Asbestinis šiferis ir moderni saulės jėgainė nesuderinami

siferis keitimas
Tam, kad netrukus ant Šakių lopšelių-darželių „Klevelis“ ir „Berželis“ stogų būtų galima sumontuoti saulės jėgaines, vos per keletą dienų buvo pakeistas asbestinis šiferis į naują. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Šiais metais rajono savivaldybės taryba buvo apsisprendusi nemažai finansiškai prisidėti, kad būtų įrengti atsinaujinančios energijos šaltiniai savivaldybės biudžetinėse įstaigose. Paaiškėjo, kad kai kuriose įstaigose prieš diegiant saulės fotovoltinę jėgainę pirmiau reikia pasikeisti stogą arba bent jo dalį, kur planuojama diegti modernų įrenginį.

Šiuo metu pasaulis skiria itin daug dėmesio ir meta didelius finansus į atsinaujinančius energijos išteklius: į saulės, vėjo, geoterminės energijos, biokuro ar kitų šaltinių naudojimą. Rajono taryba pastaraisiais metais pritarė ne vienam projektui, kur ketinama modernizuoti net keletą rajono savivaldybės visuomeninės paskirties pastatų įrengiant čia saulės jėgaines, kurios pastatams gamintų ekologišką elektros energiją. Finansavimas tokiems moderniems įrenginiams yra skiriamas iš Aplinkos ministerijos Klimato kaitos programos, o nedidele dalimi prisidėti tenka ir iš biudžeto lėšų. Tokiu užmoju siekiama, kad visuomeniniai pastatai naudotųsi saulės teikiama elektros energija ir taip ateityje sutaupytų nemažai pinigų, kuriuos dabar išleidžia elektros sąnaudoms. Paskutiniame Ūkio ir verslo komitete iškilo klausimas, kodėl iš pradžių tarybos nariams buvo pasakyta, kad saulės jėgaines bus galima įrengti ir ant dviejų Šakių miesto lopšelių-darželių „Berželis“ ir „Klevelis“ stogų, nors ten dar yra senas asbestinis stogas.

„Prieš tvirtinant projektus mums buvo pasakyta, kad darželiuose galima įrengti saulės jėgaines, o dabar paaiškėjo, kad vis dėlto reikia pakeisti stogo dangą“, – sakė komiteto pirmininkas Vilhelm Haase.

Iš tiesų tarybos nariai jau prieš kelis mėnesius yra pritarę, kad dar daugiau saulės jėgainių atsirastų ant švietimo įstaigų stogų – ant Šakių „Žiburio“ gimnazijos, lopšelio-darželio „Berželis“ ir lopšelio-darželio „Klevelis“. Šių projektų finansavimui numatyta buvo apie 260 tūkst. eurų savivaldybės biudžeto lėšų, kartu su Valstybės ir Europos Sąjungos lėšomis.

Savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Slidziauskienė sako, kad lėšos, kurios numatomos saulės jėgainių įdiegimui, yra tik preliminarios, nes tikroji vertė paaiškėja po darbų pirkimo. Per Ūkio ir verslo komitetą tarybos nariams biudžeto pakeitimo projektą pristačiusi Biudžeto, turto ir strateginio planavimo vedėja Egidija Grigaitienė informavo, kad šiuo metu pirmiausia iš kitos programos perkeliamos lėšos šių dviejų darželių asbestiniams stogams pakeisti, tiksliau, jų daliai, kur bus įrengtos saulės jėgainės.

„Iš 31,4 tūkst. eurų sumažinama priemonei „Vandens  tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtros specialiojo plano papildymas bei aglomeracijų ribų nustatymas“ iki 28 tūkst. eurų, kurios perkeliamos į minėtų darželių stogų dangų iš asbestinio šiferio į beasbestinį pakeitimui dėl įgyvendinamų saulės fotovoltinių elektrinių įrengimo projektų“, – informavo E. Grigaitienė.

Anot vedėjos, atsinaujinantys šaltiniai ir senas asbestinis šiferis nesiderina tarpusavyje. A. Slidziauskienė taip pat sako, jog nėra logikos dėti naują įrenginį, kuris tarnaus 20–30 metų ant seno asbestinio šiferio, todėl tuose pastatų korpusuose, kur bus montuojamos saulės jėgainės, šiuo metu yra keičiama sena stogo danga į naują beasbestinį šiferį.

Stogo keitimo darbai darželiuose vyksta gan intensyviai: vos prieš porą savaičių pradėtas ir dabar jau baigtas tvarkyti Šakių lopšelio-darželio „Berželis“ pastato vieno korpuso stogas, o praėjusią savaitę UAB „Vitremsta“ darbininkai darbuotis pradėjo prie lopšelio-darželio „Klevelis“ stogo.

Tiesa, saulės jėgainių, pasak A. Slidziauskienės, teks palūkėti, nes kol kas vyksta projektavimo darbai, tik jiems pasibaigus, bus galima dairytis, kas apsiims tuos darbus atlikti. Techniniai projektai saulės jėgainėms įrengti baigti  ne tik dviem minėtiems darželiams, bet ir Šakių „Žiburio“ gimnazijai, Kukarskės globos namams bei savivaldybės administraciniam pastatui. Tikėtina, kad saulės jėgainės ant minėtų įstaigų stogų iškils jau kitų metų pradžioje. Anot vyriausiosios specialistės A. Slidziauskienės, savivaldybės taryba pritarusi dar keturiems finansavimo projektams saulės jėgainėms įrengti ir ateityje jos atsiras ant Šakių, Sintautų kultūros centrų, Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos ir Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centro pastatų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.