Daugiabučių namų renovacija rajonas per daug girtis negali

renovacija darbai
Nuotr. Didžioji dalis renovuotuose daugiabučiuose gyvenančių gyventojų modernizacija ir gyvenimo kokybe po jos yra patenkinti.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Vis dar reikia pastangų įrodyti gyventojams, kad, atlikus daugiabučių renovaciją, pagerėja gyvenimo sąlygos – taupoma šilumos energija, sumažėja eksploatavimo išlaidų. Po renovacijos maždaug 10 proc. padidėja nekilnojamojo turto vertė. Apie renovacijos naudą gyventojams nori priminti rajono savivaldybės administracija.

Kol kas mūsų rajonas daugiabučių namų atnaujinimo srityje negali pasigirti dideliais nuveiktais darbais. Iš 230 rajone esančių daugiabučių renovuota 11. Renovuotuose namuose gyvenančius rajono gyventojus džiugina mažesnės šildymo sąskaitos, gražėja miestas ir miesteliai.

Apie tai, kad gyventojai aktyviau dalyvautų daugiabučių renovacijos procese, praėjusį penktadienį diskutuota vicemero Bernardino Petro Vainiaus kabinete.

UAB „Šakių komunalinis ūkis“ inžinierius Giedrius Pulokas priminė, kad informacijos apie daugiabučių renovaciją galima rasti jų įmonės, rajono savivaldybės bei respublikiniuose tinklapiuose.

„Galime pasidžiaugti, kad V. Kudirkos, Šaulių, Vytauto gatvėse įsibėgėja renovacijos procesai, tuomet atsinaujina visas kvartalas. Jei  per dvejus metus prikalbintume šių gatvių dar 24 daugiabučių namų gyventojus, tai turėtume smarkiai atsinaujinusį Šakių miesto veidą“, – sakė G. Pulokas ir pridūrė, kad per prievartą gyventojams neįsiūlysi atnaujinti namus. Anot jo, pavyzdžiui, Lekėčiuose, Kauno gatvėje, dviejų daugiabučių namų gyventojai rodė didžiulį norą renovuotis, ir šiemet renovacijos darbai čia bus užbaigti.

„Štai pavyzdys, kaip gyventojai užsikrečia noru atnaujinti namą: renovavom V. Kudirkos g. 72 nr. pažymėtą namą, šiemet pradėjom 80-to namo renovaciją, dvejus metus bendravom su 76-to namo gyventojais ir štai prieš kelias dienas gavau šio namo gyventojų prašymą, kad jie apsisprendė renovuoti namą“, – pasakojo G. Pulokas.

Jis dar priminė, kad renovacijos procesas užtrunka apie porą metų – nuo investicinių planų parengimo iki statybų užbaigimo. Anot pašnekovo, gyventojai neturėtų dėl to nerimauti ar nusivilti renovacija.

„Renovacijos siekis yra šilumos energijos taupymas. UAB „Šakių šilumos tinklai“ tinklalapyje gyventojai gali susipažinti, kiek renovuoti daugiabučiai sutaupo šilumos energijos. Pirmame renovacijos etape buvo atnaujinti šeši daugiabučiai, šiandien juose sutaupoma 63 proc. šilumos energijos, o Vytauto g. 21 nr. pažymėtas namas taupo 71 proc., tai reiškia, kad renovacija rajone sėkmingai pavykusi, pastarasis namas yra dešimtoje vietoje iš kelių šimtų labiausiai taupančių šilumos energiją namų Lietuvoje“, – pasakojo G. Pulokas ir pridūrė, kad rajone vykdoma pilna daugiabučio namo renovacija.

Vicemeras patikino, kad savivaldybė, skatindama gyventojus aktyviau dalyvauti renovacijos programoje, ateityje taip pat prisidės prie renovuotų daugiabučių namų aplinkos sutvarkymo. Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Vita Valaitienė pastebėjo, kad savivaldybė turėtų pasitvirtinti konkrečią koncepciją dėl numatomų renovuoti daugiabučių namų fasadų apdailos ir spalvų.

G. Pulokas patikino, kad pirmaisiais renovacijos etapais nebuvo įtrauktas drenažo sistemų sutvarkymas, nuo šiol naujai parengtuose investiciniuose planuose daugiabučiams namams jau įtrauktas ir drenažas. G. Pulokas pripažino, kad renovacijos metu sulaukia iš gyventojų nusiskundimų dėl atliktų statybos darbų, tačiau kartu su rangovais statybų metu ar vėliau visas problemas stengiasi išspręsti. Susirinkę aptarė ir tikra miesto gėda vadinamą Bažnyčios g. 21 nr. pažymėtą namą, kuriam investicijų planas parengtas, laukiama tik žmonių pritarimo. Šiuo metu rajone yra parengti investicijų planai 43 namams.

G. Pulokas dalijosi mintimis, kad vis dar pasitaiko gyventojų, kurie bijo renovacijos. Jų neįtikina kaimynų pasakojimai apie jaukesnius namus ir mažesnes šildymo sąskaitas, nes baimė įsipareigoti bankui didesnė. Jis įsitikinęs, kad taip galvojantiems gyventojams vis dar trūksta informacijos. Vyriausybės parengtoje programoje numatoma, kad visus kreditinius įsipareigojimus, organizacines bei kitas projekto įgyvendinimo rizikas prisiima daugiabučio administratorius. Būsto savininkas už renovaciją moka bendra komunalinių mokesčių surinkimo tvarka. Gyventojams jis primena dar vieną renovacijos privalumą – gaunantys kompensacijas už šildymą ne tik nemoka už renovaciją, bet ir sutaupo gaudami kur kas mažesnes sąskaitas už šildymą. Tačiau specialistas įspėja, kad jei gyventojai, gaunantys kompensacijas už šildymą ir karštą vandenį, pasisako prieš renovaciją ar nedalyvauja priimant sprendimą dėl daugiabučio atnaujinimo, jie praranda valstybės teikiamas lengvatas. Pirmą šildymo sezoną kompensacijos sumažinamos 50 proc., o kitą sezoną visai neskiriamos.

Nuo lapkričio 1 d. įsigalios Valstybės paramos daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) įstatymo pataisos. Gyventojams bene svarbiausia – kokio dydžio kompensacija bus skirta energiją taupančioms priemonėms. Įstatyme nustatyta, kad paramos šioms priemonėms dydis sieks 30 proc. daugiabučio atnaujinimo sąmatoje numatytų išlaidų. Taip pat nustatyta 100 proc. apmokėti išlaidas daugiabučio atnaujinimo projektui parengti, jo įgyvendinimui administruoti ir statybos techninei priežiūrai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.