Gimtadienyje – tikra folkloro ansamblių šventė

vaiguvaLapkričio 13-osios vakarą Plokščių mokykloje-daugiafunkciame centre vyko tikra folkloro ansamblių šventė – kolektyvo „Vaiguva“ 35-erių veiklos metų jubiliejinis vakaras. Šventėje dalyvavo gausus rajono ansamblių būrys, svečiavosi Prienų rajono Skriaudžių kolektyvas „Kanklės“.

Nuotr. „Vaiguvos“ jubiliejaus minėjime netrūko to tikro lietuviško jausmingumo, vilnijančio iš liaudies kūrybos.

„Vaiguvos“ kolektyvo pradžia skaičiuojama nuo 1980 m. rudens, kuomet trys vietos moterys – Elena Plaušinienė, Agota Bakanienė ir Stasė Piliutienė – uždainavo savo skambiais balsais dar iš mamų ir močiučių išmoktas liaudies dainas, o jau po kelių savaičių jų balsai skambėjo rajono etnografinių kolektyvų šventėje „Iš audimo raštų“.
 
S. Piliutienės vadovaujamas kolektyvas netruko išaugti iki 24 žmonių – 16 dainininkų ir 4 šokėjų poros. Per trisdešimt S. Piliutienės vadovavimo metų vaiguviškiai buvo tikrai aktyvūs ir juos buvo galima matyti įvairiose folkloro šventėse bei festivaliuose, Pasaulio lietuvių dainų šventėse. Beveik prieš dvi dešimtis metų ansamblis įrašė ir audiokasetę, kurioje skamba 23 kūriniai. Nuo 2011 m. kolektyvo vadovės pareigas perėmė Asta Grigaitienė, kuri ir toliau tęsia aktyvią koncertinę veiklą. Per ketverius metus parengtos 4 programos („Linelį raunu ne viena“, „Jurgi, šildyk žemę“, „Kas dainuoja – tas laimingas“, „Kupole, rože“), nuo 2013 m. dalyvaujama tarptautiniame folkloro festivalyje „Atataria lamzdžiai“. „Vaiguvos“ dainos skamba ne viename rajono bei respublikos renginyje. Praėjusiais metais kolektyvas dalyvavo ir Krasnoznamenske (Kaliningrado sritis) vykusiame VII folkloro festivalyje „Istoki“ („Ištakos“), jam suteikta III laipsnio kategorija. O šią vasarą „Vaiguva“ su dar dviem kolektyvais turėjo puikią galimybę pasirodyti XVII tarptautiniame folkloro festivalyje Prahoje. A. Grigaitienės kolektyvas pasipildė jaunimu – į ansamblio veiklą šauniai įsitraukė ir Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro mokiniai.

Tad 35-erių veiklos metų šventė buvo gausi, tranki ir smagi. Prasidėjusi šv. Mišiomis Plokščių bažnyčioje vėliau ji persikėlė į mokyklos-daugiafunkcio centro patalpas. Kolektyvą sveikino rajono meras Juozas Bertašius, kuris savo padėkos raštus įteikė ilgametėms ansamblio narėms, su kolektyvu nesiskiriančioms nuo jo įkūrimo, – Romai Sniečkuvienei bei Gabrėlei Onai Stepurevičienei, įkūrėjai ir buvusiai vadovei S. Piliutienei bei ilgametėms narėms – Onai Bendikienei ir Angelei Izabelei Zubrickienei. Skambių dainų, ilgų gyvavimo metų bei sėkmingų darbų linkėjo ir kiti vakaro svečiai: vicemeras Edgaras Pilypaitis, Kultūros ir turizmo skyriaus vyr. specialistė Aurelija Papievienė, Plokščių seniūnė Laimutė Miliūnienė, tarybos narys Tautvydas Šukys, mokyklos-daugiafunkcio centro vadovė Nijolė Bitinienė, vietos bendruomenės nariai, organizacijų atstovai, svečiai.

Be abejo, tikra folkloro šventė nebūtų įvykusi be folkloro kolektyvų ir jų dainų. Tad šventinį vakarą pradėjo vakaro šeimininkai – „Vaiguvos“ ansamblis. Jautriai jų pasirodyme nuskambėjo pirmųjų ansamblio moterų – S. Piliutienės, E. Plaušinienės ir G. O. Stepurevičienės atlikti kūriniai, tarp kurių ir pirmoji daina, nuo kurios prasidėjo „Vaiguvos“ kelias.

Vėliau svečius džiugino Šakių r. meno mokyklos kanklininkių ansamblis, minėtasis Skriaudžių kolektyvas „Kanklės“, Šakių kultūros centro kolektyvas „Šakija“, Gelgaudiškio KC ansamblis „Šilupė“, Patašinės folkloro ansamblis „Nova“, Liepalotų kaimo kapela bei Briedžių moterų vokalinis ansamblis „Gija“.

Jubiliejinėje šventėje netrūko gero ūpo, šmaikščių linkėjimų, smagių prisiminimų ir nutikimų, o svarbiausia – to tikro lietuviško jausmingumo, vilnijančio iš liaudies kūrybos.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.