Grūdų kainos vis dar liūdina

Grūdų supirkimo kainos, gadindamos grūdų augintojų nuotaikas, vis dar sminga žemyn.

Nelengva stebėti mažėjančias grūdų supirkimo kainas, kai ūkio sandėliuose guli, pavyzdžiui, 500 tonų kviečių. Pernai dar galima buvo už juos gauti apie 100 tūkst. eurų, o jei grūdus ūkininkas parduotų šią savaitę, gautų tik 65 tūkst. eurų.

Tikslių duomenų, kiek sandėliuose dar guli neparduoto derliaus, deja, niekas negali pateikti, o neoficialūs duomenys kelia nerimą. Manoma, kad grūdų augintojai dar nepardavė maždaug trečdalio praėjusių metų derliaus.
 
Žemės ūkio specialistai pataria ūkininkus apsiginkluoti kantrybe, palaukti iki kovo pradžios ir tada, įvertinus naujausias žinias, priimti sprendimą. Tačiau tikėtis, kad kainos išaugs daugiau nei 20 eurų už toną, neverta.

Ekspertai sako, kad lietuviai grūdų augintojai turi džiaugtis šio sezono rezultatais, nes Lietuva pardavė santykinai labai didelę dalį grūdų būtent tada, kai rinkoje buvo didžiausios jų supirkimo kainos.

Gera žinia laukia ketinančių daugiau auginti žirnių ir pupų. Ekspertai vienu balsu tvirtina, kad dėl žirnių paklausos Indijoje ir pupų paklausos Egipte parduotas ne tik praėjusių metų derlius, bet ir didelė šių metų derliaus dalis. Ir parduota sėkmingai – žirniai ir pupos šiuo metu yra bene pelningiausios kultūros.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.