UAB „Šakių vandenys“ ir savivaldybė dialogo neranda

litinskas_vaidasSima KAZARIAN

Ūkio komiteto posėdyje aptarta, kad UAB „Šakių vandenys“ vėluoja perimti turtą. Tai valdininkus paskatino pasamprotauti apie tai, kad bendrovė turėtų susiimti ir pradėti veikti organizuočiau.

Nuotr. UAB „Šakių vandenys“ priekaištaujama dėl vidinės netvarkos, tuo tarpu bendrovės vadovas V. Litinskas pasigenda finansinės paramos.

Bendrovė, jau pripratusi prie ne visada malonių kolegiškų pastebėjimų, jų vėl susilaukė iš Biudžeto ir turto skyriaus vedėjos bei kitos rajono bendrovės „Šakių šilumos tinklai“ darbuotojo Henriko Zarembos. Jie mano, kad „Šakių vandenims“ trūksta ir vidinio organizuotumo, ir tvarkingesnė apskaitos.

Tuo tarpu „Šakių vandenų“ vadovas Vaidas Litinskas, kuris komiteto posėdyje nedalyvavo, neskuba prisiimti atsakomybės dėl visų nesklandumų.
 
Nemanė, kad tiek užtruks

Kaip žinoma, turtą, kurį UAB „Šakių vandenims“ savivaldybė skyrė valdyti patikėjimo teise, jau kuris laikas norima perleisti pačios bendrovės nuosavybėn. Tai daroma dalimis, šį kartą jo vertė 8 milijonai, 800 tūkstančių litų. Tai tinklai, vandenvietės. Kitais metais turto perdavimą norima užbaigti.

Kaip teigė Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė, UAB „Šakių vandenys“ praleido visus terminus, per kuriuos turėjo būti perduotas turtas ir taip pasididintas įstatinis kapitalas. „Dėl to vėl labai prašau, kad nenueitų vėl į kitus metus, kad gavę šitiek turto jie jį įsiregistruotų savo vardu“,- kalbėjo E. Grigaitienė.

Mūsų pakalbintas „Šakių vandenų“ vadovas V. Litinskas teigia nesitikėjęs, kad reikalai taip pakryps. Anot jo, turtą perimti sutrukdė įvairūs formalumai: „Tą turtą reikia įvertinti naujuose įstatuose. Galėjome tiesiog įvertinti savivaldybės turtą, o tada vėl vertinti iš naujo, bet nemanėm, kad taip ilgai užtruks derinimai su Aplinkos apsaugos agentūra, vis tvarkomi statybų priėmimo aktai.“

Duoda patarimų, o reikia pinigų?

Problemų bendrovės veikloje valdininkai įžvelgia ir daugiau. Kaip žinoma, jos ne naujos, nes jau buvo sudaryta speciali komisija, kuri tikrino ir analizavo „Šakių vandenų“ padėtį, ieškojo būdų, kaip būtų galima optimizuoti bendrovės veiklą. Kaip prisiminė E. Grigaitienė, buvo norima, kad „jie bent vestų tvarkingai apskaitą“, kad bent būtų matyti, kokia veiklos rūšis, kur kokį duoda rezultatą. „O ar jie tai padarys, ar...“- klausė Biudžeto ir turto skyriaus vedėja.

H. Zaremba konstatavo, kad bendrovei sudėtinga ir dėl to, kad jie neturi savo ekonomisto.

V. Litinskas teigia, kad viskas nėra taip paprasta. Anot bendrovės vadovo, kiekviena inovacija reikalauja papildomų finansinių įnašų: „Kiekviena tikslesnė apskaita reikalauja daugiau darbo ir resursų. Jei norima, kad būtų padaryta daugiau darbo, tai reikia ir naujų darbuotojų. Kaip žinoma, įmonė turi 0,5 milijono litų nuostolių, tai iš kur tų resursų gauti?“

V. Litinsko nuomone, savivaldybė nemato naudos, kurią daro „Šakių vandenys“, o koncentruojasi į neigiamus aspektus. Be to, savivaldybei „Šakių vandenys“ ir priklauso, todėl, anot V. Litinsko, ji turėtų pati prisiimti daugiau atsakomybės, nes „niekas iš niekur neatsiranda“.

Posėdžiaujant buvo iškelti „Šakių vandenų“ vidaus struktūros trūkumai. „Gal turėtų peržiūrėti pavaduotojų funkcijas kažkaip tai“,- svarstė H. Zaremba. Tuo tarpu V. Litinskui jo bendrovės vidaus struktūra visiškai aiški: „Yra du pavaduotojai, kurių vienas atsakingas už daugiabučių administravimą ir abonentų skyrių, o kitas atsakingas už visą vandens ūkį.“ Taip pat yra ir du padalinių viršininkai, kurių vienas atstovauja inžinerinei pusei, o kitas dirba su brigadomis.

V. Litinskas teigia, kad „Šakių vandenyse“ dirba 65 žmonės, kurie aptarnauja 70 vandenviečių, 100 siurblinių, 15 nuotekų valyklų, apie 70 daugiabučių, be to tinklus, lietaus sistemas.

Ketina steigti padalinį

UAB „Šakių vandenys“ yra daugiabučių namų administratorius. Šiuo metu galvojama apie atskiro padalinio, kitaip tariant dukterinės įmonės „Šakių komunalinis ūkis“ steigimą. Idėja kilo jau seniai, mat nuo 2014 metų UAB „Šakių vandenims“, kaip vandens tiekėjui, gali būti uždrausta vykdyti su tuo nesusijusias veiklas, kaip, pavyzdžiui, daugiabučių administravimą ir lietaus kanalizacijos tinklų priežiūrą ir eksploatavimą. Kaip teigia direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Viltrakis, naujasis padalinys ir perimtų šias funkcijas.

V. Litinskas mano, kad tai būtų papildomas juridinis vienetas, kuris vėlgi pareikalautų papildomų investicijų, taigi apie „Šakių komunalinio ūkio“ atsiradimą jis kalba dar gan nenoriai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.