Ir verslas turi savo angelus

strumskisAsta GVILDIENĖ
 
Kovo 28 dieną Šakių verslo informacijos centre vyko informacinis renginys, į kurį buvo pakviesti visi, ketinantys pradėti arba neseniai pradėję savo verslą rajono gyventojai. Čia jie susipažino su „Verslumo skatinimo“ projektu, kurį koordinuoja Lietuvos centrinė kredito unija, galimybe pasinaudoti Pirmųjų verslo metų paslaugų krepšeliais bei investavimo perspektyvomis Lietuvoje.
 
Nuotr. A.Strumskis būsimiesiems rajono verslininkams palinkėjo nebijoti daryti klaidų, nes tik iš jų versle galime išmokti daugelio dalykų ir kuo anksčiau pradėsime jas daryti, tuo mums bus geriau.

Lietuvos centrinės kredito unijos projekto „Verslumo skatinimas“ koordinatorius Tomas Valauskas pradedančiuosius verslininkus skatino neslėpti savo idėjų stalčiuose, o pasinaudoti Verslumo skatinimo fondo, valdomo UAB  „Investicijų ir verslo garantijos“, teikiamomis paskolomis. Didžiausia šio fondo skolinama suma - 86 tūkst.,  mažiausia – 5 tūkst. litų, o vienas pagrindinių šios paskolos privalumų – net 95 proc. faktiškai sumokėtų paskolos palūkanų kompensavimas.  Kadangi mūsų Kredito unija Zanavykų bankelis šiame projekte nedalyvauja, T.Valauskas paragino nesnausti ir kreiptis į kaimynines Jurbarko ar Vilkaviškio kredito unijas. Juo labiau, kad dar yra laiko, nes paskolos su 5,5 proc. - 9,5 proc. palūkanomis, priklausomai nuo kintamos palūkanų VILIBOR dalies, bus teikiamos iki 2014 metų birželio 30 dienos.

Pasak „Verslo angelų fondas1“ vadovaujamojo partnerio Arvydo Strumskio, įmonės valdymas jos augimo metu yra sunkesnis nei jos sukūrimas. „Kai susiduriama su žiauriomis dinamikos pasekmėmis – įmonės kritimu žemyn, vadovų kaita, širdies smūgiais ir pačiais liūdniausiais įvykiais, universitetinės žinios jau nebepritaikomos, - tvirtino jis. – 95 proc. ekonomikos šiandien užsiima gamyba ir paslaugomis, kurios neegzistavo prieš 50 metų. Pramonės šakos išgyvena revoliucijas. Verslas augs ir kris greičiau nei bet kada anksčiau.“ „Verslo angelų fondas 1“ investuoja tik į mažas ir vidutines Lietuvos įmones, dalijasi sukauptomis žiniomis bei patirtimi, padeda įmonėms tobulinti verslo valdymo įgūdžius ir sėkmingai veikti ilgalaikėje perspektyvoje. Kodėl fondas investuoja tik į mažas įmones? „Todėl, kad būtent mažos įmonės sukuria ekonomikos augimui gyvybiškai reikalingas inovacijas. Iš 61 paskutinio šimtmečio gyvybiškai svarbių inovacijų ir išradimų Amerikoje, pusė buvo sukurta mažose įmonėse“, - patikino A.Strumskis.

Ekspertai sako, kad vieningo recepto, koks verslas sunkmečiu galėtų būti sėkmingas, nėra ir negali būti - dėl gerų verslo idėjų konkuruojama ir stengiamasi jų neatskleisti. Tačiau verslo konsultantai ragina panaudoti sunkmečio galimybes ir nebijoti pradėti savo verslo, mat visos geriausios idėjos, pasak  „Verslo angelų fondas1“ vadovaujamojo partnerio, gimsta kriziniais momentais. „Tai, kas prasideda lėtai – greitai auga. Pavyzdys - bambukas, augantis po 30 cm per dieną, - teigė A.Strumskis. – Tačiau užauginti šiam augalui iš sėklų prireikia net ketverių metų laistymo ir nuolatinės priežiūros.“   

Informaciją apie nemokamus pirmųjų verslo metų paslaugų krepšelio čekius pateikė VšĮ „Versli Lietuva“ atstovė Plungės regione Gražina Lukošienė. Ji pabrėžė, kad Lietuva pagal verslumo plėtrą dar vis atsilieka nuo savo artimiausių kaimynių, nekalbant apie kitas Europos šalis, todėl ieškoma būdų, kaip paskatinti savo verslą pradedančius žmones. Vadinamieji vaučeriai – tai nemokamų konsultacijų, virtualaus ir mobilaus biuro bei reklamos komplektas, kuriuo gali naudotis čekį gavę ir per šešis mėnesius savo įmonę įregistravę verslininkai. Po renginio net septyni rajono gyventojai   panoro pasinaudoti šiomis paslaugomis ir įsigijo pirmųjų verslo metų paslaugų krepšelius. Pasak Šakių verslo informacijos centro direktorės Daivos Palukaitienės, šiemet mūsų kraštiečiai įkūrė 21 verslo įmonę – devynios iš jų registruotos mūsų rajone.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.