Smūgis vandentvarkininkams: įsakymas valstybei grąžinti milijoną

vilkauskas vandenys
Nuotr. UAB „Šakių vandenys“ vadovas Kęstutis Vilkauskas teigė, kad kartu su kitomis Lietuvos vandentvarkos įmonėmis rengiasi su ministerija bylinėtis.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

UAB „Šakių vandenys“ gresia milijoninė bauda, nes neįvykdė iškeltų reikalavimų, kad reikiamas skaičius žmonių prisijungtų prie centralizuotos vandentiekio ir nuotekų sistemos.

Aplinkos ministro Kęstučio Navicko pasirašyto įsakymo grąžinti milijonus netinkamai panaudotos Europos Sąjungos (ES) paramos sulaukė 24-ios iš 60-ies Lietuvos vandens tiekimo bendrovių. Iš viso joms nurodyta grąžinti apie 17 mln. eurų ES paramos.

Liūdna padėtis ir Šakiuose. Mat „Šakių vandenys“ privalo grąžinti daugiau nei milijoną eurų (91,9 proc. metų pajamų). Bendrovei nepavyko pasiekti projekto „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtra Gelgaudiškyje“, kuris pradėtas įgyvendinti dar 2015 m., tikslų. Per 90 dienų nuo įsakymo įsigaliojimo dienos UAB „Šakių vandenys“ turi grąžinti 1 mln. 77 tūkstančius eurų.

Administracijos direktorius Dainius Grincevičius „Šakių vandenų“ vadovo Kęstučio Vilkausko susitikimo su uždarųjų akcinių bendrovių vadovais metu klausė, ką įmonė ruošiasi daryti dėl susidariusios situacijos. UAB „Šakių vandenys“ vadovas K. Vilkauskas patikino, kad jie rugsėjo 29 d. kartu su kitais vandens tiekėjais kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą su prašymu panaikinti įsakymą ir terminą pratęsti. Šie bylinėjimosi procesai įmonei kainuos per penkis tūkst. eurų.

Susitikime dalyvavęs rajono meras Edgaras Pilypaitis teigė, kad jis jau sulaukė gyventojų skambučių, ar dėl tokios susiklosčiusios situacijos vandens tiekimo įmonėje nebrangs vanduo.

„Paskambinęs gyventojas man ir sako – srutas geriam, o jūs dar kainas dvigubai pakelsit“, – kalbėjo meras. K. Vilkauskas susirinkusius patikino, kad jis jau kreipėsi į Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją su paklausimu, kurioje eilutėje, jei būtų įmonei pritaikytos sankcijos, reiktų nurodyti išlaidas. Vicemeras Bernardinas Petras Vainius svarstė, kad jeigu įmonei priteis skolą, įsipareigojimą jie turėtų vykdyti. Anot vicemero, svarbu, kad nenukentėtų vartotojai.

Apibendrindamas šių metų rezultatus įmonės vadovas nieko džiuginančio negalėjo pasakyti: per aštuonis šių metų mėnesius nuostoliai sudarė 79 tūkst. eurų, pernai tuo pačiu metu nuostolis siekė 19 tūkst. eurų. Pasak K. Vilkausko, pagrindinė problema – 29 tūkst. eurų sumažėjęs vandens pardavimas. Jis tvirtino, kad praeitų metų pirmą ketvirtį buvo surinktos skolos už 2015 metus, todėl buvo mažesni nuostoliai, tačiau gyventojai vis dar nedeklaruoja rodmenų. Kontrolieriai per dieną patikrina nuo 10 iki 15 vartotojų, vien per rugsėjį surinkta 4 tūkst. eurų iš skolininkų, keturiems gyventojams vanduo buvo atjungtas. Anot įmonės vadovo, kai nuvažiuoja darbuotojas su raktais, tuomet ir pinigų pas gyventojus atsiranda. K. Vilkauskas dar pridūrė, kad šiais metais jiems pavyko sumažinti net 20 proc. elektros sąnaudų.

„Darbuotojai tikrina apskaitos prietaisus vandens gręžiniuos, jeigu vandens suvartojimas viršija aštuonis kubinius metrus vartotojui, ieškome savavališko prisijungimo arba gedimo. Sumažėjus vandens pakilimui iš gręžinių, mažiau dirba siurbliai, mažiau suvartojama elektros energijos“, – aiškino K. Vilkauskas.

Pasak įmonės vadovo, šiandien situacija dėl prisijungimų prie vandentiekio ir nuotekų tinklų pagerėjo: rugsėjo pabaigoje prie nuotekų prisijungė 94,22 proc. potencialių vartotojų, o prie vandens – 71, 94 proc. K. Vilkauskas įsitikinęs, kad reikėjo tik laiko ir dėl minėto projekto jie būtų išvengę sankcijų.

Pasak K. Vilkausko, vis dar problemos su sodininkais. Tuose soduose, kur gyvena žmonės, prie tinklų pasijungę apie 90 proc., tačiau ten, kur vasarą sklypuose žmonės tik braškes augina, niekas nenori jungtis.

Startuoja naujas vandentvarkos projektas, „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sistemų renovavimas ir plėtra Šakių rajone“. Projektui finansuoti iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų skiriama apie 982 tūkst. eurų, apie 562 tūkst. eurų turės prisidėti pati įmonė.

„Dar kabo 1 mln. eurų skola, laukia pusės milijono prisidėjimas prie naujo projekto, ar paveš įmonė tokią finansinę naštą?“ – susitikimą retoriniu klausimu užbaigė Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.