Neatsilieka nuo mados: miesto šventė bus blaivi

alus sventejeAgnė NAUMAVIČIŪTĖ

Pastaraisiais metais Lietuvos miestuose ir miesteliuose vis labiau populiarėja šventės, kuriose draudžiama prekyba alkoholiniais gėrimais. Taip nuspręsta pasielgti ir liepos 1–3 d. vyksiančioje Šakių miesto šventėje.

Nuotr. Šakių miesto šventėje pokyčiai: šiais metais šventės teritorijoje nebus prekiaujama alkoholiniais gėrimais.

Neprisidės prie svaiginimo

Kaip sakė vienas iš šventės organizatorių, Šakių kultūros centro direktorius Raimondas Januševičius, sprendimas šventės teritorijoje neprekiauti alkoholiniais gėrimais nebuvo nei iš anksto suplanuotas, nei labai netikėtas. Tiesiog organizatoriams bediskutuojant, dėliojant šventės planus buvo prieita prie tokios išvados.

Direktoriaus teigimu, uždraudus prekybą alkoholiu, šakiečiai nebus „išblaivinti“, tačiau bent jau kultūros srityje dirbantys ir šventę organizuojantys žmonės neprisidės prie jų svaiginimo.

„Mes nesakome, kad taip ir bus – žmonės ims tą dieną alkoholio ir nevartos. Mes tiesiog to nepropaguosime. Visame mieste uždrausti prekiauti alkoholiu šventės dienomis neturime tiek galių ir nesiruošiame to daryti. Tiesiog šventės teritorijoje alkoholiu prekiaujama nebus“, – komentavo kultūros centro direktorius.

Šakiečiai „už“

Tokiai žiniai pasklidus interneto platybėse, žmonės, kaip ir dažniausiai nutinka, susiskaldė į dvi stovyklas. Vieni teigia, jog toks sprendimas nieko nepakeis, kiti, kurių didžioji dauguma, ploja rankomis bei dėkoja organizatoriams už tokį sprendimą. Palaikantieji idėją teigia, kad tokį sprendimą reikėjo priimti seniai. Buvo ir tokių pasisakymų, jog pagaliau mieste vykstančios šventės metu be jokio nerimo bus galima leisti lakstyti vaikams, nebijant, kad juos „sumins alkoholio paragavęs dėdė“.

 „Mes, kaip kultūros įstaiga, turim kažkaip gyventojus motyvuoti mažinti alkoholio suvartojimo kiekį. Galime pasidžiaugti, kad patys prie to prisidedame. Iš tikrųjų gaila, kad dalis jaunimo ir vyresnių žmonių linksmybių be to neįsivaizduoja“, – mintimis dalijosi direktorius.

Masinė girtuoklystė

Rajono savivaldybės mero pavaduotojas Edgaras Pilypaitis taip pat palaiko tokį sprendimą. Jo manymu, bet kuri priemonė, kurios imamasi, – duoda vaisių. Ne paslaptis, jog prekybininkai už galimybę šventėje prekiauti savo siūloma produkcija organizatoriams susimoka tam tikrą mokestį. Visgi E. Pilypaitis mano, jog toks šventės „rėmimas“ niekad nebūdavo adekvatus pelnui.

„Iš tikrųjų didžiosios šventės mūsų rajone, ypač vakarinės jų dalys, jau buvo pavirtusios į masinę girtuoklystę. Normalūs žmonės tiesiog išeidavo iš tokių švenčių, nes jiems tokioje aplinkoje  paprasčiausiai būdavo nemalonu. Aišku, idealiausia būtų, jei patys žmonės jaustų ribas. Netgi tai, kad šventėje nebus alkoholio, nereiškia, kad šventėje nebus girtų asmenų“, – nuomonę išsakė mero pavaduotojas.

UAB „Gulbelė“ vadovas Arūnas Tarnauskas teigė suprantantis, jog, kaip ir bet kur kitur, yra visiška laisvė rinktis – prekiauti gėrimais, ar ne.

„Šiandien tai yra madinga. Žmonės pamatys, pabandys ir atsirinks, kaip geriau. Kita vertus, nemanau, kad toks sprendimas turės įtakos alkoholio vartojimui. Kiek mieste buvę švenčių, nepasakyčiau, kad mačiau per daug apsvaigusių ar piktnaudžiaujančių alkoholiu. Pastarieji į viešumą ir šiaip nelabai eina. Visgi toks organizatorių sprendimas yra sveikintinas“, – mintimis dalijosi verslininkas.

Praėjusiame rajono savivaldybės tarybos posėdyje ironiškai apie alkoholio vartojimą šventėse pasisakė tarybos narė Eglė Dragūnaitytė. Ji prisiminė praėjusių metų Žolinę Gelgaudiškyje.

„Vos prasidėjus koncertui vaizdelis buvo toks: ant scenos – žmonės, ant suoliukų – moterys, maži vaikai... Aplink vaikščioja vyrai, o tarp to ir to – trys visiškai girtos divos: bedantės, sprogdino seksualumo bombas. Jų visų motinystės teisės apribotos. Jos ten mat šoko pagal muziką“, – komentavo E. Dragūnaitytė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.