Kviečia išbandyti naujoves

case 9240
Nuotr. Nauja technika domėjosi Grinaičių žemės ūkio bendrovės gamybos vadovas Alvydas Januškevičius (kairėje), jį konsultavo UAB „Dotnuva Baltic“ produktų vadybininkas Paulius Račiūnas.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Pirmadienį Pajotijo kaimo (Gelgaudiškio sen.) kviečių lauką skrodė galingas kombainas „Case IH Axial-Flow 9240“, kurį pristatė UAB „Dotnuva Baltic“. Esminė šio kombaino savybė – našumas. Darbo efektyvumo didinimas, sąnaudų mažinimas – tokia kryptimi šiandien ir dirba žemės ūkio technikos bei įrangos gamintojai.

Esant tokiems lietingiems orams, žemdirbiams tikras galvos skausmas, kaip nuimti derlių. Daugiau nei dvidešimt metų žemės ūkio technika Baltijos šalyse prekiaujanti bendrovė „Dotnuva Baltic“ siūlo derlių iš išmirkusių laukų nuimti rotoriniais kombainais, ypač kombainais su kombinuotomis vikšrinėmis važiuoklėmis, kurios, pasak UAB „Dotnuva Baltic“ produktų vadybininko Pauliaus Račiūno, padeda apsaugoti dirvą nuo stipraus suslėgimo bei išvengti technikos klimpimo drėgnesnėmis sąlygomis.

P. Račiūnas kartu su Jorgen Hansen (Danija) atgabeno galingą kombainą į mūsų rajoną, kad jį išbandytų Zanavykijos laukuose.

P. Račiūnas pateikia kombaino „Case IH Axial-Flow 9240“ technines galimybes: jis yra 634 arklio galių, per dieną nukulia iki 60 hektarų, turi 14,4 kub. metrų kviečių talpinantį bunkerį. Bene efektingiausiai atrodo pjaunamosios plotis, siekiantis 12,5 metro.

„Rotoriniame kombaine kūlimo ir separavimo sistemą sudaro vienas išilgai sumontuotas rotorius, ant kurio sraigto principu išdėstyti trumpi spragilai neša masę aplink savo ašį, o trintis šiaudų masėje švelniai iškulia grūdus. Platus rotoriaus sūkių diapazonas leidžia parinkti tinkamiausią javų masės greitį, kad grūdai būtų visiškai iškuliami ir atskiriami nuo šiaudų. Todėl šios mašinos nepriekaištingai dirba ir esant drėgnesniam orui“, – aiškino pašnekovas ir pridūrė, kad dirbant rotoriniu kombainu grūdų pažeidžiama apie 10 kartų mažiau nei įprastais kratikliniais kombainais.

Kratiklinio kombaino pažeistų grūdų norma siekia nuo 2 iki 4 proc., nes grūdai „išmušami“ iš varpų dideliu greičiu besisukančio kūlimo būgno, o rotorinių atitinkamai tik apie 0,2 proc.

Anot P. Račiūno, rotorinis kombainas gali būti patikimas pagalbininkas ne tik pačiuose didžiausiuose ūkiuose, bet ir kur kas mažesniuose laukuose, tokiais kombainais kuliama net ekologiniuose ūkiuose, kuriuose laukai ir drėgni, ir piktžolėti. Labai platus šio kombaino diapazonas – jis tinka įvairioms kultūroms.

Naujove domėjosi ir Grinaičių žemės ūkio bendrovės gamybos vadovas Alvydas Januškevičius, jį domino kombaino greitis, kaip nupjaunami išgulę javai, stebėjosi, kad kombaino mechanizme nėra diržų, šie pakeisti hidrostatinėmis pavaromis. Šiaudų žalojimas priklauso ir nuo pobūgnio: kuo jis retesnis, tuo šiaudai labiau trupinami. Rotoriniuose kombainuose pobūgnis padalintas į keturis segmentus, kurių tvarką galima keisti savo nuožiūra, priklausomai nuo kuliamų javų. Be to, sistema automatiškai išlaiko pastovų pjovimo aukštį net ir labai nelygiose vietose.

Grinaičių žemės ūkio bendrovės 10 ha kviečių lauke – kombainas „Case IH Axial-Flow 9240“ ir pademonstravo savo privalumus.

„Erdvioje kabinoje išmaniąsias technologijas nesudėtinga naudoti, patogus valdymas – viskas, kas būtina kombainininkui – dešinėje pusėje įrengtoje konsolėje, įrengta automatinio vairavimo sistema“, – kombaino komforto subtilybes aiškina svečias J. Hansen.

Jo klausiame, apie viešnagę Lietuvoje, kuo skiriasi mūsų laukai nuo kitų Europos šalių dirbamos žemės. Trisdešimt metų dirbantis su rotoriniais kombainais J. Hansen patikino, kad jis sužavėtas plačiais, lygiais Lietuvos laukais. Svečias iš Danijos teigė, jog Lietuvos žemdirbiai moka tinkamai dirbti žemę, jis pastebėjo, kad žemdirbiai turi galingos ir našios technikos, o Lietuvoje yra daug stambių ūkių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.