Kiduliai: praktiškas požiūris dera su ekologija

stankevicius2Sima KAZARIAN

Nors Algirdas Stankevičius Kidulių seniūnu dirba dar tik pusantrų metų, tačiau jau spėjo įvesti keletą naujovių.

Nuotr. Kidulių seniūnas teigė, kad gyventojai netrukus galės naudoti savo kompostą.

A. Stankevičiaus iniciatyva kiduliečiai turi atskirą kompostavimo aikštelę, miestelyje vakarais ilgiau bus apšviestos gatvės.

Turės savo komposto

Pradėjęs dirbti seniūnu Algirdas Stankevičius pamatė, kad tvarkant seniūnijos aplinką rudenį nėra kur dėti lapų, nugenėtų medžių šakų ir savo iniciatyva įrengė kompostavimo aikštelę. Į ją galima vežti tik organines atliekas, lapai ir šakos metami į atskirus plotus.

Kol kas atliekos dar nėra susikompostavusios, tačiau kai tai atsitiks, gal bus norinčių šį kompostą naudoti, mano A. Stankevičius.
 
Anksčiau visas organines atliekas tekdavo vežti dvylika kilometrų už Kidulių, kur jos būdavo metamos į seną išdžiūvusį tvenkinį. „Kai pradėjau čia dirbti, ištyrinėjau vietas, kadangi jų dar gerai nepažinojau, ir suradome vietą, kur dabar ir kompostuojame. Ji buvo patogesnė, nes daug arčiau – tik 2,5 kilometro nuo miestelio. Ten anksčiau buvo laidojami galvijai. Padarėme kompostavimo vietą, kelią, uždėjome užtvarą, kad nevežtų statybinio laužo. Aplink auga pušelės ir bet kaip neprivažiuosi“,- pasakoja A. Stankevičius.

Ekonomija ir gatvių apšvietime

Kitas seniūno projektas – pakeisti gatvių apšvietimą. Senuosius 250 vatų šviestuvus jis keičia 70 vatų ekonominiais. „Pas mus gatvių apšvietimas buvo praktiškai neatnaujintas. Tai padarę sutaupysime pinigų elektrai ir galėsime ilgiau laikyti apšviestas gatves“, - teigia seniūnas, planuojantis atnaujinti senus šviestuvus iki Naujųjų metų. Jų jau yra nupirkta 20.

A. Stankevičiaus teigimu, apšvietimas suryja nemažus pinigus, nes iki šiol už dvi su puse valandos per mėnesį tekdavo pakloti du su puse tūkstančio litų.

Vargas su socialiniais būstais

Seniūno dėmesys krypsta ir į socialinius būstus, kurių jis per savo trumpą darbo laiką jau yra ne vieną pagerinęs.

Į vieną jų, Voveriuose, įdėti plastikiniai langai, sutvarkyta elektra, įvestas vandentiekis, kanalizacija, pamūrytos krosnys. „Atėjo gyventi mama su vaiku. Dar papildomai gavome lėšų, darėme, kad viskas būtų, kaip reik“,- pasakojo seniūnas, kuris socialinių būstų atnaujinimui gauna tris tūkstančius litų. Gudlaukyje buvo pakeistas socialinio būsto stogas – vietoje šiferio uždengta skarda, padarytas remontas. Čia gyvens šeima su šešiais vaikais.

Socialinių būstų yra 25, taigi su trimis tūkstančiais ne ką tenuveiksi, tačiau po truputį yra daroma - keičiami langai, dedamos durys. Pernai buvo pakeistos Spurgų dvaro kaminų kepurės, aplopytas stogas, nutinkuotas vakarinis fasadas.

„Avarinių pastatų daug, bet nėra už ką jų tvarkyti“, -pasakojo A. Stankevičius.

„Problemų tiek daug, kad nežinau..“ – sako seniūnas. Dvylika metų dirbęs statybose, savivaldybės administracijoje ir galiausiai tapęs seniūnu A. Stankevičius teigia, kad nuomonę, kuriame darbe dirbti sunkiausia, geriau pasilaikys sau.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.