Prašo sumažinti mokestį, galintį priversti imtis drastiškų priemonių

UAB „Samsonas“, esanti Šakių rajone Sirvydų ir Striūpų k., kreipėsi į laikinąjį merą Juozą Puodžiukaitį su prašymu atleisti bendrovę nuo mokesčio už atliekas pastoviosios dalies.

Bendrovės generalinis direktorius Henrikas Urbšta į savivaldybės administraciją nusprendė kreiptis po to, kai išanalizavo savivaldybės dar gruodžio pabaigoje priimtą sprendimą dėl mokesčio už atliekas nustatymo. Pasak generalinio direktoriaus, bendrovės mokėtinas atliekų tvarkymo mokestis, lyginant su ankstesniais metais, išauga keturis kartus ir sieks 401 eurą per mėnesį. Kintamoji mokesčio dalis, tai yra realiai teikiamų komunalinių atliekų surinkimo ir tvarkymo dalis, iš esmės nekinta ir yra 61, 52 euro (už 4,40 kub. m), o pastovioji dalis, kaip skaičiuoja H. Urbšta, sudarys 339 eurus per mėnesį arba daugiau nei 4 tūkst. per metus. Prašyme merui teigiama, kad pastovioji mokesčio dalis apskaičiuojama neatsižvelgiant į jokias objektyvias aplinkybes – nei į turto naudojimo intensyvumą, nei į susidarančių atliekų pobūdį ar realų tvarkytoją.
 
„Norime pabrėžti, jog dėl pastatuose vykdomos veiklos specifikos (skerdimas, šviežios mėsos perdirbimas) didžioji dalis susidarančių atliekų net nepriskirtos komunalinėms atliekoms, jos nepatenka ir nėra tvarkomos UAB „Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centras“ (MAATC). Susidarančios atliekos yra šalutiniai gyvūniniai produktai ir yra tvarkomi UAB „Rietavo veterinarinė sanitarija“, – motyvus dėsto H. Urbšta.

Dėl to, kaip rašoma, bendrovei susiklosto nepalanki situacija – įmonė moka valdomo nekilnojamojo turto mokestį – 2 tūkst. 495 eurai per metus ir iš esmės analogišką, tik du kartus didesnę atliekų tvarkymo mokesčio pastoviąją dalį – daugiau nei 4 tūkst. eurų. Atkreiptinas dėmesys, kad abu šie mokesčiai mokami net jei pastatuose veikla vykdoma nepilnai, taip pat mokama kintamoji dalis už realiai suteiktą komunalinių atliekų tvarkymą bei už realų šalutinių gyvūninių produktų sutvarkymą.

Šakių rajone esančioje skerdykloje šiuo metu dirba 61 darbuotojas, o mėsos perdirbimo įmonėje 156, taip vidutiniškai užtikrinama 217 darbo vietų. Už tai kasmet vidutiniškai sumokama 185 tūkst. 556 eurai gyventojų pajamų mokesčio, 716 tūkst. 892 eurai socialinio draudimo ir kitų su darbo santykiais susijusių mokesčių, neįskaitant pastatų ir veiklos draudimo, žemės nuomos mokesčio, PVM ir kt.

Mokestinei naštai augant įmonė verčiama imtis drastiškų priemonių: atleisti dalį darbuotojų arba skaidyti gamybą, iškeliant ją į kitas vietoves, o tai turėtų įtakos darbo vietų mažinimui bei neigiamų pokyčių valstybės ir savivaldybės biudžetui. Todėl H. Urbštos pasirašytame prašyme prašoma įvertinti susidariusią UAB „Samsonas“ nepalankią mokestinę situaciją ir rasti galimybę bendrovę atleisti nuo atliekų tvarkymo mokesčio pastoviosios dalies.

H. Urbšta įsitikinęs, kad tik glaudus verslo ir savivaldos bendradarbiavimas, tarpusavio poreikių supratimas ne tik padės išlaikyti sukurtas darbo vietas Šakių rajono kaimiškų vietovių gyventojams, bet ir prisidės prie tolimesnės verslo rajone plėtros.
J. Puodžiukaitis atkreipė dėmesį, kad mokestį nustato MAATC, bet neatmetė galimybės, kad į prašymą gali būti atsižvelgta.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.