Didžiausia gyvenimo vertybė - šeima

stonkaiAsta GVILDIENĖ
 
Praėjusį sekmadienį krikščioniškasis pasaulis minėjo Šeimos metų pabaigą. Ta proga Šakių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje vyko Šeimos pagerbimo šventė, į kurią susirinko gausus rajono tikinčiųjų būrys iš visų rajono seniūnijų. Šv. Mišių metu buvo pasidžiaugta Šeimos dovana ir prašoma ypatingos Viešpaties palaimos visoms šeimoms, o 16 iš jų pagerbtos ypatingai – joms įteikti rajono savivaldybės mero Juozo Bertašiaus Padėkos raštai.
 
Nuotr. Rajono savivaldybės meras J.Bertašius įteikė Padėkos raštą daugiavaikei Linos ir Dariaus Stonkų šeimai iš Žvirgždaičių seniūnijos.
 
Šeimos pagerbimo šventė prasidėjo konferencija „Šeimos iššūkiai šiuolaikinėje visuomenėje“, kurioje mintimis apie šiandieninės šeimos pagrindus, vertybes ir prioritetus pasidalijo Vilkaviškio vyskupijos Šeimos centro direktorė gydytoja Lina Braukylienė. Kiekvienas sutiks, kad šeimos kūrimo pagrindai - tai iš vaikystės dienų likę prisiminimai - santykiai tarp mūsų šeimos narių, tėvų elgesys, tradicijos.  

Vykstant visuomenės transformacijai, šių dienų gyvenime šeima patiria ryškių pokyčių. Jie akivaizdus visose gyvenimo srityse, keičiasi šeimos ekonominio funkcionavimo pagrindai, veiklos ir saviraiškos galimybės, vidiniai saitai tarp šeimos narių, vertybės ir gyvenimo prioritetai. Po visų laiko skirtų išbandymų šiandien mes turime modernųjį šeimos modelį, kuriame nepamatysime daugelio išlikusių tradicijų, vertybių.

Spalio mėnesį  Romoje vyko viso pasaulio katalikams svarbus renginys – Vyskupų sinodas šeimos klausimais, kuriame Popiežius Pranciškus kvietė aptarti pastoracinius iššūkius šiuolaikinei katalikiškai šeimai. Jame iškelti svarbiausi iššūkiai ir problemos, su kuriomis susiduria šeimos šių dienų pasaulyje. Nerimą kelia tai, kad šeima šiandien, kaip visuomenės dalis, kaip niekad susilpnėjusi dvasiškai. Kad ir kaip bebūtų liūdna, deja, dabartinėje visuomenėje šeima nėra vertinama.

Dar 1981metais Popiežius Jonas Paulius II  minėjo neigiamus reiškinius, su kuriais susiduria šeima: klaidingas sutuoktinių savarankiškumo supratimas, didelis chaosas tėvų autoriteto klausimu, sunkumai  perduodant vertybes, nuolat gausėjančios skyrybos, abortai, kurių šaknys – neteisingas laisvės supratimas. Jis siūlė „naująjį humanizmą“, besiremiantį Evangelija, kur būtų ginamos vyro ir moters teisės, gerbiama teisė į gyvybę ir tikrąsias vertybes – visišką atsidavimą, kurio reikalauja santuokinė meilė, atsakomybę už tėvystę.

Nors Konstitucijoje parašyta, jog šeima yra pagrindinė visuomenės ląstelė, realiame gyvenime propaguojamos šeimai prieštaraujančios nuostatos - kaip absoliutinamos individo teisės, kovojama už seksualinių mažumų teises, kalbama ne apie santuoką, o tik apie lyčių partnerystę ar gyvenimą kartu nesusituokus. Vis daugiau žmonių išvyksta laimės ieškoti ar užsidirbti į kitas šalis, palikdami  savo šeimas, pamiršdami tradicijas ir papročius. Todėl šiandien ypač svarbu sugrįžti prie didžiausios gyvenimo vertybės – šeimos, stiprinti ją, kad ši atremtų visus jai metamus iššūkius.

Po konferencijos Šv. Mišias aukojo Vilkaviškio vyskupo generalvikaras mons. teol. lic. Gintautas Kuliešius. Jam patarnavo gausus būrys rajono kunigų – Šakių dekanas kanauninkas Donatas Jasulaitis,  Šakių klebonas vicedekanas Sigitas Matusevičius ir jo padėjėjas - vikaras Vitalij Volodkovič, Sintautų klebonas Donatas Rolskis, Gelgaudiškio parapijos klebonas Kęstutis Sprangauskas bei Lukšių parapijos klebonas Vytautas Juozas Insoda. Šv. Mišių metu buvo pasidžiaugta Šeimos dovana ir prašoma ypatingos Viešpaties palaimos visoms mūsų Zanavykijos krašto šeimoms. Labai džiugu, kad net 16 iš jų savo pavyzdžiu, darna ir darbais ypač matomos mūsų savivaldybėje. Jos buvo  pagerbtos mero, pasak kurio, šeima yra gyvenimo pagrindų pagrindas, Padėkos raštais.  

Vicemerė Rima Rauktienė priminė monsinjoro Kazimiero Vasiliausko žodžius, kad „darnią šeimą gali sukurti tik gražūs ir dori žmonės.“ Pasak jos, džiugu šios šventės rimtyje ir susikaupime, maldoje ir giesmėje, didelėje šeimų bendrystėje pagerbti ir paminėti atskiras šeimas, vertas didžiausios pagarbos, su jų vertybėmis ir nežinojimu, su sėkmėmis ir sunkumais, su dideliais užmojais ir mažais žingsneliais.

Teikiant Padėkos raštus, susirinkusiųjų plojimais palydėtos Astos ir Vytauto Mozūrevičių (Slavikų sen.), Rasitos ir Dainiaus Grincevičių (Šakių sen.), Lilijos ir Gražvydo Kutų (Lukšių sen.), Angelės ir Beniaus Kardauskų (Griškabūdžio sen.), Vitalijos ir Valdo Bitinaičių (Lekėčių sen.), Ingos ir Virginijaus Vyšniauskų (Barzdų sen.), Romualdos ir Vito Jakaičių (Kudirkos Naumiesčio sen.), Eglės ir Tomo Striūpaičių (Plokščių sen.), Nijolės ir Sauliaus Urbanavičių (Gelgaudiškio sen.), Birutės ir Eduardo Gaižauskų (Kidulių sen.), Daivos ir Sigito Stanaičių (Kriūkų sen.), Irenos ir Jono Prūsaičių (Sudargo sen.), Linos ir Dariaus Stonkų (Žvirgždaičių sen.), Irenos ir Kęstučio Daugėlų (Sintautų sen.), Ramunės ir Vaido Balčiūnų bei Irenos ir Virginijaus Povilaičių (Šakių sen.) šeimos.

Šeimų pagerbimo šventę vainikavo sakralinės muzikos koncertas -  Kauno valstybinio muzikinio teatro solistų Ritos Preikšaitės ir Tomo Ladigos atliekami kūriniai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.