Sintautuose šv. Huberto dieną minėjo medžiotojai ir žvejai

medziotojaiRita PLAUŠINAITYTĖ - ŠERKŠNIENĖ
 
Kaip ir kasmet, praėjusio penktadienio vakarą Šakių medžiotojų ir žvejų draugija rengė tradicinį šv. Huberto dienos minėjimą – medžiotojų šventę, kartu simboliškai pažymėdama naujo medžioklės sezono atidarymą, kuris prasidėjo dar spalio 15 d.
 
Nuotr. Šakių medžiotojų ir žvejų draugijos organizuotoje medžiotojų šventėje, į kurią atvyko ne mažiau kaip 200 draugijos narių, gerą nuotaiką palaikė dainininkas Vytautas Šiškauskas.
 
Šventė prasidėjo šv. Mišiomis Sintautų Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčioje, kur pamaldas už visus medžiotojus laikė klebonas Donatas Rolskis.
Apdovanojimai
 
Po sakralinės renginio dalies šventė tęsėsi Sintautų kultūros centre, kur susirinko ne tik daugiau kaip 200 rajono draugijai priklausančių medžiotojų bei žvejų su šeimomis, bet ir garbingi kviestiniai svečiai. Nepasididžiavo ir į medžiotojų šventę atvyko Seimo narys Mindaugas Bastys, Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos (LMŽD) tarybos nariai – Evaldas Dainauskas ir Rolandas Misevičius, rajono meras Juozas Bertašius, Šakių urėdijos atstovai, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Šakių skyriaus viršininkas Alfonsas Kasiliauskas bei Šakių medžiotojų ir žvejų draugijos (ŠMŽD) medžioklės žinovas Petras Šimaitis.

Renginį vedė ir visus su medžioklės sezono atidarymu sveikino ŠMŽD pirmininkas Alfridas Vigelis bei jo pavaduotojas Gintautas Liepuonis. Anot A. Vigelio, džiugu, kad kiekvienais metais Šakių MŽD tik plečiasi ir šiuo metu joje skaičiuojama apie 500 narių, tarp jų yra 13 damų, nors medžiotojų bilietus yra pratęsusios ir aktyvios tik 11, kurios renginio metu buvo pagerbtos įteikiant joms po gėlę .

Maras

Kad ir kokia džiugi nuotaika tvyrojo šventės metu, tačiau neapsieita ir be kasdienybės realijų. Liūdnų gaidų renginyje pasigirdo prakalbus VMVT Šakių skyriaus viršininkui A. Kasiliauskui, kuris prašė negailėti šernų ir kiek įmanoma daugiau sumažinti jų populiaciją, nes šie laukiniai gyvūnai padeda toliau Lietuvoje plisti afrikiniam kiaulių marui. Anot A. Kasiliausko, tik laiko klausimas, kada ši nelaba liga pasieks ir mūsų rajoną. Taip pat VMVT viršininkas priminė medžiotojams, jog nuo šiol kiekvienas būrelis privalės pateikti jų tarnybai sumedžiotų per mėnesį šernų skaičių. Kad ir kaip griežtai nuskambėjo šie viršininko žodžiai – šventinės nuotaikos jie nesugadino, nes čia pat į sceną kaip vulkanas įsiveržė Vytautas Šiškauskas, kuris dovanojo žiūrovams linksmą koncertinę programą.

Pagerbti geriausi

Tačiau tai ne vienintelis susirinkusius medžiotojus pradžiuginęs šventės momentas. Už nuoširdų medžioklės tradicijų puoselėjimą, laukinės faunos gausinimą ir turtinimą rajono meras įteikė padėkos raštus trims ŠMŽD nariams: Sauliui Mekšraičiui (Gotlybiškių būrelis), Vytautui Kajetonui Duobai (Sintautų būrelis) bei Algirdui Buragai (Griškabūdžio būrelis). Taip pat tris padėkos raštus draugijos nariams įteikė ir Seimo narys M. Bastys. Garbės raštus Seimo narys įteikė – Kęstučiui Aštrauskui (Lukšiai), Kąstyčiui Rakauskui (Gerdžiūnai), Jonui Lukavičiui (Jankai).

Taip pat už taisyklingos ir humaniškos medžioklės puoselėjimą ŠMŽD draugija įteikė padėkas Kęstučiui Giedraičiui (Pavingrupys), Jonui Gegužiui (Sudargas), Gintautui Smilgiui (Jankai). Garbingus apdovanojimus žvejams ir medžiotojams įteikė LMŽD tarybos narys Evaldas Dainauskas tarybos pirmininko Broniaus Bradausko vardu. E. Dainauskas padėkos raštus nuo draugijos pirmininko įteikė rajono draugijos nariams, medžiotojams – Arūnui Tarnauskui (Griškabūdis), Kęstučiui Rudzevičiui (Lukšiai), Gintarui Žemaičiui (Slavikai). Vienas didžiausių apdovanojimų, kurį kasmet įteikią LMŽD, yra garbės medžiotojo vardo suteikimas vienam draugijos nariui. Šiais metais šį garbingą apdovanojimą pelnė Algimantas Bernotavičius (Plokščiai). Keturi ŠMŽD nariai buvo apdovanoti medžioklės deivės Medeinos medaliais. Šie medaliai yra įteikiami už nuopelnus gerinat ir keliant medžioklės kultūrą. Šiais metais mūsų rajone tris Medeinos medalius E. Dainauskas įteikė rajono būrelių vadovams – Kęstučiui Kaunui (Šakiai), Raimondui Maksvyčiui (Janukiškiai) bei Kęstučiui Birbilui (Išdagai). Vienas Patrimpo medalis atiteko žvejui-mėgėjui Linui Radzinevičiui. Po garbingų apdovanojimų šventėje vėl skambėjo V. Šiškausko dainos, o vėliau visų susirinkusiųjų laukė šventinis furšetas. ŠMŽD valdybos narys, medžioklės žinovas Gintautas Liepuonis dėkoja visiems padėjusiems šią šventę rengti ir organizuoti, ypač Sintautų seniūnui Kęstučiui Birbilui ir Sintautų kultūros centro direktorei Aistei Bakaitei.

Medaliai

Sezono atidarymo šventėje nebuvo užsiminta, tačiau šiais metais mūsų rajono medžiotojai turi kuo pasididžiuoti – medaliais už įvairius trofėjus. Sertifikuoti CIC ir nacionalinių medžioklės trofėjų ekspertai šešiems rajono medžiotojams įteikė aukso, sidabro ir bronzos medalius už 2013–2014m. sumedžiotus trofėjus. Už sumedžioto europinio stirnino ragus aukso medalis atiteko Andriui Mureikai, už to paties stirnino ragus sidabro medalius rajone gavo net trys medžiotojai – Vidas Plaušinis, Vidas Šerkšnas ir Linas Kriaučiūnas, trečia vieta ir bronzos medalis už stirnino ragus atiteko Remigijui Kuncaičiui. Antrąją vietą šiemet pelnė ir sidabro medalį už šerno ilčių trofėjų rajone gavo ir Mindaugas Liutvinas.

Šv. Huberto šventėje tarp eksponuotų ŠMŽD trofėjų eksponatų stende galėjome išvysti ir vieną iš minėtų trofėjų – europinio stirnino ragus.

Manoma, kad įvairūs apdovanojimai ir padėkos kelia medžiotojų kultūrą, skatina taisyklingai medžioti, atspindi medžioklės sąsajas su kultūra, menu, etika, tradicijomis, gamtosauga.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.