Veši viršsvorį – mokėsi už kelius

keliasRita PLAUŠINAITYTĖ
 
Šakių rajono savivaldybės taryba gegužės 28 dienos posėdyje patvirtino naują mokestį už naudojimąsi rajono savivaldybės vietinės reikšmės viešaisiais keliais važiuojant didžiagabaritėmis ir sunkiasvorėmis transporto priemonėmis.
 
Nuotr. Nuo šiol ūkininkai ar kiti asmenys norėdami važiuoti vietinės reikšmės keliais su sunkiasvorėmis transporto priemonėmis Ūkio skyriui turės pateikti prašymą.
 
Pažadus įvykdė
 
Apie tai, kad apmokestins vietinės reikšmės kelius, kalbama jau nuo 2013 metų, kai Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius pareiškė, kad kelių mokestį turi mokėti visi, kas naudojasi keliais. 90 proc. Lietuvos žvyrkelių nebeatitinka jiems keliamų reikalavimų, mat pastaraisiais metais smarkiai sumažėjo vietinės reikšmės kelių finansavimas. Anot Ūkio skyriaus vadovo Kęstučio Kunsaičio, kelius itin ardo sunkiasvoris transportas. Mūsų rajone vietinių žvyruotų kelių būklė prasta, nuolat trūksta lėšų asfaltavimui.

Iki šiol toks mokestis žemdirbiams nebuvo taikomas, nes didžiagabaritė žemės ūkio technika nebuvo registruojama „Regitroje“.

Mokesčio dydį įstatyme numatytose ribose sunkiasvorėms ir didžiagabaritėms transporto priemonėms už naudojimąsi vietinės reikšmės viešaisiais keliais nustato savivaldybė. Metinis traktoriaus kelių mokestis priklauso nuo technikos gabaritų bei svorio ir gali būti nuo 168 iki 637 eurų. Pasak K. Kunsaičio, mokesčio dydis bus apskaičiuojamas nuo didžiausių transporto priemonių leidžiamų charakteristikų viršijimo ir transporto priemonės važiavimo maršruto ilgio.

Ūkio skyrius atkreipė dėmesį, kad šį mokestį sugalvojo ne Šakių savivaldybė – jis buvo inicijuotas Valstybinės kelių direkcijos.
 
Be leidimo važiuoti negalima

Nuo šiol ūkininkai ar kiti asmenys norėdami važiuoti vietinės reikšmės keliais su sunkiasvorėmis transporto priemonėmis Ūkio skyriui turės pateikti prašymą, kuriame privalės nurodyti: transporto priemonės savininko ar valdytojo adresą, telefoną, transporto priemonės markę, valstybinį numerį; duomenis apie pakrautos transporto priemonės ilgį, plotį, aukštį, krovinio pavadinimą – jo masę ir matmenis, krovinio svorį, važiavimo datą ir dar keletą smulkių detalių. Prašymus ūkio subjektai savivaldybei galės pateikti tiesiogiai, paštu arba elektroniniu paštu.

K. Kuncaitis sakė, kad rajono keliais važiuojančių sunkiasvorių transporto priemonių leidimus tikrins speciali savivaldybės komisija. Kontroliuojantiems pareigūnams transporto priemonės savininkas privalės pateikti leidimą važiuoti vietinės reikšmės keliais.

Ūkininkai nusivylę

Tačiau sprendimas įvesti naujus mokesčius papiktino ir Ūkininkų sąjungos vadovus, ir mūsų rajono žemdirbius. Pasak Šakių ūkininkų sąjungos vadovo Rimanto Valiuko, mūsų rajone yra apie 3 000 ūkininkų, tačiau toli gražu ne visi aptekę pinigais ir gali mokėti ant jų pečių kraunamus įvairius mokesčius.

„Gana to, kad ūkininkai moka didelį pelno mokestį ir visus kitus. Nejaugi valdžia galvoja, kad jei žmogus važiuoja su geresne mašina, tai jis gali mokėti didžiausius mokesčius. Gal ta mašina pirkta išsimokėtinai?“ – piktinosi Ūkininkų sąjungos vadovas.

Kodėl valdžia krauna ūkininkams papildomus mokesčius, nesupranta ir Šakių rajono ūkininkų sąjungos tarybos narys, ūkininkas Juozas Matijošaitis. Anot jo, kiekvieną papildomą mokestį kainuoja administruoti.

„Klausimas paprastas – ar tai apsimokės? Juk kažkas tuos mokesčius turės administruoti, tam prireiks pinigų pervedimo operacijų, kurios taip pat kainuos, ir dar kontrolierių...“,– abejoja naujo mokesčio nauda J. Matojošaitis.

Blogiausia, anot ūkininko, kad mūsų rajone vietinės reikšmės žvyrkelius taiso retai, dažniausiai ūkininkams juos tenka tvarkyti patiems, o naudojasi šiais keliais visi gyventojai. Dėl naujo mokesčio ūkininkai jaučia didelę neteisybę, nes, anot J. Matijošaičio, mokesčius mokės tik sunkiasvorių transporto priemonių savininkai, o vietinės reikšmės keliais naudosis visi gyventojai...

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.