Užsakovui ir rangovams – gerai, gyventojams - blogai

kriukai susirinkimasGiedrė PLEČKAITYTĖ
 
Įpusėjus naujų nuotekų tinklų, valymo įrenginių statybai, ypač padaugėjo besiskundžiančiųjų dėl chaotiškai atliekamų darbų. Antradienio popietę Kriūkų gyvenvietėje, kur šiuo metu intensyviai tiesiamos trasos, įvyko susitikimas su gyventojais dėl projekto „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtra Šakių rajone“ eigos aptarimo. Po nesusišnekėjimo nestokojusio susirinkimo gyventojai išsiskirstė skėsčiodami rankomis.    
 
Nuotr. Kad prie naujai nutiestų nuotekų tinklų negalės prisijungti vienas kitas gyventojas, pasak UAB „Sumeda“ atstovo G. Uldinsko (dešinėje), kaltas užsakovas.
 
Prašė nesiskųsti - pakentėti
 
Antradienio popietę Kriūkų kultūros centre, į projekto vykdytojo UAB „Šakių vandenys“ organizuotą susitikimą su užsakovais, rangovais, techninės priežiūros vykdytojais, rinkosi vietos gyventojai, labiausiai besidomintys naujais nuotekų tinklų, valymo įrenginių statybos darbais. Rajone vykdomas valymo įrenginių statybas, nuotekų tinklų tiesimo darbus organizuoja rangovai UAB „LitCon“ ir UAB „Sumeda“. Pastarosios atstovas Gintautas Uldinskas susirinkusiųjų kriūkiečių prašė būti kantriems ir kylančius nesutarimus darniai spręsti vietoje su čia dirbančio subrangovo UAB „Hidrokesta“ darbuotojais. „Atsiprašome už visus nepatogumus. Supraskite ir mus, ir rangovus. Pakentėkite, nes dabar vykdomi darbai nevyksta kasmet. Labai prašau nesiskųskite merui, savivaldybės administracijos direktoriui, geriau problemas spręskime vietoje“, - prašė UAB „Sumeda“ atstovas G. Uldinskas.

Kriūkiečiai nestokojo klausimų

Projekto įgyvendinimo metu Kriūkuose, Plokščiuose, Kiduliuose, Griškabūdyje ir Lekėčiuose numatyta nutiesti apie 8 km naujų vandentiekio ir apie 25 km nuotekų tinklų trasų, pastatyti naujus nuotekų valymo įrenginius Griškabūdyje, Plokščiuose, Kriūkuose, Kiduliuose bei rekonstruoti valymo įrenginius Lekėčiuose. Prie nuotekų tinklų bus suteikta galimybė prisijungti 1952, prie vandentiekio tinklų - 384 gyventojams.

Pasak Kriūkuose darbus atliekančios bendrovės „Hidrokesta“ padalinio vadovo Jono Kursevičiaus, miestelyje jau nutiesta kiek daugiau nei 1,5 km nuotekų trasų iš numatytų 4,2 km. Tačiau čia problemų apstu. „Susidaro įspūdis, kad dalis gyventojų vis tik neturės galimybės prisijungti prie nuotekų valymo trasų“, - svarstė gyventojai. Jie tikino, kad vienos gatvės, kurioje vyksta trasų tiesimo darbai, dvi sodybos visiškai neįtrauktos į projektą. Pasak G. Uldinsko, kas užsako darbus, tas ir turi būti už tai atsakingas. Rangovai vykdo darbus pagal užsakovo UAB „Šakių vandenys“ pateiktą projektą, į kurį ir nepapuola minėtos sodybos. Kodėl taip atsitiko, susirinkime dalyvavęs „Šakių vandenų“ direktoriaus pavaduotojas Ramutis Janarauskas paaiškinti negalėjo.

„Aš pati esu pensininkė ir prisijunti nepajėgsiu. Kaip bus su prisijungimu?“, - teiravosi kriūkietė. Pasak atstovų, pagal projektą šuliniai atvedami iki sklypo ribos, toliau gyventojas turi samdyti šiuos darbus atliekančią įmonę ar jungtis savomis jėgomis.  

Kriūkietis Zenonas Ulkė teiravosi, kodėl pasirinkti, jo teigimu, per didelio diametro šuliniai. Juk būtų galima statyti kur kas mažesnius, taip būtų išvengta bereikalingo kelių gadinimo. „Kitas klausimas, išgriauti visi mokame, bet kas sutvarkys kelius? Darbininkų gatvėje praktiškai neliko asfalto“, - teiravosi Z. Ulkė. Anot rangovo G. Uldinsko, keliai bus sutvarkyti tiek, kiek darbų metu buvo išgriauta.

Kriūkiečių pastebėjimu, miestelyje darbai atliekami si itin didele technika. Baiminamasi, kad greta Šilo bus apgadintos čia augančios pušaites. „Jeigu tik pušaitės ir eglaitės būtų problemos, tai čia nebūtų iš viso problemų. Darbininkų gatvėje yra tiek problemų, kad baisu, o mes dėl pušaitės ir eglaitės baiminamės“, - pratrūko G. Uldinskas, pridurdamas, jog šis susitikimas tebuvo tik žmonių pykinimas.

Piktinasi ir Griškabūdiečiai

Projektas „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtra Šakių rajone (Kriūkuose, Joginiškiuose, Plokščiuose, Kiduliuose, Kaimelyje, Šiaudinėje, Judriuose, Griškabūdyje, Bliuviškiuose, Patašinėje, Lekėčiuose)“ yra vykdomas pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programos „Aplinka ir darnus vystymasis“ prioriteto įgyvendinimo priemonę „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sistemų renovavimas ir plėtra“ ir iš dalies yra finansuojamas Europos Sąjungos Sanglaudos fondo lėšomis.

Su panašiomis problemomis susiduria ir griškabūdiečiai. Pasak Griškabūdžio seniūnijos seniūno Sauliaus Naumavičiaus, kol kas kylančias problemas pavyksta išspręsti su čia dirbančiu rangovu. Žinoma, besiskundžiančiųjų tikrai netrūksta, tačiau seniūnas ragina žmones pakentėti. Bene labiausiai diskusijų kyla dėl jau gerokai pagadintų tik prieš kelerius metus naujai nutiestų kelių būklės. Dėl darbų vykdymo kol kas bene labiausiai apgadinta Rasos gatvė. „Prieš kokius šešerius metus žmonėms sakiau, kad vyks kasimai šia gatve. Na, gyventojai nesutiko palaukti, surinko parašus, kreipėsi tiesiogiai į rajono valdžią ir buvo išasfaltuota gatvė“, - sakė S. Naumavičius.  

Projekto biudžete nustatyta didžiausia projekto tinkamų finansuoti išlaidų suma siekia 27 110 000 litų. ES Sanglaudos fondo skiriamos lėšos šiam projektui – 22 636 825,50 litai, Valstybės biudžeto lėšos – 2 663 155,94 litai. Prie projekto įgyvendinimo Šakių rajono savivaldybė iš biudžeto prisidėjo 1 810 018,56 litų. Visas veiklas planuojama įgyvendinti iki 2014 metų sausio 15 dienos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.