Lietuvos Respublikos Seime – tarpukario Šakių fotografijos

paroda seime foto
II ir III Seimo rūmus jungianti galerija nuo šiol praeivius nukels ir į tarpukario Šakius – prieš šimtmetį padarytos svarbiausius tarpukario Šakių vaizdus ir objektus įamžinusios nuotraukos galerijoje bus eksponuojamos iki gegužės 10 dienos.  A. Kereišiūtės nuotr.

Minint Sūduvos metus, Lietuvos Respublikos Seimo II ir III rūmus jungiančią galeriją papuošė Zanavykų muziejaus parengta fotografijų paroda „Šakių miesto atspindžiai fotografijose“.  Balandžio 27 d. vykusio parodos pristatymo metu Seimo spaudos konferencijų salėje aidėjo zanavykiška šnekta – pasidžiaugti ekspozicijos atidarymu bei supažindinti Seimo narius su mūsų krašto istorija čia susirinko Šakių rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas bei jo pavaduotoja Eglė Plančiūnienė, Zanavykų muziejaus direktorė Rima Vasaitienė ir mokytojos Vilijos Meškaitienės atlydėti Šakių „Varpo“ mokyklos aštuntokai, kurie renginio dalyviams padovanojo literatūrinę kompoziciją „Apie žmones“.

Zanavykų muziejaus parengtoje parodoje eksponuojama 20 fotografijų, kuriose įamžinti svarbiausi tarpukario Šakių miesto vaizdai ir objektai. Šimtmetį skaičiuojančias fotografijas iliustruoja tarpukario spaudos tekstai, atsiminimai, atskleidžiantys to laikmečio Šakių aktualijas.

Tardamas sveikinimo žodį, ekspozicijos iniciatorius Seimo narys Giedrius Surplys vylėsi, jog ši paroda palies visus – net ir tuos, kurie nėra lankęsi šiandieniniuose Šakiuose. Pasak Seimo nario, fotografijose įamžinti vaizdai kiekvienam bent truputį primins vaikystę ir gimtąjį kraštą. Be to, parlamentaro teigimu, ši paroda puikiai atspindi, kiek daug mes esame pasiekę.

„Kiekvienas prisilietimas prie mūsų istorijos įkvepia stiprybės, pasididžiavimo praeitimi, bet taip pat noriu, kad įkvėptų pasididžiavimo ir dabartimi, pasididžiavimo tuo, ką mūsų žmonės sugebėjo sukurti per tokį trumpą laiką. <...> Labai tikiuosi, kad šita paroda, kurią atvežė Zanavykų krašto muziejus, ne tik bylos apie didingą, gražią, jaukią praeitį, bet kartu ji skatins kiekvieną iš mūsų pagalvoti, kiek daug mes esame pasiekę kurdami šitą nuostabų kraštą“, – kalbėjo G. Surplys.

Na, o mūsų krašto nepažįstantiems renginio dalyviams žinių spragas užpildyti padėjo Šakių „Varpo“ mokyklos moksleiviai, trumpai ir nuosekliai išdėstę Sūduvos istorinę raidą. Istorijos pamoką lydėjo Vilijos Meškaitienės vadovaujamų 8a klasės moksleivių atlikta literatūrinė kompozicija „Apie žmones“, kuri neseniai vykusiame Lietuvos mokinių meninio skaitymo konkurse užėmė II vietą. Moksleivių pasirodymas nepaliko abejingų –  jaunuosius aktorius karštais plojimais apdovanojo ir sostinėn kartu atkeliavę kraštiečiai, ir Spaudos konferencijų salėn užsukę Seimo nariai Goda Burokienė, Dainius Kepenis, Agonita Rupšytė, Jonas Jarutis, Robertas Šarknickas, Dainius Gaižauskas, Stasys Tumėnas, Paulė Kuzmickienė, Romualdas Vaitkus. Ypatingo dėmesio varpiečiai sulaukė iš R. Šarknicko.

seime ekskursija
Į Seimą atvykusi gausi šakiečių kompanija džiaugėsi galimybe apsilankyti svarbiausiose parlamento vietose – trumpą ir nuotaikingą ekskursiją Kovo 11-osios akto bei Seimo posėdžių salėse kraštiečiams pravedė Seimo narys Giedrius Surplys. A. Kereišiūtės nuotr.

„Aš pagal profesiją aktorius, taip pat dirbdavau su studentais, mokiniais. Iš to, ką aš mačiau, tikrai nesuprantu, kodėl jūs užėmėte II vietą . Man patiko jūsų laisvumas ir improvizacija, pasitikėjimas vienas kitu, aiški žinutė, ką jūs norite pasakyti. Taip šiuolaikiškai, moderniai. Aš duodu jums I vietą. Kiek žinau, ši kompozicija buvo parodyta pirmą kartą Seimo istorijoje“, – su šypsena moksleivius gyrė seimūnas.

Seimo nariai gavo ne tik naujų žinių, bet ir namų darbų vasarai – Šakiuose  dar nesilankiusiems kolegoms G. Surplys siūlė šią klaidą ištaisyti ir padedamas šakiečių išvardino pačias gražiausias ir žymiausias mūsų krašto vietas, kurias parlamentarai turi pamatyti.

„Taip kad, gerbiamieji, rugsėjo 1 d. pas mane į atsiskaitymą – papasakosit, kur buvote ir ką matėte“, – juokavo  G. Surplys.

Šia linksma nata užbaigęs renginį, G. Surplys šakiečius pakvietė susipažinti su Seimu. Visa kraštiečių kompanija pasivaikščiojo po Seimo koridorius, apžiūrėjo Kovo 11-osios akto bei Seimo posėdžių sales.

Agnė Kereišiūtė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.