Strategijos gairės yra, reikia, kad strategija nenugultų stalčiuose

konsultus
Nuotr. Prie strategijos rengimo plušėję (iš kairės) UAB „Konsultus“ vadovas Žilvinas Gelgota, ISM Inobazės vadovas bei įmonės konsultantas Ugnius Savickas ne vieną kartą pabrėžė, jog neužtenka strategiją pasitvirtinti, reikia užsibrėžtus tikslus įgyvendinti, kontroliuoti, kaip tai daroma, ir gyventi tuo. Tada bus ir rezultatai. Ne tik popierinis gerų norų variantas.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Pastaruoju metu žodis „strategija“ girdimas ypač dažnai. Gana dažnai šiuo klausimu kalbama savivaldybėje, rengiami susitikimai. Gana intensyviai rengta, ne kartą jau ir apkalbėta Verslo plėtros strategija, o lapkričio 24 d. šios strategijos gairėms pritarė tarybos nariai. Tad toliau vyks kiti darbai.

Prie strategijos rengimo nemažai plušėjo UAB „Konsultus“ vadovas Žilvinas Gelgota, ISM Inobazės vadovas bei įmonės konsultantas Ugnius Savickas. Jie rinko duomenis, analizavo situaciją, net vyko į susitikimus su verslininkais ir nustatinėjo verslą skatinančius bei ribojančius veiksnius.

Verslo plėtros strategijos gairėse buvo aptariamos trys alternatyvos Šakių rajono savivaldybės verslo plėtrai: pirmoji – agresyvi naujų verslo subjektų (investuotojų) paieška ir investuotojams palankios aplinkos kūrimas; antroji – nuoseklus naujų verslo subjektų kūrimosi Šakių rajone skatinimas remiantis jau veikiančių ir rajonui reikšmingų industrijų verslo subjektų veiklos sritimis praplečiant vertės grandinę, didinant sukuriamą vertę atskirose industrijose; trečioji – parama ir skatinimas esamų verslo subjektų, iš esmės nekeičiant iki šiol esančių priemonių ir veiklų.

Tarybos nariai pasirinko antrąją alternatyvą, prie jos linko ir rajono situaciją įvertinę konsultantai. Mat pirmoji, kaip spėja specialistai, sukeltų ir nemažas grėsmes, kai nesant laisvos ar tinkamos darbo jėgos darbuotojai galėtų būti perviliojami. Dėl to kentėtų esami verslo subjektai. Be to, reikalingos didelės pradinės infrastruktūros paruošimo lėšos, net identiteto korekcijos. Trečioji, kaip pastebėjo ne vienas tarybos narys, būtų iš esmės nieko nekeitimas, o to nenorima, tad ir pasirinkta nuosekli antroji alternatyva. Jai įgyvendinti būtinos, kaip tikina „Konsultus“ vadovas, šios sąlygos: aiškiai suvokti Šakių rajono prigimtį, konkurencinį pranašumą, stipriąsias ir silpnąsias puses; tikslūs darbo jėgos profilio duomenys rajone ir nuolatinė tendencijų bei potencialo stebėsena; pažinti veikiančius verslo subjektus, jų paskatas ir ateities ketinimus; kokybiškas ir nuolatinis dialogas su rajone jau veikiančiais verslo subjektais (bendrakūrimo paradigma).

Alternatyvos pliusus Ž. Gelgota nurodo, jog nuoseklus augimas kurs pasitikėjimą tarp jau rajone veikiančių verslų (atsirandant vertės grandinę papildantiems subjektams); numatoma tikslinga smulkesnių investuotojų, papildančių vertės grandines industrijose, paieška. Taip pat tarybos nariai nusprendė efektyvinti bendradarbiavimą tarp valstybinių, valdžios institucijų ir verslo subjektų. Žinoma, reikalingas visų suinteresuotų pusių kasdieninių veiksmų koordinavimas, nuoseklumas ir dėmesio išlaikymas.

Štai ir tarybos posėdžio metu Martinas Eimutis atkreipė dėmesį, kad tik veikiantis dokumentas gali duoti pridėtinę vertę. Jo pastebėjimu, tinkamų priemonių yra ir dabar, tik reikia „paspausti“ ir išnaudoti. Omeny jis turėjo VVG projektus ir galimybes per juos kurti smulkius verslus. Tačiau ar tai daroma?

Jau anksčiau ir Ž. Gelgota yra pripažinęs, kad jokia strategija nebus efektyvi, jei ji nuguls stalčiuose. Viliamasi, kad šįkart gal taip nebus, galbūt į parengtą darbą ateityje ranka nenumos ir pasikeitusi valdžia. Arūnas Tarnauskas pasidžiaugė parengta strategija, padėkojo už įdėtą darbą ir patikino, kad nors planas nėra pats ambicingiausias, bet ir nėra važiavimas tais pačiais bėgiais, kaip iki šiol. O tai, ypač mūsų rajone, jau šis tas.

Patvirtinus gaires toliau bus detalizuojami uždaviniai ir priemonės, kaip konkrečiai pasiekti išsikeltus tikslus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.