Ant turizmui pritaikyto piliakalnio pagerbti savivaldos darbuotojai

savivaldybesGiedrė MERČAITIENĖ
 
Turizmui pritaikytas šimtmečius menantis Žemosios Panemunės piliakalnis penktadienį, perkirpus atidarymo juostą, oficialiai pristatytas visuomenei. Be to, ant piliakalnio pagerbti savivaldybės darbuotojai. Savivaldos dienos proga mero padėkomis apdovanoti ilgiausiai – 25-erius metus valstybės tarnybai atidavę darbuotojai.  
 
Nuotr. 25-erius metus savivaldybėje išdirbo ir mero padėkas gavo Biudžeto ir turto skyriaus vyriausioji specialistė Stasė Savickienė, jos kolegė Tania Čižauskienė (dešinėje), Centralizuotos buhalterijos skyriaus vedėja Vitalija Tumienė (centre).
 
Perkirpo juostą

Skambant kanklėms spalio 9 d. turizmui pritaikyto Žemosios Panemunės piliakalnio simbolinę atidarymo juostą perkirpo rajono meras Juozas Bertašius, Kriūkų seniūnė Ona Rakauskienė, Valstybės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos direktoriaus pavaduotoja Rūta Baškytė.

„Šis piliakalnis šiandien neatpažįstamai pasikeitęs. Ačiū žmonėms, kurie įgyvendino šį projektą. Tikiuosi, kad šią vietą gerbs svečiai ir mes, kriūkiečiai, tausosime“, – į susirinkusiuosius kreipėsi O. Rakauskienė.

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos, bendradarbiaudama su Panemunių regioninio parko direkcija ir Šakių rajono savivaldybės administracija, įgyvendino projektą „Saugomų teritorijų tvarkymas (III etapas)“. UAB „Jurmelsta“ už 83 tūkst. 496 eurus atliko Žemosios Panemunės piliakalnio tvarkymo darbus.

„Mielieji, esame labai didingoje, prasmingoje vietoje prie didžiausios Lietuvos upės – Nemuno. Panemunių regioniniame parke labai daug kas pasikeitė. Atsirado daug sutvarkytų, lankytinų vietų. Esu įsitikinusi, kad ši vieta visų čia gyvenančių, besirūpinančių dėka atsivėrė gražiausiomis spalvomis. Tai  paskutinis piliakalnis, kurį buvo galima sutvarkyti praėjusio laikotarpio (2007–2013 m.) ES lėšomis“, – kalbėjo R. Baškytė.

Atlikti darbai

Nuo Žemosios Panemunės piliakalnio atsiveria vaizdingas panemunės kelias, jungiantis Kauno ir Šakių rajonus.

„Galime didžiuotis Žemosios Panemunės piliakalniu, kuris, manau, yra vienas gražiausių ne tik mūsų mažoje Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Kai pažvelgi iš viršaus į apačią, pasijunti didingai pakylėtas ir laimingas, kad gali gyventi Lietuvoje“, – dėkodamas piliakalnį sutvarkiusiems žmonėms sakė meras.

Įgyvendinus projektą pagerinta piliakalnio būklė. Lankytojams įrengti nauji ąžuoliniai laiptai su turėklais, skaldele išpilti takai, pagaminti suolai ir suformuota laužavietė. Piliakalnio viršutinėje aikštelėje įrengti ąžuoliniai laiptai į gynybinį griovį bei pylimą.

Siekiant atverti ir išryškinti vertingąsias ir būdingas piliakalnio ir jo aplinkos formas bei reguliuoti eroziją, atlikti kraštovaizdžio formavimo želdinių kirtimai. Nuo piliakalnio pašalinti visi krūmai ir didžioji dalis medžių, viršutinis žemės sluoksnis išlygintas ir užsėtas žole. Taip pat sutvarkyta atokvėpio aikštelė piliakalnio papėdėje.

Už piliakalnio sutvarkymą mero padėkas gavo UAB „Jurmelsta“, Panemunių regiono parko direkcija bei Valstybės saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos.
 
Pagerbti savivaldybininkai

Į piliakalnio viešą pristatymą penktadienį sugužėjo didžioji dalis rajono savivaldybės darbuotojų. Šie buvo pakviesti atšvęsti spalio 10-ąją šalyje minimą savivaldos dieną.

„Noriu pasveikinti tuos žmones, kurie vietos savivaldą kūrė ir kuria, dirba nuo nepriklausomos mūsų valstybės susikūrimo – 25-erius ir daugiau metų. Šis piliakalnis, ši vieta yra tarsi priesakas, kaip mums reikėtų dirbti toliau, ką po savęs palikti, kad ir po tūkstančio metų apie mus kalbėtų gerai“, – pakiliai samprotavo vicemeras Edgaras Pilypaitis.
„Savivalda yra arčiausiai žmonių, čia sprendžiami svarbūs klausimai. Didžiausias indėlis yra tų darbuotojų, kurie yra arti paprasto žmogaus“, – kalbėjo J. Bertašius.

Mero pasirašyti padėkos raštai įteikti gražiam būriui darbuotojų, kurie Šakių rajono savivaldybėje išdirbo 25-erius ir daugiau metų: Centralizuotos buhalterijos skyriaus vedėjai Vitalijai Tumienei, šio skyriaus vyresniajai specialistei Algimantai Kanapeckienei, vyresniajai specialistei Dalijai Bakšienei, buhalterei Danutei Bagdanavičienei, Biudžeto ir turto skyriaus vyriausiajai specialistei Taniai Čižauskienei, jos kolegei Stasei Savickienei, šio skyriaus vyresniajam specialistui Vaclovui Laurinaičiui, Švietimo ir sporto skyriaus vedėjui Elvydui Pauliukėnui, šio skyriaus vyriausiajai specialistei Sofijai Liudžiuvienei, Ūkio skyriaus vyriausiajai specialistei Irenai Rudzkienei, Kultūros ir turizmo skyriaus vedėjai Augenijai Julei Kasparevičienei, Bendrojo skyriaus vedėjai Ritai Vaičiūnienei, Jaunimo reikalų koordinatorei Danutei Jurgutienei.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.