Sudargo krašto gyventojai – apdovanojimas iš Prezidentės rankų

grybauskaite mamaAsta GVILDIENĖ
 
Balandžio 29 dieną Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė artėjančios Motinos dienos proga pasveikino ir ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu apdovanojo daugiavaikes motinas. Tarp jų - ir Burgaičių kaime (Sudargo sen.) gyvenančią Oną Birutę Šidagienę.
 
R. Dačkaus (LR Prezidento kanceliarija) nuotr.: Šiemet ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu Prezidentė apdovanojo Burgaičiuose gyvenančią O. B. Šidagienę.
 
Liepos 26 – ąją savo 80 – ąjį gimtadienį švęsianti Ona Birutė Šidagienė į Prezidentūrą vyko ne viena. Ją lydėjo gausus vaikų ir anūkų būrys. Pagimdžiusi aštuonis, o užauginusi septynis vaikus – keturias dukras ir tris sūnus, moteris džiaugiasi 20 anūkų ir devyniais proanūkiais. Tad per didžiąsias šventes namuose susirenka 65 žmonės. Šiandien didžiausias daugiavaikės mamos džiaugsmas, kad visi gyvi, sunkiomis ligomis neserga, turi darbus.

„Kiek prisimenu mamą, ji visada dėl mūsų labai stengėsi. Nors vertėmės sunkiai ir pinigėlių vis trūko – vis tik augome septyniese (viena iš dvynukių mirė sulaukusi vos trijų mėnesių) - buvom apsiūti, apmegzti ir išleisti į mokslus. Mama „Komjaunuolio“ kolūkyje melžėja pradėjo dirbti tik tada, kai jauniausiai sesei suėjo šešeri ir ji pradėjo lankyti pirmąją klasę“, - prisiminimais dalijosi Danutė Šidagytė, šiandien gyvenanti kartu su mama.

Iki tol dirbo tik tėtis Jonas Vytautas Šidagis. Jis buvo ilgametis „Komjaunuolio“ kolūkio vairuotojas. Deja,  prieš aštuonerius metus išėjo Anapilin. Pasak Danutės, supratimą, kad reikia padėti mamai visi vaikai turėjo, todėl mokėjo dirbti visus darbus – ne tik valgyt pasidaryti, apsiskalbti ir susitvarkyti, bet ir gyvuliukus apeiti, prižiūrėti. „Labai anksti išmokom pasirūpinti ir savimi, ir vieni kitais, - tvirtino pašnekovė. - Nereikėjo sakyti, kad  reikia padaryti tą ar aną darbą. Buvom savarankiški. Todėl šiandien ne tik mes, seserys, bet ir broliai moka ir valgyt padaryt, ir siūt, ir megzt.“

Galbūt todėl, kad tėveliai abu labai geri buvo, niekad savo atžalų diržu neauklėjo, visi vaikai toli nuo namų nepabėgo. Jauniausia dukra Kristina įsikūrė Slavikuose, brolis Vytautas pasiliko Sudarge. Kitos dvi dukros Vitalija ir Rasa nutekėjo į Jurbarką. Sūnus Raimondas  gyvena Garliavoje, Kęstutis – Marijampolėje. Net ir savo šeimas sukūrę vis draugėn glaudžiasi, vieni už kitus mūru stoja.

Be abejo, kaip ir visose šeimose, taip ir šioje, būta ir skaudžių pergyvenimų. Daug sveikatos O. B. Šidagienei kainavo vienos iš dvynukių dukrų mirtis. Daug bemiegių naktų praleista laukiant iš  privalomos tarnybos tuometinėje sovietinėje armijoje sugrįžtančių sūnų. Vienas net trejus metus povandeniniame laive ištarnavo.

Danutė pasakojo, kad mama tokio apdovanojimo gauti tikrai nesitikėjo, nes savo gyvenimo žygdarbiu nelaiko, tačiau tikriausiai kiekviena, ir po vieną ar du vaikus užauginusi mama supras, ką  reiškia į gyvenimą išleisti septynis ar daugiau atžalų.

Jau tradicija tapusiame renginyje valstybės apdovanojimai buvo įteikti 47 mamoms iš visos Lietuvos, išauginusioms ir gerai išauklėjusioms septynis ir daugiau vaikų. Pasak Prezidentės, Lietuvai reikia didelių ir darnių šeimų, nes tai – mūsų stiprybės pamatas ir ateitis. Daugiavaikės motinos savo meile ir šviesa sušildo ne tik savo namus, bet ir sutelkia bendruomenę. Jų dėmesys savo vaikams – tai rūpinimasis visa Lietuva.

Šalies vadovė padėkojo garbingo amžiaus sulaukusioms mamoms už gerumą, išmintį, nepailstamą rūpestį ir palinkėjo stiprios sveikatos, artimųjų dėmesio ir kasdienio džiaugsmo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.