Rajono apylinkėse vilkai taikosi į avis

vilkaiLina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusio šeštadienio rytą Sintautų seniūnijos Storiūkų kaimo gyventojas rado papjautą avį. Žmogus pagalbos kreipėsi į Sintautų seniūną Kęstutį Birbilą, žemės ūkio specialistą Raimondą Daniliauską bei medžiotojus. Pasirodo, atvejis, kai randama po nakties papjauta avis, – ne vienintelis.

Sekmadienio rytą Merkevičių sodybos tvarte blaškėsi avys, šunys tūnojo būdose, neišlindo iš jų visą dieną. Sodybos šeimininkas prie ūkinio pastato rado sudraskytos trijų metų avies liekanas: galvą, stuburą ir kailį, ir nesuabejojo, kad tai vilko darbas. Kitos septynios avys išsigandusios tūnojo garde.

Plėšrūno neatbaidė nei sodyboje esantys šunys, nei tai, kad ganykla aptverta elektriniu piemeniu.

Sodyboje gyvenantis Egidijus Merkevičius pasakojo, kad prieš 10 dienų Užkertulių kaime, pusės kilometro nuo šios sodybos atstumu, buvo sudraskytas jaunas ėriukas, kurio liko tik ausis ir koja.

Tuomet jie nesikreipė pagalbos ir niekam nepranešė, tačiau po šeštadienio įvykių sunerimo, todėl ir informavo Sintautų seniūniją.

Į sodybą atvykęs seniūnas K. Birbilas, žemės ūkio specialistas R. Daniliauskas bei veterinarijos gydytoja Vilija Mažeikienė, apžiūrėję įvykio vietą bei sudarkytą gyvulio kūną, surašė reikiamus dokumentus. Sprendė, kur utilizuoti avies liekanas.

Avių šeimininkas kreipėsi su prašymu į seniūniją ir turėtų sulaukti vilko padarytos žalos kompensavimo. Kaip informavo rajono Žemės ūkio skyrius, Savivaldybių aplinkos apsaugos rėmimo specialiosiose programose yra numatytos lėšos kompensacijoms. Deja, ūkininkai tegali gauti dalinę išmoką, kuri siekia maždaug pusę gyvulio kainos.

Sintautų medžiotojų būrelio vadovas Rolandas Bakanauskas pripažįsta, kad jų rankos šiandien surištos: šiuo metu vilkus medžioti draudžiama, nes jie veda jauniklius. Jis patikino, kad vilkai šiuo metu ieško maisto jaunikliams arba moko juos medžioti.

„Jau pavasarį pastebėjom Sintautų apylinkėse keliaujančius 3 vilkus, dirvose matėme jų pėdsakus, jie ilgai vienoje vietoje neužsibūna, o per dieną gali nueiti 40 km ir daugiau“, – kalbėjo R. Bakanauskas.

Jis prisiminė ir dar vieną atvejį, kai prieš mėnesį Sintautų seniūnijoje Šuopių sodyboje taip pat buvo užpulta avis. Medžiotojų būrelio vadovas įsitikinęs, kad gyventojai visais atvejais turėtų informuoti apie tokius vilkų išpuolius.

Šiandien minėtų vietovių gyventojai sunerimę ir sako, kad nakčiai gyvulius veda į tvartus, imasi kitų atsargumo priemonių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.