Sueitukėje dalintasi kiaušinių marginimo gudrybėmis

marguciaiPenktadienio popietę Zanavykų krašto muziejuje vyko tradicinė margučių margintojų sueitukė „Margučių marginimas“. Šiemet, belaukiant gražiausios pavasario šventės, su mažaisiais ir pavieniais smalsuoliais margintojos kiaušinių puošybos paslaptimis dalijosi jau trečią kartą.
 
Nuotr. Teresė Stravinskienė mokė mažuosius margučių skutinėjimo paslapčių.
 
Vis aukščiau kylanti saulė primena apie artėjančią vieną gražiausių pavasario švenčių – Šv. Velykas. Laukimą sustiprino praėjusį penktadienį trečius metus iš eilės organizuojama profesionalių kiaušinių margintojų sueitukė. Čia didžiausias dėmesys skirtas kaišiniui, jo marginimui. Dar senovėje lietuviai manė, kad kiaušiniai turi magiškos galios. Pavyzdžiui, saulutes skutinėjo tikėdamiesi, kad ateinantys metai bus saulėti. Raudonai dažyti margučiai simbolizavo gyvybę, žaliai – atgimstančią augmeniją, juodai – žemę. Kiaušinių spalvingumas reiškia atėjusį pavasarį, kai viskas atgimsta, sužaliuoja, pražysta įvairiausiomis spalvomis.

Prie balta staltiese margučiais nukrauto stalo darbštuolės rinkosi Zanavykų krašto muziejuje. Muziejaus etnografės Rimos Vasaitienė suburtos moterys noriai dalijosi patirtimi, atskleidė senąsias ir šiuolaikines kiaušinių marginimo technologijas. Su labiausiai rankų tikslumo reikalaujančio kiaušinių skutinėjimo paslaptimis supažindino Teresė Stravinskienė, Zita Nikolaitienė, Anelė Vaitkevičienė. Peiliuku raižomi raštai, pasak moterų, gimsta savaime.

Sulenktame aliuminio šaukšte ką tik pakaitintu vašku kiaušinio puošybą demonstravo Genutė Bučiūnienė ir Juana Zakienė.

Šiuolaikinius margučių puošybos būdus pristatė Teresė Virokaitienė, Danutė Dirsinė, Nijolė Gudaitienė, Augenija Urbonavičienė. Moterys parodė, kaip iš anksto išpūstus kiaušinius galima parėdyti modelinu. Šis marginimo būdas ypač sudomino mažuosius. Kad kiaušiniai būtų spalvingi, moteris patarė į rankas paimti kelias labiausiai patinkančias spalvas ir švelniai sumaigyti siekiant išgauti vieną spalvų ritinėlį. Tuomet belieka atpjauti po riekelę ir kiek prispaudžiant po truputį tepti ant kiaušinio. Modelinu parėdytą margutį būtina pakaitinti orkaitėje, kad sustingtų.       

Kasmet prieš Velykas po 200 kiaušinių numarginanti gelgaudiškietė Rimutė Grušienė velykaičius dailina akrilinių dažų raštais. „Labai patogu dabar. Yra akrilinių dažų, kurie labai ilgai išlieka“,- kalbėjo moteris.
Renginio organizatorė, muziejaus etnografė R. Vasaitienė įsitikinusi, kad kiaušinių marginimas turi būti neatsiejama šeimos tradicija. Todėl ir trečius metus organizuojamo edukacinės kiaušinių marginimo pamokėlės tikslas - skatinti mokinių domėjimąsi ne tik krašto istorija, papročiais, bet ir  patrauklia forma supažindinti juos su įvairiomis kalendorinėmis šventėmis ir jų tradicijomis. „Juk taip smagu, kai susiburia visa šeima, giminaičiai ir puoselėja šeimos tradicijas. Juk tradicijų puoselėjimas suartina žmones. Artėjant Šv. Velykoms, linkiu jaukaus buvimo su šeima. Manau, kad tokie etnokultūriniai renginiai turėtų paskatinti visus šeimos narius puoselėti lietuviškas tradicijas“, - teigė R. Vasaitienė.

Na, o sueitukėn sugužėjusios margintojos buvo apdovanotos UAB „Gulbelė” kepyklos gardžiais pyragais „Boba”.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.