Po susitikimo su viceministru ESO atstovai taip pat turėjo ką pasakyti

kvedaravicius
Nuotr. AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) Paslaugų vystymo departamento direktorius Giedrius Kvedaravičius po anksčiau spaudoje išsakytos kritikos išdėstė savo argumentus.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Praėjusį penktadienį rajono meras Edgaras Pilypaitis ir vicemeras Bernardinas Petras Vainius susitiko su AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) Paslaugų vystymo departamento direktoriumi Giedriumi Kvedaravičiumi ir Elektros eksploatavimo departamento direktoriumi Kęstučiu Vasiliausku. ESO atstovai į susitikimą atvyko reaguodami į prieš tai vykusį susitikimą su energetikos viceministru Egidijumi Purliu.

Pateikė atsakymus

Liepos viduryje Šakiuose apsilankęs energetikos viceministras tiek su valdžios atstovais, tiek su rajono savivaldybės tarybos nariu, ūkininku Tomu Skaizgiriu diskutavo apie gana nemalonią situaciją: jau pusmetį T. Skaizgirys laukia, kol į jam priklausantį daržovių sandėlį bus pradėta tiekti elektros energija. Minėtame susitikime nemažai kritikuota ir ESO pozicija. Tad į savivaldybę atvykę ESO atstovai pirmiausiai aptarė konkretų, su T. Skaizgirio problema susijusį klausimą, nes susitikime su viceministru jie savo argumentų išdėstyti galimybės neturėjo.

Pirmiausiai G. Kvedaravičius papasakojo apie elektros įsivedimo naujiems klientams procesus. Anot departamento vadovo, minėtieji procesai kartais gali būti komplikuoti. G. Kvedaravičiaus teigimu, naujas klientas gali pasirinkti, ar elektros įvedimo projektą rengia asmens pasirinkti specialistai, ar ESO projektuotojai.

„Konkrečiu atveju, kuris buvo aprašytas spaudoje, žmogus pasirinko, jog projektą jam rengs ne ESO, o kiti projektuotojai. Tai reiškia, jog jis tapo atsakingas už projekto parengimą, jo suderinimą su kaimynais, su savivaldybe ir panašiai. Esminis klausimas, kuris buvo iškeltas: kodėl viskas taip užtruko? Tačiau T. Skaizgirys galėjo pasirinkti, kad projektą parengtų ESO. Tokiu atveju tam konkrečiam ūkininkui būtų tereikėję pateikti paraišką, susimokėti ir įsirengti vidaus elektros tinklus. Viskuo kitu būtų pasirūpinusi ESO bendrovė“, – komentavo G. Kvedaravičius.

Anot Paslaugų vystymo departamento vadovo, kainos klausimas elektros įsivedimo atveju neturėtų būti aktualus, mat, tiek pasirenkant ESO specialistus, tiek kitus projektuotojus, ji būtų panaši.

„Šiuo konkrečiu atveju klientas rugpjūčio 3 d. turėjo vykti sudaryti servituto, kai jis bus sudarytas, mes iškart savo rangovui pateiksime užduotį. Kol nėra servituto, mes paprasčiausiai net teisiškai darbų tame sklype pradėti negalime“, – teigė G. Kvedaravičius.

Vicemerui pasiteiravus, kiek tokiu atveju būtų užtrukęs elektros įvedimas, Paslaugų vystymo departamento direktorius atsakė, kad procesas būtų užtrukęs kur kas trumpiau.

„Šiuo konkrečiu atveju, sunku atsakyti, tačiau žiūrint statistiškai – klientas projektą parengia vidutiniškai per keturis mėnesius, o ESO sugeba parengti greičiau nei per du mėnesius“, – informavo vadovas.

Tad ar galima suprasti, kad T. Skaizgirio atveju keblumų atsirado todėl, kad jis projektuotoju pasirinko ne ESO?

Savo ruožtu T. Skaizgirys pasakojo, jog projektuotoju kitą įmonę pasirinko remdamasis asmenine patirtimi.

„Prieš kelerius metus, kai į namus reikėjo vietoj vienfazės srovės atvesti trifazę, man tai atsiėjo 4 tūkst. litų, jei šią paslaugą būtų teikę ESO, būtų kainavę 10 tūkst. litų. Skirtumas tikrai nemažas, todėl ir dabar rinkausi kitus projektuotojus. Elektros energija vis dar nėra tiekiama ir, kaip buvau informuotas, viskas gali užsitęsti iki 60 dienų ar dar ilgiau“, – komentavo T. Skaizgirys.

Susitvarkytų patys

Toliau bediskutuojant, vicemeras savivaldybėje viešėjusių ESO atstovų teiravosi, kodėl klientams nėra galimybių susisiekti su techninio aptarnavimo centrais, kitaip tariant, su dispečeriais. Rajono valdžios atstovams buvo atsakyta, jog sprendimas panaikinti dispečerių aptarnavimo skambučius buvo priimtas dar 2009 m.

Toks sprendimas priimtas dėl itin sudėtingo šių specialistų darbo, kuris susijęs ir su saugumu, ir su žmonių gyvybėmis. Juk nutinka taip, kad nutrūksta elektros laidai, pasitaiko kitų nelaimių, į kurias šie darbuotojai turi žaibiškai reaguoti, tad tuo pačiu metu atsiliepinėti ir į gyventojų skambučius būtų pernelyg rizikinga.

Savo ruožtu vicemeras pasakojo, kad gyventojams, kurie susiduria su kokia nors nelaime (pavyzdžiui, po praūžusios audros ant elektros laidų užkrinta medžių šakos), pateikus tik klientų aptarnavimo numerius, labai pailgėja trikdžių pašalinimo laikas.

„Ar nebūtų galimybių, kad tokiu nenumatytu atveju audrų padarinius galėtų ištaisyti kvalifikuoti mūsų seniūnijų darbuotojai? Praktiškai visose seniūnijose yra po energetiką, kuris turi kvalifikaciją ir galėtų su tokiomis problemomis susitvarkyti“, – teiravosi B. P. Vainius.

ESO atstovai teigė apskritai pirmą kartą išgirdę tokį pasiūlymą iš kurios nors savivaldybės atstovų ir labai apsidžiaugė supratingumu bei noru bendradarbiauti.

„Manau, kad tokį sprendimą galėsime apsvarstyti detaliau. Jeigu iš jūsų pusės yra iniciatyva, labai džiaugiamės. Galėsime aptarti, kokiais atvejais darbuotojai galėtų padėti, pavyzdžiui, kai linijos atjungtos, galbūt jie galėtų nupjauti šakas ir panašiai“, – kalbėjo K. Vasiliauskas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.