Mama ir duktė grožio verslą puoselėja jau 20 metų

eugenija nomedaSima KAZARIAN
 
Kai gyvenimas neišpildo svajonių, o veidrodis nerodo nieko naujo, tarsi mažutė kompensacija moterims tampa kirpykla. Tai vieta, kurioje ne tik pakeiti šukuoseną, tačiau išeini bent truputėlį pasikeitusi ir pati.

Ar kirpimasis yra šventė, ar tik nuobodi pareiga, priklauso nuo rankos, kuri laiko žirkles. Įdomu, kuo gyvena, ką apie save ir savo darbą mąsto, kuo skiriasi ir kuo panašios mama ir duktė, kurios spėja su laiku ir pasikeitimais ir visada užčiuopusia šiandienos pulsą. Kalbamės su „Nomedos salono“ šeimininkėmis kirpimo meistrėmis Nomeda Šuopiene ir Eugenija Paketuriene. 20 metų jubiliejų atšventęs jų salonas aptarnauja ne tik Šakių, bet ir iš kitų rajonų atvykusias klientes ir klientus.
 
Ar yra klientų, kurie lydi nuo pirmųjų dienų?
 
Nomeda: Tikrai ne vienas. Yra tokių, kuriuos ant rankų atnešdavo tėvai, o dabar jie neša savo vaikus. Smagu...

Eugenija: O taip, žinoma. Yra klienčių, jau net negyvenančių Šakiuose. Jos specialiai atvyksta apsikirpti pas mane. Ištikimomis, „geležinėmis“ jas vadinu (šypsosi).
 
Kodėl būtent šis amatas?

Nomeda: Gal todėl, kad vaikystės vasaras leisdavau mamos darbe ir būdavo gražu stebėti pakeistus žmones... Gal todėl, kad draugus kirpau nuo 14 metų, nes geri įrankiai būdavo po ranka. O gal užkoduota genuose tęsti dinastiją, nes tėtės tėtė buvo kirpėjas ir mama kirpėja...

Eugenija: Augau nemažoje šeimoje, vienas tėvelis nepajėgė visų išleisti siekti aukštesnių mokslų. Apie kirpėjos specialybę neturėjau jokio supratimo... Kaimynė patarė, tėvelis pritarė, išvykau į Vilnių įsigyti kirpėjos specialybės. Tik pradėjusi mokytis ir praktiškai dirbti supratau, kad tai daugiau kūryba, ne vien darbas. Kaip matote, praėjo 45 metai, o aš vis dar tuose pačiuose „ratuose“, vadinasi, pasiteisino, o gal tai įrodymas, kad likau ištikima savo prigimčiai?
 
Kas labiausiai patinka šiame darbe?

Nomeda: Jausmas, kai klientai lieka patenkinti mano darbu, nenusakomas. Kaip malonu yra girdėti: „...man labai patinka..., ...taip ir norėjau..., ...man taip palengvėjo...“ Kirpėjos paslaugos yra ne vien plaukų kirpimas, dažymas, garbanojimas ar šukavimas, kur galiu save išreikšti, bet ir dalijimasis informacija ir energija. Jaučiuosi savo rogėse ir drąsiai sau taikau posakį: „Surask mėgstamą darbą ir nereikės dirbti.“

Eugenija: Galutinis rezultatas. Dar...išleidžiant klientą išgirsti jo nuoširdžią padėką.
 
Kokie kirpimai, stilius šiuo metu labiausiai prie širdies?

Nomeda: Patinka atlikti kirpimus ir dažymus kuo įvairesnius ir atspindinčius žmogaus charakterį. Gera dirbti, kai mano ir kliento nuomonės sutampa.

Eugenija: Plaukų stilistų pasaulio ikona vadinamo Vidal Sassoon sukurta kirpimo technika atliekami įvairaus ilgio plaukų kirpimai. Šiandien vėl „ant bangos“ 80-ųjų metų grafiškų, švarių, minkštų linijų modeliukai. Šia technika atliktas net ilgų plaukų kirpimas atrodo elegantiškai. Žinoma, nebūtina tik kopijuoti, išradingas meistras visada suras terpę improvizacijai.
 
Ar jūsų klientės seka naujausias kirpimų tendencijas?

Nomeda: Vieni žmonės keičiasi dažniau, kiti rečiau. Mano klientai mėgsta atsinaujinti. Vieni pageidauja madingų kirpimų ir dažymų, kiti turi savo stilių (beje, už kurį aš labiausiai laiduoju). Šakiuose vyrauja santūrumas. Bet šis miestas turi savo stilių (šypsosi).

Eugenija: Ir seka, ir praktiškai išbando. Mūsų rajono žmonės turi savitą, išlaikytą, gal kiek konservatyvų stilių, bet tai nereiškia, kad nesidomi naujovėmis.
 
Kokias klaidas daro moterys atėjusios į kirpyklą?

Nomeda: Mielieji, pasitikėkite meistru!!!

Eugenija: Klientai klaidų nedaro. Jau vien todėl, kad atėjo į mūsų saloną, jie nesuklydo (juokiasi). Klaidas darome mes, meistrai, iš kurių patys ir mokomės. Būdingas dažnos klientės bruožas (tik ne klaida) tai klausimas: „Kas šiandien madinga?.. , ...Apkirpkite mane madingai“. Gal tikslingiau būtų prašyti: „Apkirpkite mane, kad atrodyčiau stilingai.“
 
Šakiuose yra daug kirpyklų. Kodėl žmonės eina pas Jus, juk kainos net didesnės?

Nomeda: Gal todėl, kad investuoju į savo darbą: semiuosi naujų žinių seminaruose, paisau higienos normų, naudoju kokybiškas medžiagas ir gerus įrankius. Laikausi kliento konfidencialumo principo. Noriu pabrėžti, kad labai nemėgstu apkalbų. Be to, šiuo metu mūsų salone susibūręs profesionalus, entuziastingas ir draugiškas kolektyvas. Visą tai klientai mato, jaučia ir vertina.

Eugenija: Gyvename laisvos rinkos ir sveikos konkurencijos sąlygomis, tai suteikia galimybę savo darbą įvertinti pagal atlikimo kokybę. Dirbame su aukštos kokybės italų-amerikiečių firmos “Z.one concept” įvairių linijų priemonėmis, suteikiame klientui aukštą profesionalumo ir aptarnavimo kultūros lygį, įsiklausome, patariame. O jei klientas ateina antrą, trečią kartą, reiškia, jo nenuvylėme visais aspektais. Būtų nesąžininga nepaminėti ir mūsų šauniųjų kolegių: visažistės Editos ir kosmetikės Andželitos. Tai aukšto profesinio pasiruošimo meistrai, jos yra neatsiejama mūsų salono veido dalis. Taip pat klientus traukia naujos paslaugos – tatuiruotės, ilgalaikis makiažas.
 
Ko mokotės viena iš kitos?

Nomeda: Mama – labai geras pavyzdys, nes ji populiari ir gerbiama daugelį metų.

Eugenija: Pasimokyti yra ko. Mane visada žavi dukros jaunatviškas maksimalizmas, ji greičiau perima naujoves, kas neleidžia ir man apsnūsti. Gal teisingiau būtų atsakyti – mes tariamės, dalijamės praktikomis, kartu vykstame į tobulinimosi seminarus.
 
Kokie stilistai, jų darbai, skatina tobulėti?

Nomeda: Juozas Statkevičius ir visi tie, kurie patys kuria, o ne mėgdžioja.

Eugenija: Daug kartų lankiausi pas italų techniką-stilistą Saverio Palma. Praktiniuose užsiėmimuose žaviuosi ekscentriškuoju italų stilisto Andrea Grazioli, taip pat skandinavų šalių ekstravagantiškomis šukuosenomis. Vadovaujuosi V. Sassoon pasakyta fraze: „Jei jūs blogai atrodote, aš blogai jaučiuosi“. Tai skatina tobulėti.
 
Patarimas, kuris tiktų daugeliui klienčių...

Nomeda: Klausykitės savęs ir kurkit savo stilių, žinoma, su profesionalų pagalba. Norėčiau pacituoti J. Statkevičių: „Madą galima nusipirkti, o stilių reikia susikurti pačiam“ arba V. Zaicevą: „Neteršk aplinkos savo įvaizdžiu“. Gan drąsu, bet efektinga (šypsosi).

Eugenija: Nesistenkime būti madingos, būkime stilingos! Juk nebūtina norint atrodyti patraukliai, jaunatviškai, nešiotis blizgančią dukros rankinę ar įsisprausti į timpas, kaip ir visai nebūtina brandesnio amžiaus moteriai nešioti ant nugaros krintančius plaukus. Ir jei atradote jūsų lūkesčius patenkinantį meistrą, pasitikėkite juo, nebijokite eksperimentuoti. Geros nuotaikos, daugiau pozityvo, šypsenų!
 
Jei ne kirpėja, tai...

Nomeda: Jei ne kirpėja, tai... ...Kirpėjos padėjėja!!!

Eugenija: Oooo!!! Skaudi tema! Žurnalistika, gal net rašytoja (šypsosi). Turėjau toje srityje potencialo, tik deja, teko pasirinkti greitesnį kelią – įsigyti specialybę, užsidirbti pragyvenimui, tai buvo trumpesnis žingsnis į savarankišką gyvenimą ir finansinį stabilumą.
 
Kas įkvepia?

Nomeda: Mylimi ir mylintys žmonės.

Eugenija: Šiuo klausimu esu senamadiška – negyvenu šia diena, tikiu rytojumi, tai ir įkvepia gyventi. O be darbo neįsivaizduoju gyvenimo pilnatvės.
 
Kuo vadovaujatės gyvenime?

Nomeda: Siekiu tikslo nelipdama kitiems per galvas... Stengiuosi nedaryti kitam to, ko nenorėčiau pati ir negadinti, kad nereikėtų taisyti. Nepavydžiu. Nesmerkiu.

Eugenija: Esu ne tik darboholikė, bet ir perfekcionistė, mano credo: „Šiandien visus darbus atlik gerai, rytoj – nepriekaištingai.“ Esu nuosekli, užsispyrusi, neužmiegu ant laurų pasiekusi tikslą. Naujos idėjos, jų įgyvendinimas neleidžia man ne tik nuobodžiauti, bet ir pasenti (šypsosi).
 
Kas padeda atsipalaiduoti?

Nomeda: Priklauso nuo nuotaikos: kartais – gera knyga rankose, kartais – vyno taurė artimų draugų kompanijoje, kartais – geras kinas... Ir, žinoma, ŠEIMA.

Eugenija: Seniai išmoktos gilaus kvėpavimo, jogos, penkių Tibeto pratimų pamokos. Kartais mezgu, tik nevilkiu savo mezginių! Kartais paprasčiausiai drybsau fotelyje įsijungusi kelionių arba gyvūnijos televizijos kanalą...paskaitau knygą!

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.