Bulviakasį rajone pirmasis pradėjo naumiestietis ūkininkas

bulvesVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Kudirkos Naumiestyje ūkininkaujantis jaunasis ūkininkas Mindaugas Valaitis pirmasis rajone ir ko gero vienas pirmųjų visame Marijampolės regione pradėjo bulviakasį.  Ūkininkas džiaugėsi, kad nei superankstyvųjų bulvių derlius, nei supirkimo kainos šiemet  bulvių augintojų nenuvylė. Prognozuojama, kad bulvių paklausa šiemet bus gana didelė. Žinoma, kai rinka užsipildys bulvių produkcija, supirkimo ir pardavimo kainos šiek tiek kris.
 
Nuotr. Nukastos bulvės tiesiai iš bulvių kasamosios supilamos į didmaišius, o vėliau su teleskopiniu krautuvu bus kraunamos į sunkvežimius.
 
Jau beveik dešimtmetį ūkininkaujantis Mindaugas Valaitis žemdirbystės skonį pajuto pradėjęs auginti kukurūzus. Po keleto metų jaunasis ūkininkas ryžosi pasirinkti kitą augalininkystės kryptį, - ėmėsi bulvininkystės. „Kukurūzai dabar liko tik kaip hobis, paragavimui šiek tiek auginu,“- su šypsena prisipažįsta pašnekovas.  Jis neslepia, jog bulves auginti ne tik paprasčiau, bet ir gerokai pelningiau. Be to, visada reikalingų patarimų sulaukia iš savo tėtės, ilgametes bulvių auginimo tradicijas turinčios uždarosios akcinės bendrovės „Šaka“ vyriausiojo agronomo Jono Valaičio. Jaunąjį  ūkininką pakonsultuoja  ir bendrovės vadovas Juozas Pukelis. Beje, Mindaugas Valaitis sėkmingai bendradarbiauja bei kooperuojasi su naumiestiečiu jaunuoju ūkininku  Linu Pukeliu, taip pat auginančiu bulves. Akivaizdu, sėkmingu tėvelių bendradarbiavimo pavyzdžiu pasekė ir sūnūs.

Anksti pasodino, anksti ir nukasė

Šiemet  ūkininkas augina apie 60 ha bulvių,- nuo superankstyvųjų iki vėlyvųjų veislių. Sėklą perka iš UAB „Šaka“. „Sodiname bulves iš anksto planuodami, kad nuolat tam tikrais etapais galėtume  jas kasti ir realizuoti. Bulviakasį dabar ir pradėjome nuo superankstyvųjų bulvių veislės Presta. Tai tikrai gera, derlinga, išbandyta bulvių veislė,“- pasakojo M.Valaitis. Pasak  ūkininko, jau vasario pabaigoje - kovo pradžioje, kol dar laukuose sniegas, prasideda  bulvių sėklos ruošimas. Bulvės supilstomos į dėžutes ir daiginamos  specialiose daigyklose. Vėliau bulvės beicuojamos trąšomis, kad pasodintas augalas iš karto gautų reikalingą kiekį maisto medžiagų. Dirvai įšilus iki tam tikros temperatūros, sudaigintos bulvės sodinamos ir apdengiamos agroplėvele. Toliau vyksta kiti įvairūs pasėlių priežiūros darbai, griežtai  laikantis nustatytos  ankstyvųjų bulvių auginimo technologijos.

Ankstyvosios bulvės - beveik ekologiškos

„Superankstyvųjų bulvių derlingumas visada būna mažesnis, nes tenka pradėti bulviakasį  bulvių gumbams dar galutinai nesubrendus. Svarbiausias motyvas - gera supirkimo kaina. Ir dabar kasame bulves pagal užsakymą, jos tuoj bus plaunamos, skutamos ir fasuojamos. Patiekalus iš šių bulvių valgys Lietuvos didmiesčių restoranų  lankytojai“,- dairydamasis po bulvių lauką pasakojo ūkininkas M.Valaitis. Anot jo, šios ankstyvosios bulvės yra tręštos tik vieną kartą, be to, tik kartą profilaktiškai nupurkštos  nuo ligų. „Dabar bulvienojai jau apipulti kolorado vabalų, tačiau sąmoningai bulvės daugiau chemija nepurkštos, žinant , kad tuoj bus kasamos. Todėl  šios bulvės, galima sakyti, yra pusiau ekologiškos, tikrai kokybiškos“,- tvirtino pašnekovas.

Kiekvienam bulvių augintojui  svarbiausia žinoti, kada ir kur bus realizuojamas jo užaugintas derlius, ar bus užtikrintos tinkamos bulvių sandėliavimo sąlygos. Naumiestietis ūkininkas M. Valaitis priklauso bulvių augintojų kooperatyvui „Bulvių namai“, tad dalis jo auginamų bulvių realizuojama pagal sutartis su kooperatyvu.  Šiuo metu didmeninė bulvių supirkimo kaina svyruoja nuo 1 iki 2 litų už kilogramą, o mažmeninėje prekyboje  bulvių kilogramas keliskart brangesnis - net iki 4 litų. Bulvių derlingumu ūkininkas skųstis negali,- pernai Dželi veislės derlingumas siekė 60-70 tonų iš hektaro. Prognozuojama, jog šiemet bulvių derlius bus geras, o paklausa tikrai nemaža.  Vakarų Europoje vėlyvas pavasaris nepraėjo be pėdsakų,- bulvės buvo pasodintos vėliau ir mažiau. Tai suteikia tam tikro optimizmo Lietuvos bulvių augintojams. „Pagal tą informaciją, kurią gauname iš savo partnerių Vokietijoje, mums metai turėtų būti neblogi,“- pastebėjo pašnekovas.

Ūkininko planuose - ūkio plėtra ir modernizavimas

Ūkininkas jau turi įsigijęs visą reikalingą bulvių kasimo ir apdorojimo techniką. Didelę dalį modernios technikos įsigijo įgyvendinęs jau tris pagal Kaimo plėtros programos 2007-2013 metų priemones parengtus ūkio modernizavimo projektus.  „Laukiu naujojo  2014-2020 metų paramos etapo, nes ir vėl investuosiu į projektus, stengsiuosi įsigyti daugiau modernios bulvių dorojimo technikos ir pasistatyti naujas sandėliavimo patalpas, “- apie savo ūkio plėtros planus pasakojo M.Valaitis. Dabar ūkininkas turi kelis sandėlius, buvusiose fermose įsirengė bulvių saugyklą, be to, kasmet dalį derliaus sandėliuoja  kooperatyvo „Bulvių namai“ sandėliuose. Deja, neseniai bulvių saugykla liko visai be stogo. „Tikrai, manau, patį didžiausią Joninių laužą rajone aš sukūriau“,- juokavo Mindaugas. Joninių išvakarėse žaibas įtrenkė į bulvių saugyklos stogą,- šis kaipmat, paties ūkininko akivaizdoje, paskendo liepsnose. Laimė, jog patalpos buvo tuščios, tad ypač didelių nuostolių išvengta.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.