Muziejus draugams ir bičiuliams tradiciškai ištarė ačiū

aciu zanavyku muziejus
Už ilgametį bendradarbiavimą, iniciatyvų palaikymą bei pagalbą įgyvendinant projektą „Kultūros ir amatų keliu – Šakiai–Budry“ padėkos verpstę Zanavykų muziejaus direktorė Rima Vasaitienė įteikė UAB „Konsultus“ vadovui Žilvinui Gelgotai. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Metai eina į pabaigą... O kiek per juos edukacijų, parodų, projektų, renginių, kuriuos organizavo Zanavykų muziejus! Dauguma šių veiklų bei darbų vyko gražaus muziejininkų bendradarbiavimo su muziejaus draugais, bičiuliais, rėmėjais dėka. Tad Zanavykų muziejaus darbuotojai, norėdami atsidėkoti už įvairiapusę pagalbą, visus sukvietė į padėkos vakarą „Ačiū, kad šalia esi...“

Kiekvieną, atėjusį į amatininkų namo konferencijų salę, pasitiko didelės raidės „AČIŪ“, kurios visiems muziejaus draugams ir bičiuliams skelbė, kad muziejininkai yra dėkingi už suteiktą paramą, gerą žodį, palaikymą, už didelį ar mažą darbą. Sklido Šakių meno mokyklos mokytojos Ligitos Melnik pianinu atliekamos savo kūrybos kompozicijos, lengvu šokio judesiu užbūrė šios mokyklos šokėjos, vadovaujamos mokytojos Aušros Butkauskaitės-Sederevičienės.

Tą vakarą žodis „ačiū“ buvo ištartas nesuskaičiuojamą daugybę kartų. Muziejininkai dėkojo už gerumą, istorijos, paveldo ir kultūros puoselėjimą.

„Džiaugiamės, kad daugelio jūsų pagalbos dėka mums muziejuje pavyko sukurti daug įsimintinų akimirkų, kurios, tikime, pasiliko mūsų muziejaus lankytojų atmintyje ilgam“, – kalbėjo renginio vedėja – muziejaus specialistė etnografijai Renata Kutkienė.

Anot jos, 2022-ieji Zanavykų muziejuje buvo labai darbingi, kupini iššūkių, kuriuos įveikę muziejininkai džiaugiasi įgytomis patirtimis vykdant projektines veiklas. Muziejuje buvo pristatomos profesionalaus ir mėgėjiško meno parodos, vedamos edukacinės programos, vyko konferencijos, šventės, minėjimai, įgyvendinama Kultūros paso programa. Pasak R. Kutkienės, muziejininkai džiaugiasi, kad į vykdomas edukacines programas, etnokultūrines šventes atvyksta ne tik dalyviai iš Šakių rajono, bet ir iš tolimesnių šalies miestų: Klaipėdos, Vilniaus, Kauno, Alytaus bei kaimyninių rajonų. Pavasarį muziejus sutiko su konferencija, skirta Sūduvos metams paminėti, Zyplių dvaro teritorijoje pražydo margučių sodas, surengtas pirmasis muziejaus festivalis „Išeik, sūduvi, ant dvaro pamandravot“. Vasaros metu šurmuliavo vaikų stovyklos dalyviai, atsivėrė lankytojams ir amatininkų namo durys. Rudenį muziejaus lankytojai pasitikti su tradicine edukacine švente „Su savo duona visur rasi suolą“. Ištisus metus muziejininkai kaupia eksponatus, juos skaitmenina bei vykdo daugelį kitų gražių bei prasmingų veiklų.

„Kiekvienais metais augantis muziejaus lankytojų skaičius mums yra tarsi paskatinimas, kad einame teisingu, savo krašto istorijos pažinimo ir saugojimo ateities kartoms keliu“, – kalbėjo R. Kutkienė.

Muziejaus direktorė Rima Vasaitienė pirmiausiai pasidžiaugė svečiais, partneriais iš Budry miesto (Lenkija), kurie taip pat atvyko į muziejaus padėkos vakarą, muziejaus draugais ir bičiuliais.

„Šitie metai išties buvo nepaprastai prasmingi, turiningi įvairiomis iniciatyvomis, veiklomis ir dideliais gražiais projektais. Kiekvienas, esantis šį vakarą šioje salėje, čia atsidūrėte ne atsitiktinai, o vienaip ar kitaip jūs prisidėjote prie mūsų gražių, aktyvių muziejinių veiklų. Bene svarbiausias, manau, per paskutiniuosius metus buvo amatininkų namo įrengimas. Todėl dar kartą visiems sakau nuoširdų ačiū“, – kalbėjo įstaigos vadovė.

Šventinio vakaro metu kaip padėkos ženklas buvo įteiktos muziejaus padėkos statulės-verpstės, šios iškeliavo į muziejaus draugų ir bičiulių rankas. Pirmiausiai už bendradarbiavimą įgyvendinant dvejus metus trukusį Zanavykų muziejaus ir Budry savivaldybės projektą „Kultūros ir amatų keliu – Šakiai–Budry“ verpstės įteiktos Budry miesto merui Józef Markiewicz, Annai Kowalewskai, Anetai Stankiewicz, Elingai Laurinėnienei. Padėkos verpstės taip pat iškeliavo į Šakių TAU  rektorės Margaritos Liukaitienės, Lukšių ŽŪB bendrovės vadovo Kastyčio Krištolaičio, UAB „Konsultus“ vadovo Žilvino Gelgotos, Marijampolės televizijos vadovės Vidos Vaškevičienės, Panemunių mokyklos-daugiafunkcio centro direktorės Lilijos Liutvinienės, Lukšių seniūno Vytauto Andziulevičiaus rankas.

R. Kutkienė ir muziejaus direktorė R. Vasaitienė padėkas įteikė dar nemažam būriui bičiulių: medžiotojams, kulinarinio paveldo, amatų puoselėtojams, įmonių, ugdymo įstaigų vadovams ne tik iš mūsų rajono, bet ir iš Jurbarko, Kauno.

Muziejaus aktyvumu bei kuriama sinergija pasidžiaugė ir šventėję dalyvavę rajono meras Edgaras Pilypaitis, savivaldybės Kultūros ir meno tarybos pirmininkė Rima Rauktienė, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas, pasidžiaugęs kasmet vis besiplečiančiu muziejaus draugų ratu. Renginį tikra sielos puota pavadino ir kalbėjęs Budry miesto meras J. Markiewicz.

„Bendradarbiavimas su muziejumi buvo sėkmingas ir smagus, dėkoju muziejaus vadovei ir darbuotojams. Mes čia radome draugų, su kuriais galime dirbti ir bendradarbiauti. Mes jau galvojame apie kitus projektus, kad galėtume ir vėl susitikti, ir dėkoti... Ačiū“, – kalbėjo svečias.

Muziejininkai šventės dalyviams atsidėkojo ne tik žodžiais, gėlių žiedais – Kauno valstybinio muzikinio teatro solistai Rita Preikšaitė, Andrius Apšega, pianistė Beata Vingraitė dovanojo muzikinę programą „Kai sniegas išbarstys tylą“, o pirmiausia nuskambėjo daina „Ačiū, kad šalia esi“.

Vakaras baigėsi, tačiau liko neišdildomi įspūdžiai ir tas jausmas, kad čia visada malonu sugrįžti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.