Trimetė kelių tvarkymo programa – sukritikuota ir nepatvirtinta

kuncaitis seniunai
Nuotr. Seniūnų pasitarimo metu Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis (kairėje) sakė nesuprantąs, ko seniūnai nepatenkinti, tad vardijo jau suremontuotus kelius ir gatves seniūnijose. Laikinai mero pareigas einantis Juozas Puodžiukaitis įpareigojo K. Kuncaitį su kiekvienu seniūnu aptarti gatves ir kelius, kuriuos reikia remontuoti pirmiausiai.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ  

Jau antrą kartą nebuvo patvirtinta rajono savivaldybės 2017–2019 metų vietinės reikšmės kelių priežiūros ir plėtros programa. Kovo 31 d. rajono savivaldybės tarybos posėdyje ir kovo 4 d. seniūnų pasitarime buvo išsakyta begalė pasiūlymų, kurioms gatvėms ir keliams teikti prioritetus ir įtraukti į trimetę kelių tvarkymo programą.

Tarybos nariui Laurynui Suodaičiui pirmiausiai iškilo klausimas, kodėl į programą vis dar įtraukta Ūkininkų gatvė Giedručiuose ir kokie planai dėl Miško gatvės (Šakių mieste). Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis patikslino, kad Ūkininkų gatvę į strateginį planą įtraukė Saugaus eismo komisija, turėjusi tikslą Ūkininkų gatve nukreipti nuo Šakių centro krovininio transporto eismą, o 2019 m. Ūkininkų gatvei bus prašoma tikslinio finansavimo.

„Miško gatvės plotis yra 4,50 metrai. Kas formavo tą kvartalą, tas padarė didelę klaidą: pagal Kelių įstatymą, rengiant gatvės techninį projektą, kelio plotis turi būti apie 10 metrų. Gavom gyventojų prašymą, kad Miško gatvėje įrengtume inžinerinius tinklus, pėsčiųjų taką, apšvietimą. Kaip mes tą galime padaryti tokioje siauroje gatvėje?“ – svarstė K. Kuncaitis ir priminė, kad 2016 m. Miško gatvėje buvo atlikti remonto darbai 400 metrų atkarpoje už maždaug 15 tūkst. eurų.

Tačiau L. Suodaitis buvo įsitikinęs, kad galbūt prioritetus reiktų teikti toms gatvėms, kur stovi namai, kur vaikai į mokyklą vaikšto ir suaugusieji į darbus važiuoja. Tarybos nario manymu, Miško gatvės gyventojai tikrai prisidėtų, kad gatvė atitiktų inžinerinių statinių standartus.

Tarybos narė Irena Haase sakė nesuprantanti – jeigu visi keliai ir gatvės, kurie patenka į trimetę kelių tvarkymo programą, yra pateikti seniūnų, tai kodėl nederinta su seniūnu buvo Ūkininkų gatvė.

„Kaip ji atsirado finansuojamų gatvių sąraše? Kas čia per manipuliavimas, jeigu lėšų skirstymo komisijos dėka ta gatvė atsirado, tai gal tą komisiją keisti reiktų?“ – klausė I. Haase.

Dar vienas skaudulys – kelio atkarpa iki Valiulių kaimo (Šakių sen.). K. Kuncaitis paaiškino, kad šito kelio remontui yra reikalingos didžiulės lėšos, nes minėtos kelio atkarpos ilgis – 825 metrai. Be to, pasak vedėjo, šiame kelyje reikia visiškai pakeisti kelio pagrindą, o tam reikalingos ypač didelės investicijos. Jis mano, kad šiam keliui reikia ieškoti kitų finansavimo šaltinių.

Tarp dangaus ir žemės atsidūrę ir sodininkų bendrijos – sodo teritorija priklauso savivaldybei, o joje esantys keliai jau ne. Buvo numatyta savivaldybėms perduoti sodininkų bendrijų kelius. Pasak K. Kuncaičio, nebuvo parengta tvarka, kaip tai padaryti, nenumatytas finansavimas ir viskas liko po senovei. Tam priešinasi ir savivaldybių asociacija.

„Turim apie vieną tūkstantį neasfaltuotų vien vietinės reikšmės kelių ir gatvių, jeigu dar prisidės sodininkų bendrijų keliai ir gatvės?“– svarstė K. Kuncaitis.

Anot tarybos nario Algimanto Damijonaičio, Kudirkos Naumiestis greitai virs giliu kaimu. Jis siūlė tarybos nariams ir rajono valdžios atstovams pravažiuoti centrine miesto gatve, kad įsitikintų, kokia tragiška gatvės ir šaligatvių būklė. Jis sako nesuprantąs, kodėl, pavyzdžiui, Sintautų miestelio gatvės ir keliai išasfaltuoti, o Kudirkos Naumiestis, kuris nuolat lankomas turistų, yra taip apleistas jau 17 metų.

Dauguma kalbėjusių svarstė – galbūt reikėtų kelių ir gatvių remontuoti daugiau, bet paprasčiau.

„Ar mes tokie turtingi esame, kad kiekvieną gatvę, kur keli automobiliai per dieną važiuoja, naktimis niekas nevaikšto, stengiamės padaryti su šaligatviais, apšvietimu. Gal būkime kuklesni ir turėsime daugiau“, – siūlė tarybos narė Eglė Dragūnaitytė.

Ji K. Kuncaičio klausė, ar Kelių įstatymas įpareigoja laikytis specialių gatvių ir kelių projektavimo, tiesimo, remonto reikalavimų. Ūkio skyriaus vedėjas patikino, kad to reikalauja Kelių įstatymas.

Po didelių diskusijų, tarybos nariai jau antrąkart nepatvirtino rajono savivaldybės 2017–2019m. vietinės reikšmės kelių priežiūros ir plėtros programos.

Apie kelių ir gatvių tvarkymo prioritetus buvo kalbėta ir balandžio 4 d. seniūnų pasitarime, kuriame dalyvavo ir du tarybos nariai.

K. Kuncaitis vėl pavedė seniūnams atlikti namų darbus – parengti ir iš naujo pateikti prioritetinių kelių ir gatvių sąrašą. Pasitarime dalyvavęs lėšų skirstymo komisijos narys Valdas Stankūnas pasidalino įžvalgomis, į ką turėtų seniūnai atkreipti dėmesį sudarydami tuos sąrašus: individualių namų valdų skaičius, eismo intensyvumas gatvėje ir kt. Ar gatvėje jau įrengtos ar dar numatomos tiesti komunikacijos, įvairių objektų lankomumas, įmonės ar verslo objekto buvimas gatvėje – taip pat buvo įvardijami kaip svarbūs prioritetai. Pasitarime, buvo pasiūlyta lėšų skirstymo komisiją papildyti dar vienu tarybos nariu.

„Kodėl tą komisiją nori papildyti tik tarybos nariais, 14 seniūnijų toje komisijoje atstovauju aš vienas, mano balsas nieko nereiškia, manau, kad mažiausiai dar penki seniūnai komisijoje turėtų būti“, – piktinosi Kudirkos Naumiesčio seniūnas Algirdas Stankevičius.

Susirinkę priėmė sprendimą, kad lėšų skirstymo komisiją papildys vienas tarybos narys (Vaidas Balčiūnas) ir du seniūnai. Be to, Ūkio skyriaus vedėjas su kiekvienu seniūnu aptars pasiūlytus ir parengtus prioritetinių kelių ir gatvių sąrašus.

Galiausiai K. Kuncaitis pasiūlė kitam tarybos posėdžiui (balandžio mėn.) teikti tik 2017 m. vietinės reikšmės kelių ir gatvių projektavimo, tiesimo, remonto ir priežiūros darbų objektų sąrašą. Tokiam pasiūlymui seniūnai pritarė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.