Šakiuose ir vėl - „Novužės krašto vaikų“ sutiktuvės

novuzes vaikaiVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Gruodžio 10 -ąją Šakių viešojoje bibliotekoje gausus būrys zanavykų susirinko į dar vieno leidinio „Novužės krašto vaikai“ sutiktuves. Šįkart visuomenei pristatytas šiek tiek „užsilikęs“  5 -asis tomas. Šiuo metu dienos šviesą jau yra išvydę devyni šio unikalaus leidinio tomai.
 
Nuotr. „Novužės krašto vaikai“ sudarytojai broliai B. ir V. Aleknavičiai dėkojo visiems, prisidėjusiems prie knygos gimimo.
 
Renginio vedėja, Šakių viešosios bibliotekos skyriaus vadovė Lina Ėringienė pakvietė paimti į rankas dar spaustuvės dažais kvepiantį naująjį „Novužės krašto vaikai“ tomą ir visiems kartu pasidžiaugti šiuo vertingu leidiniu. Knygos sutiktuvėse dalyvavę „Novužės krašto vaikai“ rengėjai ir sudarytojai broliai Bernardas ir Vincentas Aleknavičiai neslėpė savo džiaugsmo ir dėkingumo visiems tiems, kurie padėjo parengti ir išleisti šį leidinį. Padėkos žodžiai buvo skirti Šakių rajono savivaldybei, Klaipėdoje įsikūrusios leidybinės grupės „Druka“ redaktorei Ritai Maksimavičienei bei visiems tiems zanavykams, kurie surinko ir pateikė daug vertingos istorinės medžiagos. Didžiuliu nuveiktu brolių B. ir V. Aleknavičių darbu pasidžiaugė ir sėkmingai toliau tęsti pradėtus darbus linkėjo  rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kaparevičienė, buvęs ilgametis Vilniaus Zanavykų bendrijos pirmininkas Albinas Vaičiūnas bei bendrijos tradicijas tęsiantis naujasis vadovas Kęstutis Vaičiūnas, kiti kalbėjusieji. Renginyje dalyvavo gausus būrys rajono literatų, kultūros darbuotojų, zanavykų iš visos Lietuvos, prisidėjusių prie 5-ojo tomo sudarymo.

Tautos tremties istorija

Kaip pastebėjo B. Aleknavičius, deja, dėl tam tikrų trukdžių 5 -asis tomas dienos šviesą išvydo gerokai vėliau nei buvo planuota. „Šis 5 -asis tomas - tai mūsų tautos netekčių ir išgyvento skausmo istorija. Jame užfiksuoti 1941 -ųjų metų visai mūsų tautai skaudūs  tremties metai, mokytojų, gydytojų ir kitų iškilių asmenybių likimai. Šių žmonių darbas  nenuėjo veltui,- juk mokytojų tremtinių auklėtiniai iškovojo antrąją Lietuvos nepriklausomybę.  Žinoma, dauguma tremtinių į namus taip ir nesugrįžo“,- skaudžius tautos istorijos puslapius, užfiksuotus naujajame leidinyje, mintimis vartė vienas iš knygos sudarytojų V. Aleknavičius. Kaip žinia, broliai B. ir V. Aleknavičiai buvo suplanavę per 20 metų išleisti „Novužės krašto vaikai“ 10 tomų ir vieną papildymo tomą. Šiuo metu jau išleistas ne tik 9 tomas, bet ir parengti nauji 10,11 ir 12 tomai. „Jūs turite mums patarti, ar iš tiesų reikia leisti šiuos tomus, nes kai kas mano, kad to daryti dar nereikėtų, nes žmonės, apie kuriuos surinkta medžiaga, dar yra gyvi. Svarstykite ir siūlykite“,- į susirinkusiuosius kreipėsi B. Aleknavičius, iš karto sulaukęs pritarimo ir paskatinimo toliau tęsti leidybinį darbą. Beje, su spaustuve „Druka“ sėkmingai bendradarbiaujama jau dešimt metų, o per šį laikotarpį spausdinimui buvo paruošti ir išleisti šeši tomai.

Matant, su kokiu užsidegimu ir aistra garbaus amžiaus sulaukę žilagalviai zanavykai kimba į itin sunkų ir atsakingą darbą, be abejo, „Novužės krašto vaikų“ tomų daugės, atsiras naujų sumanymų. Juk šio daugiatomio leidinio vertė turi būti matuojama ne tik etniniu, istoriniu ar informaciniu aspektu. Tai yra ir akivaizdus tautinės savimonės skatinimo, žmogiškųjų vertybių paieškos ir įtvirtinimo pavyzdys.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.