Senųjų lietuviškųjų šiaudinių sodų šiuolaikinė interpretacija

foto parodaBirželio 10 d. Gelgaudiškio dvaro rūmuose duris atvėrė įspūdinga „Archaic gardens“ fotografijų paroda. Tai bendras kūrybinės komandos A-TWINS (Andrius Mašauskas ir Anatolijus Pajanok) ir fotografo Tomo Vyšniausko projektas, kuriame įamžinta unikali kolekcija – senųjų lietuviškųjų šiaudinių sodų šiuolaikinė interpretacija madoje.
 
Nuotr. Nuostabūs šiaudiniai sodai nepamiršti ir šiandien – jie rado savo vietą net mūsų dienų madoje.
 
Šiaudiniai sodai – viena iš seniausių tradicinio meno šakų. Tai ne tik Lietuvos tautodailės paveldas, bet ir labai svarbi baltų kultūros dalis, atspindinti senąją pasaulėžiūrą, tradicijas. Tai tarsi dviejų erų (iki ir po krikščionybės) jungtis, užkoduotas simbolis, sukurtas iš trapių medžiagų, perduodamas iš kartos į kartą, atėjęs iki mūsų dienų.

Be to, sodas – universalus, pasaulyje žinomas Gyvybės medžio, taigi ir tvarkingos Visatos visumos, simbolis, kuriame susikerta žemės, erdvės ir dangaus sferos, praeitis, dabartis ir ateitis. Sodų geometrinės sandaros pamatą sudaro trikampiai su kvadratiniu pagrindu. Tai itin archaiški sakraliosios geometrijos ženklai. Kvadratas senosiose kultūrose reiškė materiją, o trikampis – dvasią.

Išgrynintų formų kostiumai, kuriuos kūrė jaunų drabužių dizainerių duetas PURE (Dovilė Cibulskaitė ir Ana Romanova) subtiliai pabrėžia tyrumą ir šviesą skleidžiantį moteriškumą, kontrastuojantį juodos žemės fone. Sodų, kaip geometrinių figūrų poezija, yra paremta griežtomis proporcijomis, kurias išgryninti ir transformuoti karkasuose padėjo skulptorius Danielius Sodeika. Tautinių motyvų tatuiruotes kūrė meistras Vaigirdas Kofy, modelių makiažą – vizažo meistrė Emma.

Paroda veiks iki rugpjūčio vidurio.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.