viso kūno), bet smūgio metu nukentėjo ir galva, kuri deformavosi, ir veidas, suknelė, sugadinti ir plaukų ornamentai.

„Apatinė visa dalis turi būti perdaroma. Nukentėjo kojos, o jos ir turi būti tvirčiausia dalis, kuri laiko visą kitą dalį skulptūros. Galva visa deformavosi. Deformacijas panaikinti bronzai nelabai eina, nes tai yra medžiaga, kuri greitai lūžta, yra nelanksti. Dėl to nežinau, ar pavyks ją sutvarkyti, nes gali būti taip, kad ją reikės iš naujo perdaryti. Tai vienetinis daiktas, nėra išlikusių formų“, – sako pats autorius K. Dovydaitis.

Pasak skulptoriaus, nėra aišku, kaip į šią situaciją pažiūrės draudikai ir kiek įvertins šią skulptūrą. Pats K. Dovydaitis sako, kad skulptūros vertę nustatyti bus labai sunku, nes autorius ją gamindamas neprašė jokio atlygio, o medžiagos nėra tiek daug vertos kaip pats darbas ir idėja, be to, su metais meno dirbiniai įgauna tik didesnę vertę. Anot skulptoriaus, Lietuvoje nėra ir kvalifikuotų meno vertintojų, nes paprastai draudimo kompanijos kreipiasi tik į turto vertintojus, todėl autorius laukia, kaip išsispręs visi formalumai.

Šiuo metu ir pats K. Dovydaitis yra susižalojęs dešinę ranką, todėl greitai prie skulptūros prieiti negalės, todėl panašu, kad artimiausiu metu mergaitės skulptūros neišvysime, o ją primena tik stūksantis strypas.

Dėl šio įvykio labai apgailestauja ir vienas iš kompozicijos projekto iniciatorių R. Januševičius, kuris vos išgirdęs, kas įvyko, į Šakius parlėkė iš Slavikuose vykusio renginio. Kultūros centro direktorius sako, kad ši skulptūra yra neįkainojama, nes ji svarbi ir kaip simbolis, ir buvo jau visų gyventojų pamėgta, ir tapusi svarbiu miesto traukos objektu, kurio, deja, laikinai netekome. R. Januševičius tikisi, kad autoriui pavyks atkurti netyčia sugadintą mergaitės skulptūrą, nors pats procesas, ko gero, užtruks labai ilgai, kaip minėta, autorius pirmą kartą ją kūrė beveik metus laiko.

Neoficialiais duomenimis, skulptūros atstatymui gali prireikti ne mažiau kaip 35 tūkst. eurų.

Nepriklausomybės gatvėje skulptūrinė kompozicija „Simboliai laike“ įkurdinta 2017 m. birželio mėnesį. Kompozicija skirta lietuvių kalbai, jos pažinimo keliui įprasminti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.