Domėjosi tauragiškių patirtimi

Praėjusią savaitę UAB „Šakių vandenys“ filialo „Šakių komunalininkas“ direktorius Mindaugas Viltrakis, inžinierius Giedrius Pulokas ir administratorius Darius Mikelionis lankėsi Tauragėje, kur domėjosi daugiabučių namų modernizavimo programos įgyvendinimu.

Šakiečius priėmė ir apie savo patirtį renovuojant daugiabučius namus pasakojo Tauragės butų ūkio direktoriaus pavaduotojas Kęstutis Petkus ir Būsto bei urbanistinės plėtros agentūros Tauragės regioninio padalinio vyriausiasis specialistas Arūnas Ričkus.

Šiuo metu Tauragėje visiškai renovuoti jau penki daugiabučiai namai, pasinaudota ankstesnės Lietuvos Vyriausybės įgyvendinta daugiabučių namų renovacijos programa JESSICA. Artimiausiu metu renovacijai bus parengta ir renovuota per 40 Tauragės daugiabučių. Be to, vis daugėja tauragiškių, kurie patys inicijuoja šį procesą ir nori renovuoti savo namus, nors pradžioje reikėjo nemažai susitikimų, diskusijų. Ledai labiausiai pajudėjo, kai po šildymo sezono gyventojai pajuto akivaizdžią renovacijos naudą.

Pakankamai sėkmingai įsibėgėjusią daugiabučių namų renovaciją K. Petkus pagrindė tuo, kad šioje savivaldybėje niekada nebuvo panaikinta komunalines paslaugas miestui teikianti įmonė – Tauragės butų ūkis. Šiuo metu įstaigoje yra11 etatų, atliekančių daugiabučių namų administravimo, priežiūros ir kitas komunalines paslaugas. Tuo tarpu palyginimui galima priminti, kad nuo liepos 1 dienos veikiančiame „Šakių komunalininke“ dirba penki specialistai.

Remdamasis jau įgyvendintais renovacijos projektais, K. Petkus teigė, jog vidutiniškai kiekvienam jau renovuotam butui savomis lėšomis prie renovacijos darbų (taikant, kaip ketinama ir Šakių rajono savivaldybės atveju, iki 40 proc. valstybės paramą) reikėjo prisidėti maždaug 350 litų suma, skaičiuojant vienam buto kvadratiniam metrui. Įprasto dydžio dviejų kambarių butui tai sudarė apie 12-15 tūkst. litų. K.Petkaus teigimu, po daugiabučio namo renovacijos darbų kai kuriuose namuose išlaidos būsto šildymui sumažėjo 60 ir daugiau proc. Tokius didelius kainų skirtumus iki renovacijos ir po jos lėmė ir namo renovacija, ir tai, kad Tauragėje centralizuotai teikiama šiluma gaminama biokuro katilinėse.

Šakių rajono daugiabučių namų gyventojai, kurių namus planuojama renovuoti, jau turėjo apsispręsti, kurį iš VšĮ „Šiaulių regiono plėtros agentūros“ investicinio projekto variantų renkasi. Tuo tarpu „Šakių komunalininkas“ taip pat nesnaudžia – ne tik domisi kitų patirtimi, bet ir organizuoja susitikimus su gyventojais, aiškinasi su jais kylančius klausimus.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.