Svečiuose pas varlių karalienę: varlių gimtadienis ir kiti dalykai

varlesSima KAZARIAN

Lukšietė Reda Pečiulienė prisimena, kaip prieš septynerius metus Lukšių dienos centre atidarė pirmąją savo varlių kolekcijos parodą. Tai buvo pati pradžia. Per tą laiką kolekcija padidėjo, atsirado daug bendraminčių. Įsteigta Kolekcionuojančių varles asociacija (KVA), ką tik atšventusi penkerių metų sukaktį.

Nuotr. Varlių kolekcionierės vadina save tiesiog varlėmis. Jos atviros ir draugiškos kiekvienam, įsiliejančiam į jų gretas (nuotraukoje prezidentė Reda Pečiulienė ketvirta iš dešinės).

Namai – varlių karalystė

Tie, kas svečiavosi pas Redą Pečiulienę, žino, kad jos namai – tikra varlių karalystė su žavia šeimininke – Varlių karaliene – priešakyje. Jaunatviška ir besišypsanti Reda rodo varlių dėliones ant sienos, skulptūrėles lentynose, atitraukia stalčius, kuriuose raibuliuoja varliškų formų žiedai, apyrankės, auskarai, sagės, laiką skaičiuoja laikrodžiai. Šeimininkė rodo pleistriukus su varlių atvaizdais, rūšinio vyno butelius, kurių etiketėse meniškai pavaizduotos žaliosios bičiulės.

„Kai surengiau pirmąją parodą, buvau sukaupusi 600 varlių eksponatų, o dabar jų skaičius išaugo iki 3080“, – teigia Reda, kurios varlių kolekcija pati didžiausia visoje Lietuvoje. Šiuo metu Reda jau neperka varlių skulptūrėlių, o tik varlėmis puoštus daiktus, kuriuos gali praktiškai pritaikyti buityje.

Žalias gimtadienis

KVA įsteigta prieš penkerius metus, jau vienija 20 narių. Neseniai veiklą pradėjo svetainė www.varlės.org. Asociacijos nariai susirenka bendruose renginiuose, kurių per visą šį laikotarpį suorganizuota 25. Lėšos renkamas iš 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio ir nario mokesčio. Kilus gaisrui Zyplių dvare, KVA visus savo sutaupytus pinigus (2 tūkst. litų) paaukojo dvarui. „Mes mylime dvarą, kuriame seniūnas Vidas Cikana mus visada noriai priima, leidžia organizuoti renginius. Dalis mano kolekcijos šiuo metu yra ten“, – pasakojo Reda.

Penkerių metų gimtadienį varlės atšventė Anykščiuose prie Vetygalos atodangos. Renginys prasidėjo varliškos vėliavos pakėlimu ir baigėsi jos nuleidimu. O tarp pakėlimo ir nuleidimo tilpo daugybė smagių akimirkų! Varlės aplankė sielos brolį Varlių Anykščių baseine „Bangenis“, šokavo į Laimės žiburį, rėpliojo Lajų taku, Dainų slėniu, siurbčiojo mineralinius vandenis Vilniaus SPA, fotografavosi, juokavo. Jos rinko gražiausią varlės karūną, valgė gimtadienio tortą, kurkė palinkėjimus, eilėraščius, šėliojo pižamų vakarėlyje.

Nepakeičiama prezidentė

Varlė karalienė Reda prisipažino, kad asociacijos prezidentės pareigas ketino perleisti kitai – jaunesnei, energingesnei varlei, tačiau... Asociacijos narys Elmundas Žalys teigė, kad atsikvėpti Reda galės tik tada, kai užsiaugins sau pamainą, nes šiandien ji – nepakeičiama!

Organizaciniai darbai ir reikalai Redos nevargina, bet teikia džiaugsmą – jai smagu planuoti šventes, rinkti straipsnių iškarpas, sustyguoti visus susitikimus, kad viskas eitų kaip iš pypkės.

Varlės karalienės pamokos

 „Nežinau jaunystės recepto, tiesiog reikia išlikti dūšioje jauna. Aš niekad nelinkiu blogo, nepavydžiu. Vadovaujuosi tokia nuostata: jei kitam žmogui gerai, gali jį užmiršti, jam ir taip gerai. Bet jeigu jam sunku – turi atsigręžti, padėti, nes net ir kelios dėmesio minutės suteikia sparnus“, – pasakojo Lukšių ir visos Lietuvos Varlių karalienė Reda.

Jauniausias 52 metų Redos sūnus Dovydas yra vienuolikmetis. Moteris sako, kad būtent su jo gimimu sutapo varlių kolekcionavimas. Vaikas neleidžia jai pasenti, o glaudus varlių būrelis – nukabinti nosies, kai širdį pakutena liūdesėlis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.